RETRO RÁDIÓ

Szabadtéri kiállítással újul meg a Batthyány tér! Fontos világnapot ünneplünk ma





A Metropol összegyűjtötte a nap legfontosabb tudnivalóit a világnapokkal, valamint a diabétesszel és a megújult Batthyányi térrel kapcsolatban.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.11.14.
ez lesz lma

Hétfőn 10:30-tól ünnepélyes megnyitó keretében adják át az I. kerület legforgalmasabb részét, a Batthyány teret. A csomópont fiatalosabb külsőt kapott, emellett több zöldfelületet telepítettek. A korábbi buszforduló helyére ugyanis hatalmas virágládák kerültek, bennük orvosi zsályával, kecskerágóval, törpe őszirózsával, tollborzfűvel, japán gyöngyvesszővel, örökzöld mirtuszlonccal, zöld cipruskával, pázsitviolával, vattacukorfűvel és még sok-sok más virággal.

Örökzöldek díszítik az I. kerület legmozgalmasabb csomópontját Fotó: budavar.hu

A Budavári Önkormányzat már 2018-ban elkezdte a Batthyány tér átalakításának tervezését a lakók bevonásával. A ráncfelvarrás keretei közt a terület korszerűbb külsőt kapott, emellett nagyobb lett a zöldfelület. Gondoltak a megpihenőkre is, padokat és asztalokat helyeztek ki az új ágyások elé, így kényelmesen várhatják az utasok a BKK járatait. Most a tér zöldfelületei újultak meg, hamarosan pedig a felszíni terület rendezésére is sor kerül. A metrómegállóhoz például épülnek még liftek, amelyek kivitelezését majd a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) végzi.

A korábbi buszvégállomás forgalmi rendje átalakult: kisebb lett a buszok által elfoglalt terület, a tér nagy részét visszakapták a gyalogosok.

Látványterv a térről Fotó: budapestdialog.hu

Véradás a VI. kerületben

Ma 12–18 óra között a WestEnd bevásárlóközpontban adhatunk vért. Aki szeretne beteg embereken segíteni, az ne felejtse otthon személyi igazolványát, lakcímkártyáját és tajkártyáját.

A véradás feltételei

Minimálisan 50 kg testsúly, betöltött 18. életév szükséges, előtte étkezni kell, és sok folyadékot fogyasztani! A gyógyszerszedés önmagában nem kizáró ok, a helyszínen lévő orvos felelősséggel dönt erről gyógyszertől, betegségtől függően.

147 éve működik a Zeneakadémia

1875-ben ezen a napon kezdte el működését a Zeneakadémia – mai nevén Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. A Zeneakadémiát Liszt Ferenc a saját lakásán alapította meg, később önálló épületet emeltek számára. A Zeneakadémia a VI. kerületben a Liszt Ferenc tér 8, szám alatt található meg.

Nem csupán művészeti fellegvár, hanem maga az épület is csodálatos Fotó: MTI/Mohai Balázs

Isten éltesse III. Károlyt!

November 14-én ünnepli 74. születésnapját III. Károly brit király. Apja Fülöp herceg volt, édesanyja pedig a 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet királynő. Kétszer házasodott meg, első felesége Lady Diana volt. Azonban tizenegy évnyi házasság után elváltak. Két fiuk született, Vilmos herceg és Henrik herceg.

III. Károly új életszakasza teli van kihívásokkal Fotó: MTI/AP/PA pool/Yui Mok

Figyeljünk egészségünkre: a diabétesz világnapját ünnepeljük!

A jeles napot először 1991-ben rendezték meg. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. A világnapot a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) és tagszervezetei kezdeményezték. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a cukorbetegség által okozott növekvő egészségügyi veszélyekre. Hazánkban jelenleg közel 1 millió diagnosztizált cukorbeteg él, nekik és közvetlen környezetüknek mindennapos küzdelmet és odafigyelést jelent állapotuk kontroll alatt tartása.

A cukorbetegség kezelhető Fotó: Archív

Online beszélgetés a diabétesz világnapján

Ma 19.00–19.45 között ingyenes élő zoomelőadást tartanak a diabétesz világnapja alkalmából. Az előadást dr. Kiss Krisztina diabetológus szakorvos tartja. Az eseményen mindent megtudhatunk a betegségekkel kapcsolatban. A 45 perces beszélgetés végén a hallgatók írásban feltehetik a kérdéseiket, amelyre előadónk élőben válaszol. Részletek az esemény Facebook-oldalán.





Ezeket olvastad már?
A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás