Óriási a káosz az Üllői úti bringasáv miatt – Videó!

Az Üllői út és a Könyves Kálmán körút kereszteződésében nagyon oda kell figyelni az autósoknak, hogy milyen sávot választanak!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.01.20.
közlekedés járdasziget sáv Üllői út tábla

A Metropol korábban többször beszámolt azokról a szokatlan közlekedési helyzetekről, amelyek, ha nem is balesetveszélyesek, de az átlagosnál jóval több figyelmet igényelnek. Most mutatunk egy olyan útszakaszt, ami az autósok és a kerékpárosok számára egyaránt nehézséget okoz.

 Könyves Kálmán körút sarkán (Telekom Székház sarok) veszélyesen vannak felfestve a bringa sávok
A járdaszigetet meglehetősen nehéz jobbra kikerülni, hiszen arra nem fér el autó (Fotó: Metropol)

Az Üllői út és a Könyves Kálmán körút kereszteződésénél, Budapest X. kerületében van egy olyan útszakasz, ahol a sávváltás nem egyértelmű. Legalábbis ezt állítják azok az autósok, akikkel ottjártunkkor beszéltünk.

A Metropol által készített felvételeken is jól látható, hogy aki a Groupama Aréna felőli oldalon halad, a Könyves Kálmán körút felé és jobbra szeretne kanyarodni, jól át kell gondolnia, hogy merre tud szabályosan és biztonságosan tovább haladni. Amellett, hogy a sávok nem egyértelműek, a kerékpáros útvonal és a jobbra kanyarodó sáv keresztezi egymást.

Ráadásul a kereszteződéshez érve egy lámpával találják magukat szembe azok, akik ebből a sávból jobbra szeretnének kanyarodni. Nem is csoda, ha az autós azt gondolja, hogy jobbról kikerüli, majd jobbra elkanyarodik, hiszen ezt mondja a neki szóló, rá vonatkozó közlekedési tábla. Igen ám, de annyi helyet nem hagytak, hogy ő abból az irányból keresztezhesse a kerékpárosok útvonalát, amivel már csak a lámpához érve szembesül az, aki nem napi szinten jár arra.

Ilyenkor persze jön a kialakult káosszal járó dudálgatás, szitkozódás, kiabálás, majd a visszakéredzkedés a megfelelő sávba, ahonnan balról kerüli ki a lámpát az autós és utána kanyarodik jobbra. Arról nem is beszélve, hogy ez a lámpa a kerékpáros útvonalon áll és a nem egyértelműen felrajzolt, sok helyen szaggatott sávok könnyedén összezavarhatják az arra járó autóst és kerékpárost egyaránt.

Eléggé zavaró a sávok felfestése. Én ritkán járok erre, aki gyakrabban, biztos jobban boldogul, de nekem egy kicsit zavaró.

– árulta el az egyik arra közlekedő autós, aki szemmel láthatóan bizonytalan volt, hogy melyik is a jó irány.

A fent említett útszakasszal, a sávokkal és a kihelyezett táblákkal kapcsolatban megkérdeztük a Budapest Közút Zrt-t, válaszukból az derül ki, nem véletlenül lett így kialakítva az az útszakasz:

„A járdaszigetre a hivatkozott helyen azért volt szükség, mert el kellett helyezni ott egy jelzőlámpát, ami nem kerülhetett az úttestbe. Emellett a szigetet követően a kerékpárosok és a járművek már nem párhuzamosan, hanem egymást keresztezve folytathatják útjukat, így a két eltérő irányban továbbhaladó járműfolyamot is el kellett egymástól választani. Ezért található mindkét irányú kikerülést jelző tábla a szigeten, hiszen a kerékpár is jármű, így a járművek egy részének balról, másoknak jobbról kell a szigetet kikerülniük. Ha csak balra mutató nyíl szerepelne a táblán, akkor teljesen szabályosan a kerékpárosoknak is balról kellene a szigetet kikerülniük. A forgalmi renden nem tervezünk változtatni, de felülvizsgáljuk a besorolás rendjét jelző táblákat és az előjelzéseket, indokoltság esetén módosítjuk is azokat.” – írták válaszukban.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás