Bajtársakból testvérek: örök kapocs köti össze Erikát és Pétert drámai akciójuk után

Máig hallja a társát kis híján halálra késelő férfi hörgését a hősként ünnepelt rendőrnő. Szarvas Erika és Lingvai Péter 2020 szentestéje napján egy egyszerűnek tűnő riasztást kapott, ám az eset végül mindkettejük életét megváltoztatta.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.01.06.
dráma

Egy csendháborítás miatt kellett egy újpesti társasházba kivonulniuk, ám a tettes őrjöngeni kezdett, és az egyenruhásokra támadt. Erikának nem volt más választása: kénytelen volt a támadót megfékezni. A páros a történtek óta munkába állt. Erika a kommunikációs osztályt erősíti, Péter pedig a bűnmegelőzési területen tevékenykedik – írja a Bors.

Reggel hat és délután 16 óráig lett volna rövidített szolgálatunk. Először megkaptuk az eligazítást, felvettük a felszerelést, illetve átvettük a gépkocsit – mesélte Erika a lapnak.

Nem sokkal később megkaptuk az utasítást, hogy menjünk ki a Kassai út 19.-be, mert egy személy a lépcsőházban hangoskodik, veri az ajtókat, és fel-alá rohangál. Mivel nem tűnt veszélyes helyzetnek, úgy ítéltük meg, hogy ketten is elegendőek leszünk – tette hozzá Péter.

Hirtelen lett agresszív

Miután az épületbe beléptek, semmi különöset nem hallottak. Erika liftbe szállt, Péter pedig a lépcsőt választotta, ezért mire utóbbi felért a hatodik emeletre, a társa már megérkezett a hetedikre.

Azonnal agresszívvá vált a randalírozó. Egyetlen értelmes mondatot nem mondott – emlékezett vissza Péter.

Amikor meghallottam a támadó hangját, azt hittem, hogy egy macska nyávog – mesélte Erika.

A férfi akkor éppen egy sarokban guggolt, és ököllel verte a falat. Péter tudta, hogy a férfit meg kell bilincselniük.

Fotó: Bors

Tizenegyszer lőtt

Próbáltam a földön tartani. Sikerült megragadnom az egyik karját, amit igyekeztem Erika felé nyújtani, hogy rá tudja helyezni a bilincset. Akkor még nem volt egyértelmű, hogy a drogoktól hatalmas energiája volt. Engem is sikerült kibillentenie az egyensúlyomból, és mivel csak a fél karján volt bilincs, valahogy sikerült elővennie a nála levő, nagy pengéjű kést – mondta Péter.

Azonnal szúrt és vágott. A penge Péter combját, hasát, mellét, lapockáját és vállát érte, illetve a támadó kis híján a fülét is levágta.

Erika a társa és a saját védelme érdekében kénytelen volt elővenni a fegyverét. Először csak a támadó lábába lőtt, de ez nem volt elég. Ez­után még többször, összesen 11-szer használta a fegyverét. Valamennyi lövés talált. A férfi a 6. emeleten összeesett és meghalt.

Muszáj volt tennem valamit, tized másodpercek alatt kellett döntenem! Gyakran eszembe jut, ahogy a támadás közben hörög – mondta, mire Péter megölelte társát, és megszólalt:

Igaz, hogy elvett egy életet, de egy másikat, az enyémet megmentette. Erikának köszönhetem, hogy élek – szögezte le Péter a Borsnak.

Szabálytalanul parkolt, de elnézést kért

A páros régóta közeli barátságban áll. Péter szülei jelképesen a lányukká fogadták a rendőrnőt, Erika és Péter pedig egy közös tetoválást is csináltatott. Az ábra a védelmet szimbolizálja, miközben a fiatalok egymás nevének kezdőbetűjét is magára varratta.

Fotó: Bors

Testvérként tekintünk egymásra – mondták szinte egyszerre.

Péter a szúrások után lement az utcára, ahonnan az édesanyjának telefonált.

Azt mondtam, „Anya, ne ijedj meg, de meg fogok halni” – idézte fel az egyenruhás. Nem sokkal később kórházba szállították, és megműtötték. Az első 24 óra kritikusnak számított, akkor még nem lehetett tudni, hogy életben marad-e.

Erika és Péter is rendőrcsaládból származik. Soha meg sem fordult a fejükben, hogy más hivatást válasszanak, és a történtek után is a testületnél szeretnének maradni. Jövőre a közszolgálati egyetemre mennek. Jelenleg nem járőröznek.

Rendőröknek tartunk együtt előadásokat, én pedig a bűnmegelőzési részleg munkatársaként a drogprevencióban veszek részt – árulta el Péter a Borsnak.. Aztán Erika vette át a szót:

A kábítószerek eszméletlen pusztításra képesek. Az eset után tudtam meg, hogy egy évvel korábban már intézkedtem a támadóval szemben egy szabálytalan parkolás miatt. Akkor teljesen jól szituáltnak tűnt, udvarias és együttműködő volt. Emlékszem, hogy még elnézést is kért, mert szégyellte magát, és a büntetést is kifizette – fejezte be Erika.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás