Késsel fenyegetik a panel lakóit a lépcsőházba költöző hajléktalanok Kispesten - Videó!

Orrfacsaró bűz, szemét, eldobált tűk, ürülék a panelben... Az ott élők annyira félnek, hogy sokan elköltöztek a könyékről. Megdöbbentő látvány fogadta a Metropol újságíróját.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.24.
rettegés

Másfél éve tartják rettegésben a hajléktalanok a XIX. kerületi Zrínyi utcában élőket. Az illegális „házfoglalók” ki-be járkálnak a tízemeletes panelházban, félelemben tartva az ott élőket. Hiába kértek segítséget a lakók, eddig süket fülekre találtak a hatóságoknál, és az önkormányzat sem tesz semmit. Az egyik olvasónk most a Metropolhoz fordult, hogy fel tudják hívni a figyelmet a hónapok óta tartó áldatlan állapotokra.

– Ez egy élhető normális környék volt – kezdte lapunknak a levél írója, Berényi Tamás. – Minden az ajtók kicserélésével kezdődött tavaly februárban, azóta rendszerszerűen járnak be hozzánk a hajléktalanok. Javarészt a felső emeleteket és a tetőt vették birtokba, ott szoktak aludni. Ordibálnak, törnek-zúznak, óriási mocskot hagyva maguk után – mondta a lakó.

Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Ordítozás, fecskendők, szemét és ürülék mindenütt

A tízemeletes épület lépcsőin felefelé eldobált cigarettacsikkekkel és betört korlátüveggel szembesült a Metropol újságírója, ami orrfacsaró bűzzel párosult. – Elképesztő mocskot hagynak maguk után a hajléktalanok. Sokszor az itt élőknek kell utánuk takarítani – mesélte Tamás. Hozzátette: - Nem egyszer fecskendőt találtunk a lépcsőházban, folyamatosan drogoznak. Hiába mondják a lakók, hogy ne csinálják ezt, nem vesznek minket komolyan. Engem például késsel is megfenyegettek – mondta Tamás.

olvasói fotó
olvasói fotó

Amikor mi ott jártunk, nem találkoztunk az „új szomszédokkal”, csak a nyomaikat és az általuk ott hagyott mocskot találtuk. – Napközben a közeli tereken bandáznak a többi környékbelivel, este pedig hárman-négyen a házunkban folytatják a randalírozást – mesélte a fiatalember.

Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Az ott élők nagyon félnek, hiszen sok a gyerek és az idős a házban. Az egyik kisiskolást pszichológushoz járatják szülei, mert nem mer a lépcsőházban közlekedni.

A tetőre érve szétdobált ruhadarabokra, rengeteg szemétre és emberi ürülékre is bukkantunk. Szűcs Gábor, aki szintén évek óta a házban él, elmondta, gyakori, hogy tüzet gyújtanak a tetőn, és ordibálnak éjszakákon át.

Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Többször jelezték a szövetkezetnek és az önkormányzatnak a problémát, mégsem történik semmi. – A rendőrség is volt kint, de ez csak pár órára volt megoldás, estére visszajöttek ugyanúgy – mondta kétségbeesetten az idős úr. Pedig mint kiderült, nem csak ebben az épülettömbben, hanem a szomszédos utcákban is hasonló esetek történnek.

Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Páran már elköltöztek félelmükben

Egy neve elhallgatását kérő lakó pedig elmondta: – Többen elköltöztek, vagy erősen fontolgatják az elköltözést, a történtek hatására. Így nem lehet itt élni. Megnőtt a betörések száma is a környéken, nem rég az egyik szomszédom lakását törték fel – mondta a lakó.

A rendőrség 4-szer volt kinn, az önkormányzat nem tesz semmit

Megkerestük a rendőrséget, és közölték lapunkkal: “Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányságra összesen négy bejelentés érkezett, melyek szerint a XIX. kerületben, a Zrínyi utca 9. szám alatti társasház felső emeletére hajléktalan személyek költöztek be. A rendőrök a bejelentésekre minden alkalommal kimentek, amelyből három alkalommal nem találtak senkit. Egy esetben a rendőrök az ott lévőket igazoltatták, akik a rendőri felszólításra a helyszínt elhagyták. Bűncselekmény, vagy szabálysértés nem valósult meg.” A kerületi önkormányzat széttárja kezeit: közölték a lakókkal, hogy tegyenek feljelentést, birtokvédelmet pedig akkor tudnak elrendelni, ha a sértettek, vagyis a lakók megadják a birtokháborítók vagyis a hajléktalanok nevét és lakcímét...

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás