Nyitott szívműtét vár a 14 éves Ricsire – a fiú álma, hogy újra focizhasson





Lampert Ricsi születése óta komoly szívbetegséggel küzd. A 14 éves zalakomári fiúért összefogtak a helyiek, hogy anyagilag támogassák az egy keresetből élő családot Ricsi rehabilitációjában.



Megosztás
Szerző: K.D.R.
Létrehozva: 2023.04.11.
Módosítva: 2023.04.12.
szívbetegség jótékonyság műtét Összefogás

Születése óta szívbillentyű-elégtelenséggel és szívbillentyű-szűkülettel él a 14 éves Lampert Richárd. A Zalakomáron élő Ricsinek sürgősségi műtétre van szüksége, amit egyévnyi rehabilitáció követ majd. A család jelenleg egy keresetből él, ahhoz pedig, hogy a műtét után megfelelő ellátásban részesüljön Ricsi.

Ricsi születése óta komoly szívbetegséggel küzd. Fotó: Gál Andrea

 

Álma, hogy végre ő is gondtalanul focizhasson

Ricsi már kisfiúként megtanulta, hogy az ő szíve kevesebbet bír, mint más kisgyereké. Ahogyan az orvosai mondták: Ricsi szívének duplán kell dolgoznia, hiszen a 14 éves fiú szűk erein nehezen folyik át a vér. Emiatt Ricsinek kerülnie kell mindent, ami megterheli a szívét. Nagy melegben nem tud kirándulni járni családjával, ahogy focizni sem tud a barátaival, és testnevelésből is fel van mentve, hiszen könnyen rosszul lesz.

Egy 5-6 éves kisfiúnak nem lehet megmondani, hogy ne fusson vagy ne focizzon

mesélt a kezdetekről Andrea, Ricsi édesanyja. 

„Volt, hogy átjöttek a szomszéd gyerekek focizni Ricsihez. Én arra lettem figyelmes, hogy Ricsi egyszer csak megáll az udvaron és nem mozdul. Kérdeztem, hogy mi a baj, és csak annyit mondott: Semmi baj, anyu, csak annyira dobog a szívem, hogy muszáj megállnom. Ekkor jött rá szerintem magától, hogy neki az ilyesmi nem tesz jót, így azóta kerüli” – mesélte a Ripostnak Andrea, aki kiemelte, hogy kisfia álma azóta is, hogy újra anélkül focizhasson, hogy rosszul lenne. 

Ricsi 12 éves húgával, Rebekával (jobbról) és édesanyjával (balról). Fotó: Gál Andrea

 

A környéken élők összefogtak Ricsiék családjáért

Ricsi állapotán sajnos gyógyszerek nem segítenek. Egyetlen megoldás a sürgősségi műtét és az utána következő egyéves rehabilitáció otthon, ami hatalmas anyagi terhet ró az egy keresetből élő családra. 

A műtét után saját, steril szobában kell majd őt ápolnunk, amit ki kell alakítani a számára, valamint én sem tudok munkát vállalni egy évig

– mesélte Andrea, aki maga is gerincbeteg, így csak alkalmi munkákat tudott vállalni eddig.

„Most Ricsi ápolása miatt egyáltalán nem fogok tudni dolgozni, így egy keresetből kell megoldanunk az egyéves rehabilitációt, a steril szoba kialakítását, valamint a tetőtéren egy szoba beépítését, ahová Ricsi egészséges húga, Rebeka felköltözhet” – mesélte az anyuka, aki maga is meglepődött, mennyien összefogtak értük.

Ricsi egyik álma, hogy újra focizhasson. Fotó: Szakony Attila

Ricsiék története sokakat megérintett, így összefogtak a környéken élők, hogy összegyűjtsék a szükséges pénzt a család számára. Április 7-én például jótékonysági focikupát szerveztek Zalakomárban a család részére, ahol Ricsi végezhette el a kezdőrúgást. Most pénteken Zalakaroson rendeznek jótékonysági hangfürdőt Ricsi javára, vasárnap pedig jótékonysági futással támogathatják a családot a sportolni vágyók.

Nagyon örülünk ennek az összefogásnak, hiszen nem egyszerű megélni mindezt, és a neheze még csak most jön

– nyilatkozta az édesanya a Ripostnak, aki elárulta, hogy a sürgősségi beavatkozás után valószínűleg több szívműtétre is szüksége lesz Ricsinek. 

„Nem tudni előre, hogy mennyit segít a műtét, de reméljük, hogy újra lehetségessé válik számára a futás és a focizás is. Ricsi ráadásul továbbtanulás előtt áll, hamarosan meg kell jelölnie a céljait. Az ő nagy álma viszont mind mozgással kapcsolatos: focizni szeretne és nagy álma, hogy kommandós lehessen”mesélte Ricsi édesanyja, aki a végsőkig reménykedik benne, hogy összegyűlik a szükséges összeg, és valóra válhatnak kisfia álmai.

Ricsi gyógyulását jótékonysági eseményekkel és közvetlen átutalással is lehet segíteni. A szülők kérése, hogy a segíteni szándékozók banki átutalás esetén közleménybe írják be, hogy „Ricsi gyógyulására”. A család minden segítségnek és támogatásnak örül. Segítsen ön is Ricsinek, hogy újra az önfeledt tinik mindennapjait élhesse.

 





 





Ezeket olvastad már?
Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

„Az a szomorú, ha segítségért kiáltasz, akkor sem jönnek oda” - forrnak az indulatok, miután elszabadult a pokol az 1-es villamos megállójában

„Az a szomorú, ha segítségért kiáltasz, akkor sem jönnek oda” - forrnak az indulatok, miután elszabadult a pokol az 1-es villamos megállójában

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás