RETRO RÁDIÓ

„A megelőzés részben tudomány, részben művészet” – női szemmel a mellrák elleni küzdelem – Videó!





A Mindennapok Női Szemmel Egyesület szervezésében szakorvosok, civil és közéleti szereplők, saját életükben érintett anyák, feleségek, nagymamák osztották meg tapasztalataikat a Szűrj az életedért! figyelemfelkeltő rendezvényen az emlőrák elleni küzdelem hónapjában, a megelőzés és a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozva.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.10.14.
Szűrj az életedért! Női szemmel

A Női Szemmel Egyesületet Király Nóra ötgyermekes családanya alapította 5 évvel ezelőtt azzal a céllal, hogy legyen egy, a magyar lányok és nők érdekvédelmében tevékenykedő, a társadalmi folyamatokat vállaltan „női szemmel” vizsgáló civil szervezet, amely kiemelt hangsúlyt fektet az egészségtudatosságra és a betegségmegelőzés témájára.

„Rólunk van szó”

„A ráktól mindannyian félünk, de jó hír, hogy az orvostudomány fejlődik, egyre nagyobb arányban gyógyítható a mellrák. Erről beszélnünk kell, fontos, hogy bekerüljön a köztudatba! A valós történetek, személyes példák segítenek feldolgozni az eseményeket, amikor esetleg »rólunk van szó«. Tudom, hogy sok a munka, a tennivaló, de a szűrővizsgálatot be kell írni a naptárunkba, és el is kell menni!” – mondta Király Nóra a civil szervezet a mellrák elleni küzdelem hónapjában rendezett konferenciáján, ahol a szűrővizsgálatokon való részvételre buzdítottak mindenkit, annak életmentő fontosságára hívva fel a figyelmet a különböző civil szervezeteken, az érintettek által létrehozott, a sorstársakat segítő honlapokon, blogokon keresztül, de akár azzal a Kassai Etelka újságíró, szociális munkás szájából elhangzott mondattal is, hogy a szó szoros értelmében fogjuk kézen az ismerőseinket, és egyfajta trendi csajos programként tegyük fel a kérdést a barátnőnknek, a lányunknak, az anyánknak, anyósunknak, menyünknek, testvérünknek, szomszédasszonynak: „Menjünk el együtt?”

Dr. Takácsi-Nagy Zoltán József, Tóth Tímea, Hargitai Márta, Mogyorósi Henriette, Kassai Etelka, Király Nóra, Imre-Horváth Zsuzsanna és dr. Kiss István – Fotó: Metropol/KB

Elsődleges és másodlagos megelőzés

Dr. Takácsi-Nagy Zoltán József, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-helyettes főorvosa ismertette, évente 8000 új emlődaganatos megbetegedést diagnosztizálnak, amelyből 2000 halálos kimenetelű.

„Magyarország sajnos vezető helyet foglal el a daganatos halálozásban, éppen ezért a még Kásler Miklós miniszter úr vezetésével elindított Nemzeti Rákellenes Program azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra sikerüljön 10%-kal csökkenteni a daganat okozta elhalálozások számát. Ennek érdekében nagy hangsúlyt fektetünk az elsődleges és másodlagos megelőzésre” – tudtuk meg az onkológus szakembertől.

Önvizsgálathoz demonstrációs eszköz az emlőcsomó tapintására – Fotó: Metropol/KB

Tegyük meg, ami rajtunk múlik!

Dr. Kiss István, A rák ellen, az emberért, a holnapért! – Társadalmi Alapítvány kuratóriumi elnöke hozzátette: „A megelőzés részben tudomány, részben művészet”.

„Vannak olyan tényezők, amiken nem tudunk változtatni, de önmagunkra való odafigyeléssel számos kockázati tényezőt befolyásolhatunk, lecsökkenthetünk. És ezek egyszerű dolgok. Elsődleges megelőzésként az életmód, a táplálkozás, a testmozgás, amivel jó hatással lehetünk az egészségünkre. A másodlagos megelőzési forma a szűrővizsgálatokon való részvétel! Ebben pedig maguk a civilek járhatnak elől jó példával a civilek, barátok, ismerősök számára.”

Tóth Tímea: Nekem tetszik ez a turbán – Fotó: Metropol/KB

A legkeményebb meccs

Tóth Tímea válogatott női kézilabdázó 40 esztendősen szembesült azzal, hogy ő is érintett, éppen, amikor egy lombikprogramba vágott volna bele.

„Sokkoló volt, amikor megtudtam. Húsvéthétfő volt – sokk, őrjöngés volt a reakcióm, hogy gyermekvárás örömei helyett kemény kezelés vár rám. Nem volt könnyű helyrebillenteni magam, hogy amíg nem vagyok egészséges, addig hiába akarok gyermeket” – beszélt őszintén élete eddigi legkeményebb meccséről Tímea, aki elmondta, az első pillanatban onkopszichológust keresett, aki segíti a gyógyulás útján, mert élsportoló létére sem szégyellte bevallani: ezt a küzdelmet nem bírná ki egyedül. Hozzátette, ebben az állapotban is meg akarja élni nőiességét, haj nélkül is szépnek látja magát.

Jók ezek a turbánok, nekem tetszik, ezzel is együtt lehet élni!” – bátorított derűsen mindenkit a szűrővizsgálatokra, és a terápia végigcsinálására a kézilabdázónő, aki eddig 4 kezelésen van túl, és még 8 hátra van, mielőtt újrakezdődhet a babaprojekt.

„A férjem nem hagyott beletörni”

Mogyorósi Henriette, a Harc a Hétfejű Sárkánnyal blog szerzője szintén személyes érintettség miatt vállalta a szűrővizsgálat melletti kampányt.

„Májusban volt az utolsó kezelés, tavaly szeptemberben diagnosztizálták nálam a mellrákot, 46 évesen. Nem az volt az első gondolatom, hogy meg fogok halni, hanem hogy „úristen, most mi lesz, hogy lesz?”. Szerencsére a férjem egy nagyon erős karakter, aki nem hagyott engem ebbe beletörni. Főzött, mosott, takarított, gyereket nevelt, amikor én kiestem. Az akkor 6 éves kicsi fiam egyszer megkérdezte, hogy: anya, meg fogsz halni? Ez borzasztó volt, de azt válaszoltam: nem, anya meg fog gyógyulni.” – tárta fel érzéseit Henriette, aki saját bevallása szerint önmaga megnyugtatására kezdett el blogolni, és hogy információval, praktikus tanácsokkal lássa el ismerőseit személyes úton szerzett jó tapasztalatai alapján.

Hargitai Márta nyakláncot is készít – Fotó: Fodor Erika

Művészetterápia és sorsközösség

Hargitai Márta, a raktulelok.hu alapítója, az Avon 2018 Mellrák Elleni Küzdelem Hősei pályázat közönségdíjazottja az önvizsgálat gyakorlatának jelentőségére hívta fel a figyelmet, amellyel kapcsolatban a weboldalán is számos videós segítség található.

„Gyógyult vagyok, a szakszerű orvosi kezelés mellett művészetterápiát alkalmaztam. A kemoterápiás időszak alatt a hányások és hasmenés között festettem. A weboldalamon remek kis sorstársi közösség jött létre, ezt is feladatomnak tekintem, hogy őket segítsem” – mondta el Márta, aki szorgalmazza, hogy az általa „onkológiai éberségnek” nevezett készség kifejlesztése érdekében a nők számára tanítsák az önvizsgálatot már a kamasz lányoknak is, kerüljön bele az általános iskolai oktatásba.

Egymást erősítik a sorsközösségben lévők – Fotó: Metropol/KB

„Fel kell nevelnem a gyerekeimet”

Imre-Horváth Zsuzsanna, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület elnöke maga is megvallotta érintettségét.

„Az első gondolatom az volt, hogy meg fogok halni. Aztán a küzdelemhez a legnagyobb erőt a két fiam adta. Addig azt tanítottam nekik, hogy van a rákbetegség, amibe meg szoktak halni. Miután magam is beleestem, átírtam a mesét: anya beteg, vannak bennem rossz sejtecskék, de a doktor bácsi kiműti. Van egy folyadék, ami szintén gyógyít, de nem tud válogatni a jó és rossz sejtecskék között, ezért ki fog hullni a hajam, de minden rendben lesz. Nekem fel kell nevelnem a gyerekeimet”.

Ezt meg kell nézni!





Ezeket olvastad már?
Pocakos, tetovált csaló szedi áldozatait Gyálon és Csepelen- ez a trükkje - Fotó!

Pocakos, tetovált csaló szedi áldozatait Gyálon és Csepelen- ez a trükkje - Fotó!

Miért indul a kispesti momentumos a korábban általa korruptnak nevezett Gajdával?

Miért indul a kispesti momentumos a korábban általa korruptnak nevezett Gajdával?

Balesetveszélyes a felújított Városháza: kókler munkát végeztek Karácsony Gergelyék

Balesetveszélyes a felújított Városháza: kókler munkát végeztek Karácsony Gergelyék

Újabb részlet bizonyítja, Magyarék a Bajnai Gordon-féle datadatos körrel működnek együtt

Újabb részlet bizonyítja, Magyarék a Bajnai Gordon-féle datadatos körrel működnek együtt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás