A Szent István-napi Retró Tabán programsorozat idén négy napon át önti magából a programokat. Fellép Deák Bill Gyula, Nagy Feró, az EDDA, Takáts Tamás és még sokan mások. Sokaknak ez egy ikonikus, legendás helyszín, amelyhez a legtöbben érzelmileg is kötődnek, sokuknak életük meghatározó helyszíne volt.

50 évvel ezelőtt pattant ki Török Ádám fejéből az ötlet, hogy csinálni kellene egy nagyobb majálist a szabad ég alatt, a Mini és az LGT közreműködésével. Ami ezek után történt, az már történelem: a bulin 50-60 ezer ember gyűlt össze a hegyoldalban…

Az elmúlt évtizedekben mit sem csökkent az érdeklődés a tabáni bulik iránt, így nem volt kérdés, hogy idén, 2022-ben is összehoznak egy felejthetetlen fesztivált. Az egyik fellépő maga az alapító, Török Ádám, Máté Péter-díjas fuvolista, énekes.

Ádám az elmúlt évben komoly egészségügyi problémákkal küzdött, 2021 nyarán agyérgörcsöt kapott, melynek következményeképp egy ideig nem volt képes koncertezni, veszélyben volt az élete. A harcos habitusáról ismert muzsikust persze nem abból a fából faragták, hogy feladja, előbb ülve, később járókerettel ment fel a színpadokra, augusztus huszadikán pedig már újra ereje teljében láthatjuk és hallhatjuk. Amikor a Bors riportere megkérdezte tőle, mit jelent számára a Tabán, így válaszolt:

„A mindent jelenti. Egy csodálatos helyszínt, egy fás parkot a nagyváros közepén, ahol ha felcsendül egy dallam, akkor emberek ezrei érzik ugyanazt a szabadságot és boldogságot, amit áraszt magából ez a hely”– mondja, majd így folytatja: „Először 1970-ben koncerteztem ott, majd 1972-ben indítottuk útjára az igazi tabános-életérzést, akkor léptünk fel a Mini és az LGT együtt. Felejthetetlen élmény volt! Egészen 1986-ig tartott az a nagy korszak, amit aztán a 90’-es években élesztettek újjá. Idén a legnagyobb örömömre – tette hozzá – jó kondiban koncertezek újra. Nem vagyok persze egy matyó hímzés, de boldoggá tesz, hogy állva fuvolázom és éneklek majd. Már nagyon várom!”