Két héttel meghosszabbítják a teljes zárlatot a szomszédban





Február 8-ig biztosan zárva tartanak az éttermek és az üzletek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.17.
járványügyi intézkedések

Ausztriában másodszor is meghosszabbítják a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó teljes zárlatot – jelentette be Sebastian Kurz kancellár vasárnap.

A karácsony után, december 26-tól bevezetett zárlatot eredetileg január 18-ig tervezték, majd 25-ig meghosszabbították. A mostani döntés alapján február 8-ig tart az országos karantén Ausztriában. Ennek elsődleges célja, hogy megelőzzék a koronavírus brit mutációjának robbanásszerű terjedését. Eddig 5 fertőzött esetében azonosították a brit vírust, további 100 gyanús esetet még vizsgálnak.

„A csökkenő járványügyi adatok ellenére még lejjebb kell szorítani a számokat, mielőtt a brit mutáció agresszívebb terjedése ellehetetlenítené az egészségügyi rendszert” – magyarázta a döntést a kancellár. Hozzátette: reményei szerint április végéig - de amennyiben az AstraZeneca vakcinája is megkapja az engedélyt, még hamarabb, március végéig - sikerül beoltani a lakosság 65 éven felüli legveszélyeztetettebb rétegét.

Fotó: MTI/AP/Ronald Zak

Az elsődleges cél jelenleg a napi új megbetegedések számának leszorítása 700 alá, illetve a fertőzési ráta 0,8 százalékra csökkentése, így elkerülhető a kórházak és az intenzív osztályok túlterhelése.

A kormányfő negatív példaként említette az olaszországi Dél-Tirolt, ahol a zárlat után, november végén tíz napra újranyitottak, majd újfent el kellett rendelni a teljes zárlatot. „Ennek így semmi értelme, bezárunk, kinyitunk, újra bezárunk. Ezért is döntöttünk inkább a zárlat meghosszabbításáról” - hangsúlyozta Kurz.

Az új rendelkezés értelmében Ausztriában február 8-ig biztosan marad az egész napos kijárási korlátozás, zárva maradnak - az alapvető szükségleti cikkeket árusító üzletek és gyógyszertárak kivételével – a kereskedelmi egységek, a kulturális és sportlétesítmények, a közeli testi kontaktust igénylő szolgáltatók, és az iskolák is maradnak a távoktatásnál. A szállodák, éttermek és bárok még tovább lesznek zárva, előreláthatólag február végéig.

A másfél méteres távolságtartás előírt mértéke ezentúl 2 méter lesz, és január 25-től a szokásos, egyszerűbb maszkok helyett a tömegközlekedésben és a boltokban kötelező lesz a hatásosabb FFP2-es maszkok viselése. Ezeket a maszkokat a kereskedőknek önköltségi áron kell árusítaniuk, illetve a rossz anyagi helyzetű rétegeknek ingyen bocsátják majd rendelkezésre.

A kormány továbbra is támogatja a rövidített munkaidőt, és - ahol csak lehetséges - az otthonról történő munkavégzést.

A sí- és korcsolyapályák – minden kritika ellenére – továbbra is nyitva tarthatnak a szigorú járványvédelmi intézkedések betartása és ezek még szigorúbb ellenőrzése mellett.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1267 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 393 ezer 778 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 1963, az intenzív kezelésre szorulók 328-an vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 29-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 7082-re emelkedett.





Ezeket olvastad már?
Kétségbeesett kutatás zajlott egy erdőségben egy csaknem egy hete eltűnt autista kisgyerek miatt

Kétségbeesett kutatás zajlott egy erdőségben egy csaknem egy hete eltűnt autista kisgyerek miatt

"A tét az életünk, a tét a béke" - Salgótarjánban buzdított szavazásra a Fidesz politikusa

"A tét az életünk, a tét a béke" - Salgótarjánban buzdított szavazásra a Fidesz politikusa

Megállíthatatlan: a Gellért-hegynél is nagyobb aszteroida közeledik

Megállíthatatlan: a Gellért-hegynél is nagyobb aszteroida közeledik

Cápatámadás: kétgyermekes apuka végtagjaiért küzdenek az orvosok

Cápatámadás: kétgyermekes apuka végtagjaiért küzdenek az orvosok

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás