Ezt a vasútvonalat újítják fel ma, ha este közlekedsz, erre figyelj!





A Metropol összeszedte a nap legfontosabb történéseit, az évfordulókat és az aktuális közlekedési infókat. Hogyan változik a vonatok indulása Budapestről, és hogy milyen jeles napot ünneplünk ma.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.03.
ez lesz ma

Folytatódik a Budapest–Cegléd–Szolnok-vasútvonal felújítása

Vecsés és Monor között folytatódik tovább a BudapestCegléd–Szolnok vonal felújítása. A pályafelújításokat november 26-ig az éjszakai órákban végzik. Emiatt a Nyugati pályaudvarról Szolnokra 23:43-kor és 0:43-kor induló S50-es számú vonat helyett, Pestszentlőrinc és Pilis, a Szolnokról a Nyugati pályaudvarra 22:25-kor induló S50-es vonat helyett Pilis és Pestszentlőrinc között pótlóbuszok közlekednek.

Így változik az S36-os és G43-as vonatok közlekedése:

December 11-ig a Kőbánya-Kispestről Kápolnásnyékre 5:57-kor induló 3810-es és a 6:57-kor induló 3812-es számú S36-os, továbbá a Kőbánya-Kispestről Székesfehérvárra 6:27-kor induló 3512-es és a Kőbánya-Kispestről 7:27-kor induló 3522-es számú G43-as vonat Üllő és Kőbánya-Kispest között, valamint a 3592-es számú vonat Kőbánya-Kispest és Budapest-Kelenföld között nem közlekedik.

A változás a Nyugatiból Szolnokra menő vonatokat érinti – Fotó: Metropol

Változik a közlekedés a Belvárosban

Delegáció miatt forgalomkorlátozásra kell számítani az V. kerületben. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kéri az autósokat, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint és fokozott figyelemmel közlekedjenek.

Tilos megállni!

  • Ma reggel 6 órától holnap délután 5 óráig az V. kerületben a Hold utca 3–5. szám előtt, a President Hotel előtt 40 méter hosszan.
  • Ma 15–21 óra között az V. kerületben a Jane Haining rakparton, a Vigadó 8-as ponton, a Primus hajónál 40 méter hosszan.
  • Holnap 6–15 óra között az V. kerületben a Szalay utca páratlan oldalán a Vajkay utca és a Kossuth tér között 40 méter hosszan.
  • Ma van a magyar tudomány napja!

    1997 óta ezen a napon ünnepeljük a magyar tudomány napját, annak az emlékére, hogy 1825-ben ezen a napon gróf Széchenyi István felajánlotta birtokainak egyéves jövedelmét a Magyar Tudós Társaság (a mai Magyar Tudományos Akadémia) megalapítására. A jeles nap alakalmából az MTA egy rendezvényt is tart, ma 10–14 óra között az MTA Székház Díszteremében, ahol a civilizációnkat fenyegető változások is szóba kerülnek. A rendezvényre online is be lehet kapcsolódni. A magyar tudomány napján adják át a Simonyi Károly-, a Zrínyi Miklós-, a Wigner Jenő- és a Fáy András-díjat.

    115 éves a segélykérő morzekód

    1906-ban ezen a napon a segélykérő kódot a brit Marconi Társaság és a német Telefunk javaslatára fogadták el a berlini konferencián. Azért ezt a jelet választották, mert ezt nagyon könnyű volt leadni a Morse-távíróval és csupán a véletlen műve, hogy SOS-ként fordították le. Később az SOS-re több értelmezés is született, az egyik szerint a Save Our Souls – mentsétek meg lelkeinket, egy másik alapján Save Our Ship – mentsétek meg a hajónkat, a harmadik verzió szerint Stop Other Signals – szüntessetek be minden más jelzést és a negyedik értelmezés szerint Send Our Savior – küldjétek a megmentőnket. A vészjelet először 1909-ben az Azori-szigeteknél bajba jutott Slavonia hajó használta. Ma már az SOS jelzést a szlengben és levelezés alkalmával használjuk, ha valakitől gyorsan szeretnénk információt megtudni.

    100 éve született Charles Bronson

    1921-ben ezen a napon látta meg a napvilágot Charles Bronson litván származású, amerikai színész. Legismertebb filmjei a Volt egyszer egy Vadnyugat, A hét mesterlövész, Bosszúvágy és A piszkos tizenkettő voltak. Legtöbbször igazságosztókat, rendőröket és revolverhősöket alakított. 1971-ben Golden Globe-díjat kapott. 2003. augusztus 31-én halt meg, 81 éves korában.





    Ezeket olvastad már?
    „Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

    „Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

    Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

    Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

    10 éve egyfolytában menekül István - már a britek is keresik a rafkós magyar bűnözőt

    10 éve egyfolytában menekül István - már a britek is keresik a rafkós magyar bűnözőt

    Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

    Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás