RETRO RÁDIÓ

Amerikai közgazdász: Orbán az egyetlen európai vezető, aki reálisan látja az ukrajnai helyzetet





A szakember szerint: Volodimir Zelenszkij béketerve nem valódi béketerv.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.05.18.
Módosítva: 2023.05.18.
háború Ukrajna Oroszország Orbán Viktor

Jeffrey Sachs amerikai közgazdász szerint Orbán Viktor az egyetlen európai vezető, aki reálisan látja az ukrajnai helyzetet; a Columbia Egyetem professzora az ukrajnai béke lehetőségeiről nyilatkozott a Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent interjúban.

ORBÁN Viktor; MICHEL, Charles
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A világhírű közgazdász úgy vélekedett: a magyar miniszterelnök érti, hogy ez egy értelmetlen és szükségtelen háború, amelyet a NATO bővítése idézett elő, és ameddig tart, addig tragédiát és zsákutcát jelent Ukrajna számára. A többi európai vezetőtől eltérően azt is felismeri, hogy Oroszország nem fogadja el a vereséget a csatatéren anélkül, hogy ne eszkalálódna a konfliktus egy nukleáris háborúvá – mondta a lapnak.

A professzor álláspontja szerint a hosszú távú béke eléréséhez Ukrajnában először is az Egyesült Államoknak világossá kell tennie, hogy a NATO nem fog Ukrajnával és Grúziával bővülni, Ukrajnának pedig ki kell nyilvánítania semlegességét. Hozzátette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának és más államoknak – beleértve Németországot, Törökországot, Brazíliát és talán Magyarországot is – együtt kellene vállalnia a felelősséget és a garanciát a békeszerződés betartásáért.

Emellett a NATO-tagállamoknak szigorúan korlátozniuk kell Ukrajna újrafegyverzését, továbbá Kijevnek egyértelmű ütemtervet kell kapnia az Európai Unióhoz való csatlakozáshoz, mint semleges állam – akárcsak Ausztria. Végül az Oroszországra kivetett szankciókat vissza kell vonni, és vissza kell állítani az Európai Unió és Oroszország közötti kereskedelmet – fejtette ki Jeffrey Sachs a Magyar Nemzetnek.

Arra is kitért, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketerve véleménye szerint nem valódi béketerv, az tulajdonképpen Oroszország legyőzésének a terve. Hozzáfűzte, hogy Ukrajna messze a legnagyobb vesztese az eddigi tárgyalások kudarcának, éppen ezért az ukrán vezetőknek kellene legelsőként keresni a tárgyalásos békemegállapodás lehetőségét annak érdekében, hogy véget vessenek az öldöklésnek és pusztításnak.





 





Ezeket olvastad már?
Sokkoló tanulmány: mérgező anyagokkal van tele az eper és sok más gyümölcs és zöldség

Sokkoló tanulmány: mérgező anyagokkal van tele az eper és sok más gyümölcs és zöldség

Megdőlhet a balatoni pontyrekord: 25 ország horgászai veszik be a Balatont

Megdőlhet a balatoni pontyrekord: 25 ország horgászai veszik be a Balatont

„Ez annyira kicsinyes” – Teljesen kiakadt egy nő azon, amit a férfi tett vele a randin

„Ez annyira kicsinyes” – Teljesen kiakadt egy nő azon, amit a férfi tett vele a randin

Majdnem belehalt a kislány a gyilkos TikTok-kihívásba

Majdnem belehalt a kislány a gyilkos TikTok-kihívásba

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás