Legkésőbb ma megérkezik az emelt bér a tanároknak, lesz ok az örömre





Az állami fenntartású iskolákban a tanárok, a tanítók, az óvodapedagógusok és a gyógypedagógusok február 5-én, hétfőn kapják meg az első emelt fizetést.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.02.05.
Módosítva: 2024.02.05.
pedagógus tanár iskola

Az állami fenntartású iskolák tanárainak a tankerületek legkésőbb a mai napon már az emelt illetményeket utalják el, ami 32,2 százalékkal több, mit tavaly volt – tájékoztatta Maruzsa Zoltán 2024. január 31-én a pedagógus-szakszervezeteket. A nem állami intézményfenntartók szintén 2024. február 5-én kapják meg az állami támogatást a béremeléshez, melyből a kifizetéseket akár aznap teljesíthetik – áll a kormány közleményében. A Klebelsberg Központ tájékoztatása szerint a tankerületeknél foglalkoztatott főállású pedagógusok januári átlagbére valamennyi rendszeres juttatást, megbízási díjat, pótlékot beleértve bruttó 652 530 Ft lesz.

tanár
Legkésőbb február 5-én, hétfőn kapják meg az első emelt fizetést a pedagógusok.

53 éve halt meg Rákosi Mátyás

Rákosi Mátyás 1971. február 5-én hunyt el Gorkijban (ma Nyizsnyij Novgorod, Oroszország), 78 éves korában. A magyar politikus 1945–56 között a Magyar Kommunista Párt, illetve a Magyar Dolgozók Pártja fő-, majd első titkára, 1952–53-ban a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke, 1949–1956 között pedig Magyarország teljhatalmú vezetője volt. Az úgynevezett Rákosi-korszakban, 1947 után egyre inkább úrrá lett rajta a megalománia, és lassanként a hatalom rabjává vált. Pozícióinak megszilárdítására minden eszközt használhatónak ítélt meg, például az éppen szabadságát töltő Nagy Ferenc miniszterelnök alig ötéves fiát elraboltatta, és csak a lemondásáért, illetve azért cserében engedte szabadon, hogy Nagy soha többé nem tér vissza Magyarországra. Saját bajtársait is habozás nélkül börtönöztette be, kényszerítette emigrációra, vagy végeztette ki, közülük Rajk László esete a legismertebb – olvasható a Wikipédián.

Neki köszönhetjük az automata egérfogót

Sir Hiram Stevens Maxim, aki 184 éve, 1840-ben ezen a napon született, találta fel többek között a hajsütővasat, az automata gépfegyvert és az automata egérfogót. 14 évesen kocsikat épített, huszonhat évesen mutatta be első találmányát, a hajsütővasat, majd nem sokkal később a mozdonyjelzőlámpa és a világítógáz gyártására szolgáló szerkezet következett. Edisont is megelőzve kidolgozta a villanykörtében használatos szén fűtőszál előállítási módszerét, elektromos nyomásszabályozóját az 1881-es párizsi világkiállításon különdíjjal jutalmazták. Egy évvel később lovaggá ütötték, 1885-re pedig előállt az első teljesen automata gépfegyver terveivel: már az amerikai polgárháborúban használatos volt a többcsövű Gatling-gépfegyver, amelyet egy kurbliszerű fogantyúval, kézzel hajtottak.

Február 5-én mutatták be Chaplin utolsó némafilmjét

A „Modern idők” c. alkotásban már hanghatások (rádión keresztül zajló párbeszédek) is szerepeltek az 1936-os bemutatásakor. A filmben csak egy alkalommal hallhatott a közönség élő hangot, amikor a Csavargó – a film hőse – énekelni kezd. Ez a film volt Chaplin utolsó némafilmje.

Mi is egy szentre emlékezünk. Fotó: Pexels

Ma van Szent Ágota napja

Február 5-e Ágota napja, aki a legenda szerint Szicíliában született előkelő görög családban, és Decius császár alatt szenvedett vértanúhalált (250-ben). A római helytartó beleszeretett, de mivel Agatha (Ágota) ellenállt, bordélyba csukatta. A keresztény szűz rendíthetetlen maradt, ezért bíróság elé állíttatta. A kínvallatás során hóhérai összeroncsolták, majd levágták a melleit. A rákövetkező éjjelen azonban megjelent Szent Péter a börtöncellájában, és begyógyította a sebeit. A kínzásokba később mégis belehalt. Halálát földrengés kísérte.

Itt várják a véradókat Budapesten

  • 7:00–19:00 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • 12:00–17:30 óra között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)
  • 13:00–18:00 óra között a Savoya Parkban (1117 Budapest, Hunyadi János út 17.)
  • 12:00–18:00 óra között pedig a WestEndben (1062 Budapest, Váci út 1–3.)

Felhős időnk lesz

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint hétfőn az ország nagy részén erősen felhős időre van kilátás, eső azonban nem lesz. A nyugati szél viszont viharossá fokozódik és 12-15 fokos, enyhe időjárás várható.

Oscarra jelölték a film magyar berendezőjét, az alkotást itt tudod ma megnézni

A Szegény párákat a Bem moziban adják majd hétfő délután. Yorgos Lanthimos új szürreális alkotása, a  Golden Globe-díjat nyert Szegény párák premierje 16 órától lesz látható. Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák című film berendezője kapott jelölést a legjobb production design kategóriában.

Ezek is február 5-én történtek

  • 1887 – A milánói Scalában bemutatták Giuseppe Verdi Otello című négyfelvonásos operáját.
  • 1919 – Charlie Chaplin, Mary Pickford, Douglas Fairbanks és D. W. Griffith megalapította a United Artists filmstúdiót.
  • 1971 – Az Apollo–14 Antares nevű holdkompja leszállt a Holdra.
  • 1989 – Az utolsó szovjet csapat is elhagyta Afganisztán területét, az afganisztáni háború és tízévi megszállás után.
  • 1990 – megalakult a MASZK Országos Színészegyesület, Magyar Színész Kamara néven.
  • 2008 – Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök feloszlatta a parlamentet.

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás