„Aki ilyet tesz, annak nincs bicikliző gyereke?” – Téglánál is nagyobb köveket raktak az erdei út közepére





Krisztina a férjével sétált a XII. kerületi otthonuk melletti erdei sétányon, amikor hatalmas köveket találtak kirakva az út közepére. Az „üzenet" vélhetően a bicikliseknek szólt, akik gyakran száguldoznak az erdőben. Krisztina szerint mégsem ez a megfelelő viselkedés.



Megosztás
Szerző: K.D.R.
Létrehozva: 2023.07.13.
erdő életveszély tégla Hegyvidéken ösvény

Kanasz Krisztina születése óta Hegyvidéken él. Imádja az őket körülölelő erdőt, annak élővilágával és hangulatával. Nemrég a XII. kerületi Edvi Illés út melletti ösvényen sétált férjével az erdőben, amikor hihetetlen dolgot vettek észre: az erdei úton 2-3 lépésenként hatalmas, téglánál is nagyobb köveket találtak az út közepén. A házaspár hitetlenkedve nézte a kb. 8 nagy követ, ami életveszélyt jelentett minden arra közlekedő biciklisre, akik gyakran és gyorsan közlekednek azon az úton.

Az erdő közkedvelt kirándulóhely biciklisek, futók és kutyások körében is. Fotó: Pixabay

„Aki ilyet tesz, annak nincs gyermeke, aki biciklizik?"

Krisztina és családja abban az utcában lakik, mely mellett egy csodálatos erdei ösvény vezet a természetbe. Az ösvényen sokan sportolnak, futnak vagy épp bicikliznek, de van, aki csak sétálni vagy kutyát sétáltatni jön ki az erdőbe, élvezve annak élővilágát. Többek közt ezért is lepte meg Krisztinát az a rosszindulat, amit az erdőben tapasztalt, amikor férjével sétálva körülbelül 8, téglánál is nagyobb méretű követ találtak az ösvény közepén, 2-3 lépésenként. 

Először azt hittük, csak egy kő van így útban, a férjem félre is rakta, nehogy elessen benne valaki. Aztán amikor felnéztünk és továbbmentünk, akkor tűnt fel nekünk, hogy szabályosan van kirakva legalább 8 nagy kő az út közepére. Mintha csak azért lenne kitéve, hogy a biciklisek elessenek benne

– nyilatkozta a Metropolnak Krisztina, aki férjével letakarította az utat és figyelmeztette a bicikliseket is, hogy hajtsanak lassabban, mert veszély leselkedhet rájuk.

„Tényleg sok bringás jár erre, nem ritkán száguldozva, aminek én sem vagyok a híve, hiszen balesetveszélyes és gyakran kell félreállni, hogy elférjenek és ne legyen baleset. De azt, hogy valaki így »üzenjen« a bicikliseknek, hogy menjenek lassabban, azt életveszélyesnek gondolom. Kitörhet a nyakuk, ráadásul gyerekek is járnak erre biciklivel” – mesélte Krisztina, akiben felmerült a kérdés: aki ezt tette, annak nincs szerette, akinek félti az életét vagy gyermeke, aki biciklizik és féltené, ha ilyen kövekkel találná szembe magát az úton? 

Nagyon sokan járnak erre sportolni, kutyával, a gyerekek több mint 30 éve építgetnek egy saját kis pályát is maguknak, ahol ugratgatnak a biciklikkel. Én sem örülök a száguldozóknak, de nem a középkorban vagyunk, hogy életveszélybe sodorjunk valakit, aki zavar minket

– hangsúlyozta a helyi lakos. 

Krisztináék megtisztították a sétányt az életveszélyesen elhelyezett kövektől. Fotó: Olvasói fotó

„Ezt az egyedülálló erdőt óvni kellene, ahol gyűlöletnek nincs helye”

Kanasz Krisztina a Metropolnak elmondta, egyedülálló értéket képvisel a hegyvidéki erdő, ahonnan a Normafáig és Csillebércig is el lehet kirándulni. Éppen ezért úgy véli, hogy ebben az erdőben békének és szeretetnek kell honolnia, az ilyen rosszindulatú viselkedés pedig nem fér bele. 

Ennek az erdőnek különleges élővilága van, amire vigyázni kell. Több mint 380-féle madárfaj lakik itt az átmenő fajokkal együtt, de van őzike, nyuszi, süni, vaddisznó és erdei sikló is. Ráadásul sok a védett növény, amit a turisták előszeretettel letépnek és én rájuk is szólok, hogy ne tegyék. Már csak miattuk sem jó a sok száguldozó biciklis, jobb lenne nekik egy külön kijelölt bicikliút vagy pálya, amire lenne is hely

– vélekedett Krisztina, aki elmesélte, hogy úgy tudja, Csillebérc nem a bányákból ismert csilléről kapta a nevét, hanem az egy „l"-el írandó „csiléről", ami tündért jelent. Ugyanis ebben az erdőben, állítja, „tündérek éltek és élnek” a mai napig is, hiszen ez egy igazi csodahely. 

„Aranyosak, jó fejek a biciklisek erre egyébként, nincs velük gond. Ha szűk is az út, előre kiabálunk, hogy jövünk, hányan vagyunk, így félreállnak, de valóban nem itt lenne a helye az extrém bicajozásnak. Viszont üzengetni sem így kéne” – mondta Krisztina, aki azt üzeni annak, aki a köveket kirakta, hogy belegondolt-e, mi történik, ha jön le egy gyerek gyorsan és a bukósisak ellenére is életveszélyes sérülést szerez a kövek miatt.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás