Orbán Viktor: 2023 az infláció letörésének az éve – Videó!





A kormányfő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában elmondta, hogy a gazdaság igazi belendülése 2024-ben várható.



Megosztás
Szerző: PT
Létrehozva: 2023.08.25.
Módosítva: 2023.08.25.
interjú rádió Orbán Viktor

Orbán Viktor a beszélgetés elején arról beszélt, hogy ha bérekről van szó, akkor a B-közép ritmusa érvényes: Még, még, még, ennyi nem elég. A bérek tekintetében történelmi hátrányban van Magyarország, mert 1990-ben nagyon alacsonyan voltak a magyar fizetések – tette hozzá.

Egy 1990-ig nyúló történelmi lemaradásunk van, talán a gyerekeink mondhatják majd, hogy egy higgadtabb bérpolitikára van szükség.

A béremeléseknél a munkaadóknak és a munkavállalóknak meg kell állapodnia – mondta. A kormány segíti a felek megállapodását. 

Augusztus lehet a fordulat hónapja

Augusztus lehet az a hónap, amikor fordulat lehet abban, hogy a bérek növekedése magasabb lesz, mint az infláció – mondta a kormányfő. Kemény őszünk lesz, hogy a bérek növekedése nagyobb legyen, mint az infláció. Orbán Viktor bízik bene, hogy az év végén az árak emelkedése és a bérek növekedése közel azonos szinten lesz. 2012 óta nem volt olyan negyedéve a családoknak, amikor az árak gyorsabban nőttek volna, mint a bérek. 

2023 első felében azonban lényegesen magasabb volt az árak növekedése, mint a bérek bővülése. Fontos hogy a második félév korrigálja az első félévet.





Fel kellett lépni az árspekulánsokkal szemben

„Az áremelkedések egy része magyarázható volt a külföldi hatásokkal” – közölte Orbán Viktor. – Brüsszel szankciókat vezetett be, és az energiaárak megemelkedtek – mondta. Tavaly 4000 milliárd forinttal fizetett többet az energiáért Magyarország, mint 2021-ben. Ha ez a pénz nem ment volna ki, akkor jelentős fejlesztéseket lehetett volna csinálni. A kormányfő szerint a kereskedelemben kialakult egy gyakorlat, hogy a multik sokkal magasabban tartották az árakat, mint amit a tisztességes profit lehetővé tett volna. Az utóbbi ellen védekezni kell, és fel kellett lépni az árspkeuláns multik ellen – tette hozzá.

Orbán Viktor: 2023 az infláció letörésének az éve

A következő évre is megmaradnak a GVH azon lehetőségei, amikkel sikerült megállítani a drágulást – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szólt arról is, hogy 2023 az infláció letörésének az éve lesz, míg 2024 a gazdaság újraindításának az éve lesz. Az infláció elleni küzdelem évében jelentősen megemelkedtek a hitelek kamatai. Ha nincs hitel, nincs növekedés. 

A gazdaság újraindításához alacsonyabb kamatok kellenek – tette hozzá. A gazdaság igazi belendülése 2024-ben várható. 

A legfontosabb a munkahelyek védelme

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a legfontosabb a munkahelyek védelmének az ügye. Olyan szerkezetű gazdaság kell, amikor minden magyar dolgozhat, aki akar. Jelenleg 4,8 millió ember dolgozik, míg 2010-ben 3,6 millió ember dolgozott. 

1078 milliárd forint jutott a családoknak az év első felében a rezsicsökkentés keretében

Vért izzad a pénzügyminiszter a rezsicsökkentés megvédése érdekében. 1078 milliárd forint jutott a családoknak az év első felében a rezsicsökkentés keretében. Minden magyar család 181 ezer forint támogatást kap havonta a rezsitámogatás formájában. Éppen ezért nagy baj, hogy Brüsszel ezt támadja - fejtette ki a kormányfő. Orbán Viktor szerint folyamatosan meg kell védeni a magyar rezsicsökkentést, mert ha ezt nem tesszük, akkor a családok tönkre fognak menni. Nincs még egy olyan ország az unióban, ahol olyan alacsony lenne a rezsi, mint nálunk – mondta a kormányfő. Brüsszelt ez azért zavarja, nehogy a magyar példa ragadós legyen.    

Törökország kulcsország

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy energia nélkül megáll az ország. Az energiaforrások beszerzéséért Szijjártó Péter felel, és ezt ragyogóan oldotta meg. A kormányfő szerint alapvetően megváltozott a gázpiaci helyzet az elmúlt években. Ebben a helyzetben a magyar kormány más útvonalat keresett, és az pedig délről jön. Az utóbbi helyzet magyarázza azt a diplomáciai nagyüzemet, amit az elmúlt napokban láthattunk – fejtette ki. Törökország markában van a csap jelenleg – mondta Orbán Viktor. Minden gáz, ami érkezik, az Törökországból érkezik, az ő kezükben van az ellátásunk – tette hozzá. Törökországba pedig Oroszországból, és más közép-ázsiai országból érkezik gáz. 

A keleti nyitás nagy sikere

Orbán Viktor szólt arról is, hogy Azerbajdzsán esetében a tervek között szerepel egy árambeszerzései lehetőség is. Katarba pedig a német kancellár is kénytelen volt elmenni, hogy cseppfolyós gázt szerezzen, és mi is ezt szeretnénk elérni. Meg is egyeztünk az emírrel, hogyan érkezik cseppfolyós gáz Katarból – közölte a kormányfő. Óriási előnnyel rendelkezik Magyarország, hogy évek óta építi a kapcsolatait a Kelettel. Magyarország ereje az eszében van, és aki hamarabb érti meg a dolgokat, az előnybe kerül. Évekig gúnyolódott a magyar sajtó azon, hogy miért barátkozik Magyarország a türk országokkal. A következő évtizedekben meghatározó lesz ez a térség – fejtette ki. 

Ezek a kapcsolatok most kamatoznak, mert előrébb vagyunk, mint több más ország.

Orbán Viktor: A gondolkodás nem hatalmi kérdés

Mi nem akkor kezdtünk fegyveripart fejleszteni, amikor kitört a háború – mondta Orbán Viktor. Az utóbbi eredménye, hogy Zalaegerszegen megnyílt egy fegyvergyár. A gondolkodás nem hatalmi kérdés – tette hozzá. Ha jó, színvonalas vitákhoz vezet el minket az ellenzék, akkor az jót tesz az országnak.

Orbán Viktor: A külföldiek a szép arcunkat látják

A kormányfő arról is beszélt, hogy az atlétikai világbajnokság esetében a létesítmény fantasztikus, mert barátságos. Külön gratulált Halász Bencének és a többi magyar sportolónak. Ez a világbajnokság bizonyítja, hogy az emberi élethez jól járul hozzá, a sportolók viszik Magyarország jó hírét – tette hozzá. A külföldiek a szép arcunkat látják.  

Mindez nagy dolog. Ha távolabbról nézem, akkor ide figyel a világ, és a sporton kívüli élet is megy ezekben a létesítményekben. A Puskás stadionban több koncert volt idén, mint focimeccs

– fejtette ki a kormányfő. Nem áll meg a nyugati világ kulturális produkciója Bécsnél, hanem eljön ide is. 





Ezeket olvastad már?
„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás