Ma ünnepli 35 éves születésnapját a Harry Potter sztárja





Harry Potter-rajongóként szeretett volna szerepet kapni a megfilmesítésben.



Megosztás
Szerző: Z.H.
Létrehozva: 2023.08.24.
Harry Potter magyar lombikbébi Budapest

Rupert Alexander Lloyd Grint 1988. augusztus 24-én született brit színész és producer. Mielőtt a Harry Potter-filmekben feltűnt a vásznon, csak iskolai darabokban és a helyi színjátszócsoportban (Top Hat Stage School) lépett fel. Kisgyerekként halat játszott egy Noé bárkája adaptációban.

Apple TV+'s "Servant" Season 4 New York Premiere
Rupert Grint Fotó: CINDY ORD / AFP

Harry Potter-rajongóként szeretett volna szerepet kapni a megfilmesítésben. Bemutatkozásként egy videót küldött magáról, amiben saját drámatanárának öltözve arról rappelt, hogy mennyire szeretné a szerepet. Az első film (Harry Potter és a bölcsek köve) után 2002-ben Alan A. Allen szerepét kapta a Thunderpants című angol vígjátékban. 2002-ben, 2004-ben és 2005-ben jelentek meg a további Harry Potter-részek: Harry Potter és a Titkok Kamrája, Harry Potter és az azkabani fogoly, Harry Potter és a Tűz serlege. A Mrs. Weasley-t alakító Julie Waltersszel együtt szerepelt a 2006 nyarán bemutatott Sofőrlecke című vígjáték-drámában. A BBC 4 számára készült Baggy Trousers-hangjátéksorozatban Nigel Molesworth hangját kölcsönözte. Pán Péter volt egy BBC-műsorban. A 2009-ben bemutatott Eszetlenekben Malachyt játszotta. A következő évben a Rakoncátlan célpont című akcióvígjátékban egy Tony nevű szereplőt formált meg. 2010-ben és 2011-ben az utolsó két Harry Potter-filmben láthatták Ron szerepében a nézők.

2012 júliusában, a londoni olimpia alkalmából abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a Middlesex Egyetemről vihette az olimpiai lángot. Saját bevallása szerint nem egy gyors futó, de szerencséjére a sok érdeklődő és rajongó gyűrűjében nem is tudott volna nagyobb sebességre kapcsolni.

35 éve született az első magyar lombikbébi

1988. augusztus 24-én reggel 7 óra 9 perckor a pécsi orvostudományi egyetemen meglátta a napvilágot az első magyar lombikbébi, egy 3850 grammos kislány. 

Fotó: Faceboook

A módszer lényege az volt, hogy a méhtüszőből kiemelt érett petesejtet egyesítették a férfi spermiummal, utána mindjárt visszahelyezték a méhkürtbe. Az első „igazi” lombikbébi 1989-ben született Pécsett, amikor méhen kívül – in vitro, azaz lombikban – történt a megtermékenyítés: az embrió csírasejtet a sejtosztódást követően ültették be az anya testébe.

185 éve halt meg Kölcsey Ferenc

1838-ban ezen a napon halt meg Kölcsey Ferenc költő, politikus, akadémikus, a reformkor egyik vezéregyénisége, a nemzeti Himnusz költője. Kölcsey Szatmárban volt főjegyző és vármegyéjének követe az 1832-es első ún. reformországgyűlésen. 1835-ben lemondott és főjegyzőként dolgozott tovább. Sokoldalú, filozófiában jártas szónok volt. A magyar nyelv, az örökváltság, a papi tized ügyében írott cikkei és beszédei nagy jelentőségűek. Költőként és prózaíróként is maradandót alkotott, elsők között írt balladaféléket. Csokonai, Berzsenyi verseinek bírálatával megteremtette a tartalmi-elvi jellegű, lélektani módszerű magyar irodalomkritikát. Ismert műve a fiához címzett intelme, amelynek a Paraneisis Kölcsey Kálmánhoz címet adta. A Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja, a Kisfaludy Társaság alapító tagja.

Ma kezdődik a Pagony garázsvásár

Augusztus 24–26. a Marczibányi Téri Művelődési Központban közel 500 könyv között böngészhetsz, 30-70 százalékos kedvezménnyel, a Pagony szervezte garázsvásáron. Találhatsz sok elfeledett kincset, de olyan népszerű szerzők könyveit is, mint például Berg Judit, Julia Donaldson vagy Dániel András.

Francia filmek a Tabánban

Kacagtató vígjátékok, romantikus történetek, vidám gyerekfilmek és feszült thrillerek – augusztus 24. és 30. között a közelmúltban készült francia filmekből vetítenek színes válogatást a Tabán artmoziban. Többek között olyan filmeket láthatsz a csütörtöktől szerdáig tartó Franciadrazsé nevű eseménysorozaton, mint a Valaki hall engem, a Kis lecke a szerelemről, A konyhafőnök, a Tánc az élet.

Augusztus végi zsongás a Kálvin téren

A Ferencvárosi Utcazene Napok 2023 rendezvényének keretében augusztus végén zsongással telik meg a Kálvin tér és környéke. Felcsendül több koncert, készülhetsz utcaszínházi előadásokra, gólyalábasokra, népzenére és világzenére, meg persze számos izgalmas produkcióra. Augusztus 27-ig tudsz részt venni a fővárosi forgatag ünnepségén.

Születésnap a Szent István téren

Idén augusztus 27-ig ünnepelheted Újpest születésnapját a számos interaktív programmal és koncerttel kecsegtető helyszíneken. Az UP Galériában például kiállítást nézhetsz meg Budapest Anno címmel, a városháza mellett pedig szabadtéri poszterkiállítást láthatsz Babits Mihály születésének 140. évfordulója alkalmából. Koncertezik többek között a Charlie Band, Kovács Kati, Kávészünet, de irodalmi, sport- és gyerekprogramok is várnak rád és családodra.

Egyelőre még kitart a kánikula

Napos, meleg időre számíthatunk csütörtökön, csak kevés felhő jelenik meg az égen. Eső országszerte nem valószínű. 34 Celsius-fok körüli rekkenő hőség várható ma – olvasható a Köpönyeg oldalán.

Véradásra várnak Budapest több pontján

A mai nap, augusztus 24-én egyebek mellett a következő budapesti helyszínekre várnak véradásra.

Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központ

1113 Budapest, Karolina út 19–21.

Időpont: 7–19 óra

Sugár Üzletközpont

1148 Budapest, Örs vezér tere 24.

Időpont: 12–18 óra

Kondor Béla Közösségi Ház

1181 Budapest, Kondor Béla sétány 8.

Időpont: 13–18 óra

 





 





Ezeket olvastad már?
Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Ellepték a rendőrök a Városligetet – ezért vonultak ki - galéria

Ellepték a rendőrök a Városligetet – ezért vonultak ki - galéria

Holtan találták meg a gyermeke születése előtt eltűnt orvost

Holtan találták meg a gyermeke születése előtt eltűnt orvost

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás