RETRO RÁDIÓ

Ma este bezár minden! Mutatjuk, mit lehet és mit nem





Új világ köszöntött be éjféltől: elfogadta az országgyűlés a veszélyhelyzet meghosszabbítását, és érvénybe léptek a rendkívüli szabályok, mivel egyre durvább a koronavírus-járvány Európában és Magyarországon.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.11.
új világ

Mit szabad és mit nem? Íme, a legfontosabb tudnivalók:

Mit jelent a kijárási tilalom?

Este 8-ig mindenkinek haza kell érnie! Csak az lehet az utcán, aki dolgozik, munkába tart vagy munkából megy haza, és még egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal lehet utcán tartózkodni. Kutyát is lehet sétáltatni a lakásunktól 500 méteres körzetben. Aki ezt megszegi, százezres bírságot kaphat, egy este akár többször is.

Mi zár be este 7-kor?

Minden bolt, üzlet és szolgáltató. A plázák várhatóan fél 8-kor kaput zárnak, mert a boltjaik 7-kor becsuknak. Az ügyeletes gyógyszertárak és ügyeletes benzinkutak tarthatnak nyitva.

Mi zár be nappal is?

Az éttermek, szállodák, színházak, mozik, edzőtermek, uszodák nappal sem tarthatnak nyitva.

Leáll-e a tömegközlekedés este 8 után?

Teljesen nem, hiszen sok embernek el kell jutnia a munkába vagy haza kell onnan érnie, de durva járatritkítások lesznek. Lapzártánkig a MÁV, Volán, BKK erről nem közölt részleteket.

Este bezárnak-e a benzinkutak?

Minden benzinkút üzletei, büféi, kávézói 19 órakor bezárnak, az ügyeletes töltőállomásokon csak tankolni lehet. Nem minden benzinkút lesz ügyeletes, mert a láncok költségspórolásból valószínűleg sok kutat bezárnak az ürességtől kongó városban. Ezek címéről a társaságok honlapjain érdemes tájékozódni.

Gyógyszertárak lesznek-e éjjel nyitva?

Igen, mégpedig ügyeletes rendszerben, úgy mint eddig. Gyógyszertárba menni is szabad, de csak súlyos esetben.

Hazaküldik-e a szállodák a most ott lévőket?

Valószínleg igen. Üzleti céllal ezentúl is lehet szállást foglalni, turistaként azonban nem. A hosszú távú bérlők információink szerint maradhatnak: vagyis azok, akik “albérletként” egész hónapokra vettek ki viszonylag olcsón szobát.

Bezárnak-e a templomok?

Nem mindegyik. A katolikusok megtartják a miséket, a reformátusok azt kérik, hogy híveik online vegyenek részt az istentiszteleteken.

Nyugat-Európában nagyobb a baj, mint nálunk

Franciaország és Belgium azon gondolkodik, hogy Németországban kezelteti a betegeket, mert a kórházaik kapacitása megtelt – mondta Rétvári bence államtitkár tegnap a parlamentben. Van olyan ország, ahol a nem intenzív kezelést igénylő betegeket nem kórházakban, hanem hotelekben helyezik el, vagy az enyhébb tüneteket mutatókat hazaküldik. Magyarországon minden koronavírusos betegnek van hely a kórházakban, van ágy, van felszerelés és orvos. Magyarország dobogós helyen van a kórházi ágyak és a lélegeztetőgépek számában.

Szabad a gazda! Kutyát sétáltatni 8 után is szabad!

A kutyás gazdik időkorlátozás nélkül tudnak sétálni este 8 óra után is, a lakóhelyük 500 méteres körzetén belül – tette közzé Ovádi Péter miniszteri biztos, miután tárgyalt a miniszterelnökkel. Orbán Viktor közölte: az önkormányzatok dönthetnek a kutyasétáltatás szabályairól és a kutyafuttatók bezárásának részletszabályairól.

Elmaradnak a szalagavatók

Döntés született arról, hogy a szalagavatókat kötelező jelleggel el kell halasztani – jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár. Szerdától átállnak digitális oktatásra a középfokú iskolákban a 9., a 9. nyelvi előkészítő és az ezek feletti évfolyamok, a fejlesztő nevelést végző iskolák, valamint az általános iskolai felnőttoktatás. Folytatódnak az érettségi vizsgák szóbeli részei, a központi írásbeli felvételi vizsgák és az Oktatási Hivatal által szervezett tanulmányi versenyek, az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával.





Ezeket olvastad már?
Tojok a Ferraridra, gondolhatta, és meg is tette - Videó

Tojok a Ferraridra, gondolhatta, és meg is tette - Videó

Tragédia a hotelben: vérbe fagyva találtak rá a férfira

Tragédia a hotelben: vérbe fagyva találtak rá a férfira

Horror: 3 kutya mart halálra egy 1 éves kisfiút – Szívbe markoló részletek

Horror: 3 kutya mart halálra egy 1 éves kisfiút – Szívbe markoló részletek

"Az utolsó percig reméljük, hogy megtaláljuk épségben" - Égre-földre keresi családja Fricit, aki napozás közben tűnt el Tiszaderzsen

"Az utolsó percig reméljük, hogy megtaláljuk épségben" - Égre-földre keresi családja Fricit, aki napozás közben tűnt el Tiszaderzsen

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás