Óriási a káosz az Üllői úti bringasáv miatt – Videó!





Az Üllői út és a Könyves Kálmán körút kereszteződésében nagyon oda kell figyelni az autósoknak, hogy milyen sávot választanak!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.01.20.
közlekedés járdasziget sáv Üllői út tábla

A Metropol korábban többször beszámolt azokról a szokatlan közlekedési helyzetekről, amelyek, ha nem is balesetveszélyesek, de az átlagosnál jóval több figyelmet igényelnek. Most mutatunk egy olyan útszakaszt, ami az autósok és a kerékpárosok számára egyaránt nehézséget okoz.

 Könyves Kálmán körút sarkán (Telekom Székház sarok) veszélyesen vannak felfestve a bringa sávok
A járdaszigetet meglehetősen nehéz jobbra kikerülni, hiszen arra nem fér el autó (Fotó: Metropol)

Az Üllői út és a Könyves Kálmán körút kereszteződésénél, Budapest X. kerületében van egy olyan útszakasz, ahol a sávváltás nem egyértelmű. Legalábbis ezt állítják azok az autósok, akikkel ottjártunkkor beszéltünk.

A Metropol által készített felvételeken is jól látható, hogy aki a Groupama Aréna felőli oldalon halad, a Könyves Kálmán körút felé és jobbra szeretne kanyarodni, jól át kell gondolnia, hogy merre tud szabályosan és biztonságosan tovább haladni. Amellett, hogy a sávok nem egyértelműek, a kerékpáros útvonal és a jobbra kanyarodó sáv keresztezi egymást.

Ráadásul a kereszteződéshez érve egy lámpával találják magukat szembe azok, akik ebből a sávból jobbra szeretnének kanyarodni. Nem is csoda, ha az autós azt gondolja, hogy jobbról kikerüli, majd jobbra elkanyarodik, hiszen ezt mondja a neki szóló, rá vonatkozó közlekedési tábla. Igen ám, de annyi helyet nem hagytak, hogy ő abból az irányból keresztezhesse a kerékpárosok útvonalát, amivel már csak a lámpához érve szembesül az, aki nem napi szinten jár arra.

Ilyenkor persze jön a kialakult káosszal járó dudálgatás, szitkozódás, kiabálás, majd a visszakéredzkedés a megfelelő sávba, ahonnan balról kerüli ki a lámpát az autós és utána kanyarodik jobbra. Arról nem is beszélve, hogy ez a lámpa a kerékpáros útvonalon áll és a nem egyértelműen felrajzolt, sok helyen szaggatott sávok könnyedén összezavarhatják az arra járó autóst és kerékpárost egyaránt.

Eléggé zavaró a sávok felfestése. Én ritkán járok erre, aki gyakrabban, biztos jobban boldogul, de nekem egy kicsit zavaró.

– árulta el az egyik arra közlekedő autós, aki szemmel láthatóan bizonytalan volt, hogy melyik is a jó irány.

A fent említett útszakasszal, a sávokkal és a kihelyezett táblákkal kapcsolatban megkérdeztük a Budapest Közút Zrt-t, válaszukból az derül ki, nem véletlenül lett így kialakítva az az útszakasz:

„A járdaszigetre a hivatkozott helyen azért volt szükség, mert el kellett helyezni ott egy jelzőlámpát, ami nem kerülhetett az úttestbe. Emellett a szigetet követően a kerékpárosok és a járművek már nem párhuzamosan, hanem egymást keresztezve folytathatják útjukat, így a két eltérő irányban továbbhaladó járműfolyamot is el kellett egymástól választani. Ezért található mindkét irányú kikerülést jelző tábla a szigeten, hiszen a kerékpár is jármű, így a járművek egy részének balról, másoknak jobbról kell a szigetet kikerülniük. Ha csak balra mutató nyíl szerepelne a táblán, akkor teljesen szabályosan a kerékpárosoknak is balról kellene a szigetet kikerülniük. A forgalmi renden nem tervezünk változtatni, de felülvizsgáljuk a besorolás rendjét jelző táblákat és az előjelzéseket, indokoltság esetén módosítjuk is azokat.” – írták válaszukban.





 





Ezeket olvastad már?
Kétségbeesett kutatás zajlott egy erdőségben egy csaknem egy hete eltűnt autista kisgyerek miatt

Kétségbeesett kutatás zajlott egy erdőségben egy csaknem egy hete eltűnt autista kisgyerek miatt

"A tét az életünk, a tét a béke" - Salgótarjánban buzdított szavazásra a Fidesz politikusa

"A tét az életünk, a tét a béke" - Salgótarjánban buzdított szavazásra a Fidesz politikusa

Megállíthatatlan: a Gellért-hegynél is nagyobb aszteroida közeledik

Megállíthatatlan: a Gellért-hegynél is nagyobb aszteroida közeledik

Cápatámadás: kétgyermekes apuka végtagjaiért küzdenek az orvosok

Cápatámadás: kétgyermekes apuka végtagjaiért küzdenek az orvosok

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás