RETRO RÁDIÓ

Ezen a hétvégén még elmehetünk a Várkert Bazár adventi vásárába és a Mikulástrolira is felülhetünk!





Ez lesz a karácsony előtti utolsó hétvége, így használjuk ki az adventi időszak szépségeit. Összegyűjtöttük a mai nap és a hétvége legfontosabb eseményeit.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.16.
Program Trolibusz ádventi vásár

 

Csaknem kilencven éve trolizhatunk

 

Piros betűs ünnep a főváros közlekedésében 1933. december 16-a, ugyanis ekkor indult el Budapesten, illetve Magyarországon is az első trolibusz, ami Óbudán közlekedett.

Nyolcvankilenc évvel ezelőtt hatalmas érdeklődés mellett gördült első útjára a budapesti trolibusz, ami a Vörösvári út és az Óbudai temető között közlekedett. „Gyors, Zajtalan és Kényelmes” - írta róla a korabeli sajtó. Erre a vonalra eredetileg villamost terveztek, de ez már akkor is drága dolognak számított, ezért döntöttek a jóval olcsóbb és egyszerűbben megvalósítható elektromos felsővezetékhez kötött gépkocsi mellett, ahogy a KRESZ nevezi.

Ilyen volt a korabeli troli Fotó: Fortepan/Farnadi-Zsolt

Az első hazai troli a 7-es jelzést kapta, amit később, 1936-ban T-re kereszteltek. 2,7 kilométeres távon szállított utasokat a jármű, ami 3 darab egyenként 55 ember befogadására képes kocsiból állt. Átlagban 8 perc alatt tette meg a távot, végsebessége 30-40 km/h volt. Sajnos a világháború végett vetett a népszerű jármű nyomvonalának, amikor 1944. szeptember 21-én egy légitámadás elpusztította a felsővezeték hálózatot. Azonban a járművek megúszták a bombázást és tanulókocsiként használták azokat, majd 1953 és 1955 között újra forgalomba állították a kocsikat. 

Az elektromos járművek fejlődésének köszönhetően a trolibuszok ideje már véges és hamarosan már csak múzeumokban, esetleg nosztalgiajáratként láthatjuk azokat. 

 

Koris party a Műjégen

Karácsonyra és a téli szezonra hangolódhatunk a Be Massive soron következő eseményén, december 18-án a Városligeti Műjégpályán. A bulizás mellett a jótékonykodhatunk is, ugyanis a szervezők megtartják az év végi adománygyűjtésüket, amivel a Bethesda Gyermekkórházat segítik. Az adományokat december 30-ig várják, és ha segítünk, akár egy ingyenes belépőt is nyerhetünk a Be Massive következő eseményére. Részletek a Facebookon.

 

Zárul az adventi vásár a Várkert Bazárban

December 18-ig várja az érdeklődőket az adventi iparművészeti vásár a Várkert Bazárban. Az eseményen népszerű designerek és díjnyertes tervezők művészi munkái, a hazai iparművészet remekeiben gyönyörködhetünk és vehetjük meg. Az eseményen személyesen találkozhatunk a tárgyak alkotóival és a műalkotásokról is többet megtudhatunk.

Még ezen a hétvégén elmehetünk a vásárba Fotó: Karasz / Facebook

 

Magyar Kórusok Napja

1991-ben minden évben december 16-án tartják meg a magyar kórusok napját. Azért ekkor ünneplik ezt a jeles napot, mert 1882. december 16-án született Kodály Zoltán, Kossuth-díjas, világhírű zenepedagógus, zeneszerző és népdalgyűjtő.

 

140 éve született Kodály Zoltán

1882. december 16-án született meg Kodály Zoltán, Kossuth-díjas, világhírű zenepedagógus, zeneszerző és népdalgyűjtő. 18 éves korától a bölcsészkarral párhuzamosan a Zeneakadémiára is járt, ahol 25 évesen már tanárként dolgozott. Kifejezetten gyerekkarok számára mintegy ötven művet írt, a zenetanításban pedig máig is világszerte alkalmazzák a Kodály-módszert.

 

Téli szünetre megy a XVIII. kerületi önkormányzat

Mától január 8-ig igazgatási szünet lesz a Pestszentlőrinc - Pestszentimrei Polgármesteri Hivatalban. December 18-január 8. között a telefonos és a személyes ügyfélfogadás is szünetel. Legközelebb január 9-én, hétfőn 10 órától fogadják újra az ügyfeleket a hivatalban.

 

A 72-es vonalán búcsúzik a Mikulástroli

Szombaton és vasárnap a 72M vonalán találkozhatunk utoljára a Mikulástrolival. A járat 10-20 óra között szállítja az utasokat. A Mikulás trolibusz normál díjszabás szerint vehető igénybe.

Aki még nem próbálta ki, az ne hagyja ki Fotó: BKK

 

Krumpliosztás a XXII. kerületben

December 17-én Budafok-Tétény önkormányzata burgonyát oszt a kerületi lakosoknak. A 10 kilogrammos krumplit három helyszínen lehet átvenni ingyenesen lakcímkártya felmutatásával. Itt lehet átvenni a burgonyát:

  • Oroszlános Udvar (Leányka utca 1/B)
  • Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium (Rákóczi út 6.) gazdasági bejárata (Gyula vezér út felől)
  • Bartók Béla Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola parkolója (Bartók Béla út 6.).

 

Fenyővásár a Belvárosban

Szombaton 8 órától kedvezményes fenyőfavásárt tartanak az V. kerületben. A tűlevelűek átvételéhez be kell mutatni személy igazolványunkat és lakcímkártyánkat, nyugdíjasok esetén a november havi nyugdíjszelvény bemutatása szükséges.

 





 





Ezeket olvastad már?
„Budapest és köztem ez mindig is egy love story volt” – Szentkirályi Alexandra szenvedélyesen szereti szülővárosát, Budapestet

„Budapest és köztem ez mindig is egy love story volt” – Szentkirályi Alexandra szenvedélyesen szereti szülővárosát, Budapestet

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás