Ha jó időt szeretnél, figyeld a madarakat, mi megmondjuk azt is, hogy melyiket!





Több szempontból is megismételhetetlen lesz a mostani csütörtök.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.04.25.
Módosítva: 2024.04.25.
jóslás tavasz hiedelem fülemüle hagyomány

Az utóbbi napokat jellemző változékony időjárás után április 25-én, csütörtökön egy szokatlan jelenség hozhat fordulatot. A népi hiedelem szerint ugyanis Szent Márk napján a fülemüle jósolja meg neked, hogy milyen idő lesz.

HMM_0178
Szent Márk tiszteletére búzaszentelő körmenetet is szokás tartani április 25-én. Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Az április havi népi hiedelmek közül az egyik legérdekesebb talán a tavasz eljövetelére vonatkozó, mely Szent Márkhoz és a fülemülékhez kapcsolódik: Szent Márk tiszteletére búzaszentelő körmenetet szokás tartani, melyen a hívek a mezők határában gyűlnek össze, ahol a pap a négy égtáj felé mutatva szenteli meg a búzát. A megszentelt búzaszálakat nagy becsben tartották, mágikus hatást tulajdonítottak nekik, Egyesek szerint ezek elűzik a gonosz erőket, éppen ezért szokás hazavinni, hogy az otthont és a benne lakókat is védelmezzék.

A szentelt búzából egyes helyeken koszorúkat készítenek, melyeket védelmező ereje miatt nemcsak a templomi zászlókra vagy a mezők négy sarkában, hanem a betegek feje alá is elhelyeztek a hívők azt remélve, hogy a betegségektől is megóvja azt, akinek a közelében van, azaz meggyógyulhatnak tőle az emberek. Ezenkívül a férfiak a kalapjuk mellé tűztek egy-egy darabot, míg az asszonyok és a lányok az imakönyveikbe rejtették azt.

HMM_0208
Eperjesi István, az Egri főegyházmegye plébánosa búzát szentel. Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Egyes községekben az asszonyok a szentelt búzából a tyúkok és a kacsák elé szórnak, hogy ne érje őket baj. A szegedi kenyérsütögető asszonyok Szent György-napi harmatot és szentelt búzaszálat tettek a kovászba, hogy a kenyér szépen keljen.

Az időjáráshoz kapcsolódóan az a népi hiedelem terjedt el, hogy egyes állatok, mint például a fülemüle, a pacsirta, a fürj és a béka előre képes jelezni, hogy milyen idő lesz a következő néhány hétben, ami a termés szempontjából kiemelkedően fontos: ha ezen a napon ezek az állatok csendben vannak, akkor olyan változékony lesz a tavasz további része, mint előtte volt. Ha azonban hangosan csipognak ezek a madarak és a béka is kuruttyol, a nagy zajuk azt jelzi előre, hogy csodálatos időnk lesz.





 





Ezeket olvastad már?
"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

„Lövöldözik felénk” -  Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

„Lövöldözik felénk” - Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás