A kutatók is elképedtek attól, milyen bolygóra bukkantak a Föld közelében

A kutatók két Földhöz hasonló bolygót találtak, amelyek felszínén víz is lehet. Elhelyezkedésüknek köszönhetően jól vizsgálhatók.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.12.29.
Módosítva: 2022.12.29.
bolygó víz Föld felfedezés

„A GJ 1002 jelű bolygó a Nap tömegének alig egynyolcada” – mondja Vera María Passenger asztrofizikus. Bár még nagyon messze vagyunk attól, hogy megbizonyosodjunk az élhetőségről, a GJ 1002b és a GJ 1002c kapcsán érkezett információk biztatók, távolságuk mindössze 16 fényév Naprendszerünktől. Ez a közelség azt jelenti, hogy könnyen elvégezhetők a további mérések a szakemberek számára, a jövőben a légkörüket is megvizsgálhatják. Egyelőre azt sem tudni, hogy lehet-e élet a felszínükön.

Az már ismert, hogy a GJ 1002b-nek tíz, míg a GJ 1002c-nek húsz napba telik megkerülni a csillagát – írja a sciencealert.com. A szakértők jelenleg 5000 Naprendszeren kívüli bolygót, azaz exobolygót ismernek. A technológia fejlődésének köszönhetően egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy az objektumokról részletesebb információk is elérhetőek legyenek. A Föld-szerű, lakható zónában fekvő égitestek különösen érdekesek: „Úgy tűnik, a természet meg akarja mutatni nekünk, hogy a Földhöz hasonló bolygók nagyon gyakoriak” – teszi hozzá Alejandro Suárez Mascareno asztrofizikus.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás