RETRO RÁDIÓ

Közel százezer hektáron gyérítik a szúnyogokat – Íme a legfontosabb tudnivalók





Az utóbbi napok időjárása sajnos kedvez a vérszívóknak.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.06.07.
Módosítva: 2023.06.07.
ez lesz ma szúnyoggyérítés időjárás irodalom szúnyog

A változékony, gyakran esős időjárás, valamint a folyókon az elmúlt hetekben levonult kisebb árhullámok következtében számos területen tömegesen jelentek meg a szúnyogok – derül ki a katasztrófavédelem tájékoztatásából.

szúnyog, szúnyogirtás, szúnyoggyérítés, vérszívó,
Több helyen tömegével jelentek meg a szúnyogok  Fotó: Pixabay.com

A legjelentősebb ártalom a folyók menti településeken alakult ki, de az összegyűlt csapadékvíz is sok területen okoz szúnyoginváziót. A nagyobb tenyészőhelyeket folyamatosan vizsgálják a katasztrófavédelem által megbízott szakértők, ahol lehetséges, ott szelektív, biológiai készítménnyel végeznek lárvák számát csökkentő beavatkozásokat. Ennek helyszíneit a gyorsan változó környezeti állapotokhoz igazodva jelölik ki a szakemberek.

A június 5-tel kezdődő héten 13 vármegyében, összesen 441 településen várhatóak szúnyogokat gyérítő kezelések. A kifejlett szúnyogok ellen elsősorban földi permetezéssel védekeznek, platós gépjárműre rögzített berendezéssel juttatják ki a készítményt az esti, éjszakai órákban.

A következő napokban a Duna mentén a Szigetközben, a Dunakanyar településein és Szekszárd környékén találkozhatunk a kezelést végző járművekkel. További beavatkozásokat terveznek Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegyében, továbbá Sopronban és a környékbeli településeken, a Tisza-tónál és a Velencei-tónál. A Szigetközben a jelentős ártalomra tekintettel légi kémiai kezelések is lesznek.

A kifejlett szúnyogok elleni védekezés a települések lakott területein történik, a pontos időpontok megtalálhatók a katasztrófavédelem honlapján, de az érintett önkormányzatok egyedi értesítést is kapnak, amely alapján tájékoztatják a lakosságot. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő időszakban frontátvonulások várhatóak, esős, szeles időben nem végzik el a kezeléseket, azokat pótnapokra halasztják.

Jelentős csapadékot követően a közvetlen lakókörnyezetünkben is tenyészőhelyek alakulnak ki, árkokban, kerti eszközökben, játékokban akár egy hét alatt kifejlődhetnek a szúnyogok. Az elmúlt években hazánkban megtelepedett inváziós fajok kifejezetten emberközeli életmódot folytatnak, fontos ellenük védekezni. A ház körül kialakult élőhelyek felszámolásáról a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített tájékoztatót.

Továbbra is esővel kell számolnunk

Szerdán is marad a gomolyfelhős idő. Reggelig ismét többfelé, délután inkább a Dunántúlon fordul elő zápor, zivatar. Élénk, zivatarok környezetében viharos lesz a DK-i szél. A nappali hőmérséklet 22-23 Celsius-fok körül alakul majd – hívta fel a figyelmet a Köpönyeg.

85 éve halt meg Dsida Jenő

1938. június 7-én halt meg Dsida Jenő erdélyi író, költő.

Dsida Jenő gyermekkorát beárnyékolta az első világháború, majd a román megszállás. Apja orosz hadifogságba került, nagybátyja, akitől keresztnevét kapta, elesett a galíciai harcmezőn. Családja tönkrement, apjának polgári foglalkozást kellett keresnie, így lett az Erdélyi Római Katolikus Státus tisztviselője. Dsida Jenő Budapesten, Beregszászban és Szatmárnémetiben végezte tanulmányait. Kora ifjúságától kezdve költőnek készült.

1928-ban adták ki a Leselkedő magány című verseskötetét, 1933-ban a Nagycsütörtök, 1938-ban, halála után az Angyalok citeráján című kötetét. Versein kívül egyetlen kisebb könyve jelent meg életében: Magyar karaván Itálián keresztül. Útirajz, amely az Erdélyi Lapok által szervezett római szentévi zarándoklatról számolt be, olvasmányos stílusban. 1933 tavaszán utazott Olaszországba, május 5-én Rómában pápai kihallgatáson vett részt, majd Firenzébe, Velencébe ment. Élményeit naplóba foglalta és kiadta.

József Attila, költészet napja, költő, irodalom,
Az idei háromnapos eseménynek a Fővárosi Állat- és Növénykert ad otthont  Fotó: Pixabay.com

Irodalom Éjszakája az állatkertben

Az Irodalom Éjszakája olyan kulturális esemény, ahol a város és a világirodalom formabontó stílusban adnak egymásnak három estén át találkozót a közreműködő színházak segítségével. A világirodalmi felolvasások Budapesten évről évre új helyszínre vándorolnak, hogy az irodalmi élményen túl a város kulturális sajátosságaira is felhívják a figyelmet.

Az idei háromnapos eseménynek a Fővárosi Állat- és Növénykert ad otthont. Különböző pontokon 27 ország 27 szerzőjének művei hangzanak el a kései órákban a Vígszínház színészeinek előadásában, olyan arcát mutatva meg az állatkertnek, amelyet aligha ismerhetünk.

Koreai irodalommal is ismerkedhetsz szerda este az állatkertben

Dél-Korea egyik legfontosabb szerzője is bemutatkozik az idei Irodalom Éjszakáján június 7-én. Ri Cshongdzsun többek között a legnagyobb koreai filmrendezőkre is hatással volt.

Idén először izlandi felolvasással is gazdagodik a program, az ázsiai irodalomból pedig dél-koreai és japán szövegek színesítik az eseményt.  A három este folyamán a Vígszínház közkedvelt színészei olvassák fel a rekordszámú résztvevő ország szerzőitől választott műrészleteket, amelyek a „Lábnyomok” tematikus vezérfonalhoz kapcsolódnak.

Különleges alkalom, különleges helyszínek

Az esemény Budapesten minden évben új városrészbe vándorol, hogy így az irodalmi élményen túl a város kulturális sajátosságaira és örökségére is felhívja a figyelmet. Az idei évben a Fővárosi Állat- és Növénykert ad otthont az eseménynek, amely több mint másfél évszázados fennállása során méltán vált a látogatók nagy kedvencévé: közel kilencszáz állatfajjal ismerkedhetünk itt meg. Az esti órákban zajló rendezvény azonban az állatkert olyan arcát mutatja majd meg, amelyet a hagyományos látogatók aligha ismerhetnek.

A helyszínek között találjuk a Xantus-háztól az óriáskenguru-kifutóig húzódó Sziklakertet; a Pálmaház teraszát, a Varázshegyet, a Mesterségek udvarát, a Korallzátony és az Ausztrál játszótereket, a varázslatos hangulatú Japánkertet, és a mesebeli palotára emlékeztető, keleties stílusú Elefántház előtti teret.

A felolvasók között ott lesz Hegedűs D. Géza, Hegyi Barbara, Kovács Patrícia, Szilágyi Csenge, Wunderlich József és még sok más nagyszerű művész a társulat tagjai közül. Dél-Korea egyik legnagyobb hatású írójának a világába Horváth Szabolcs, a Vígszínház színésze kalauzol el június 7-én este hét órától a Japánkertben. A negyedórás felolvasások este 11 óráig félóránként ismétlődnek.

Az első rendezvény Prágában volt

Az első Irodalom Éjszakájára 2006-ban Prágában került sor, Magyarországon a budapesti Cseh Centrum kezdeményezte a meghonosítását, és 2016-tól minden évben megrendezik. A rendezvény kezdetben egynapos volt, 2020-ban bővült 3 estés programmá. 2019 óta Budapest mellett Debrecen is helyet ad a különleges hangulatú felolvasásoknak. A projekt szervezője az EUNIC Hungary (a Budapesten működő európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek ernyőszervezete).

Változik a közlekedés rendje a röszkei határátkelőhelyen

A rendőrség célja a határforgalom-ellenőrzés gyorsítása és a várakozási idők csökkentése. Ennek érdekében rendszeresen egyeztetnek a szomszédos országok hatóságaival, illetve folyamatosan vizsgálják az eljárások hatékonyságát. Ennek keretében, kísérletképpen június 5-étől június 26-áig a röszkei autópálya határátkelőhelyen is bevezetik az állampolgárság szerint szelektált sávokon történő ellenőrzést.

Az átkelőhelyen lévő kapuk felett ebben az időszakban, más átkelőkről már ismert információs táblák jelzik, hogy az Európai Unión belüli, illetőleg azon kívüli állampolgárok melyik kapukon haladhatnak át. Ennek oka a nemzetközi szerződéseken alapuló eltérő ellenőrzési eljárás. A szelektív módszertől az ellenőrzés gyorsabb lefolyását várják, és amennyiben a tapasztalatok ezt igazolják, az eljárást állandósítják.

Az említett időszakban tehát a röszkei autópálya határátkelőhelyen részben változik a forgalmi rend, melyhez a táblák mellett, szükség esetén forgalomirányító rendőrök, határvadászok is segítséget nyújtanak.





 





Ezeket olvastad már?
Videózás közben halt meg a híres influenszer, órákkal később találták meg a testét

Videózás közben halt meg a híres influenszer, órákkal később találták meg a testét

Itt a titok: így lehet magasabb a nyugdíjad

Itt a titok: így lehet magasabb a nyugdíjad

Olyat tett egy férfi a 4-6-os villamoson, amit nagyon nem kellett volna – videó

Olyat tett egy férfi a 4-6-os villamoson, amit nagyon nem kellett volna – videó

Menczer Tamás: Már össze is gyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz

Menczer Tamás: Már össze is gyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás