Fucsovics Márton hétfőn legyőzte az orosz Andrej Rubljovot, és ezzel bejutott a legjobb nyolc közé férfi egyesben Wimbledonban. Ma délután napjaink egyik legjobb játékosa, a szerb Novak Djokovics vár a magyar teniszezőre.

Fucsovics a 2010-es junior Grand Slam-győzelme után 11 évvel felnőttként is menetel Wimbledonban

Fucsovics a 2010-es junior Grand Slam-győzelme után 11 évvel felnőttként is menetel Wimbledonban
(Fotó: AFP)

Gratulált az Asbóth család

Wimbledonban legutóbb – még 1948-ban – Asbóth József jutott el magyarként a negyeddöntőig. Az egykori legendás játékos családja sporthagyatékának őrzője és képviselője üzenetben gratulált Fucsovicsnak, családjának, edzői csapatának és mindazoknak, akik az útját egyengették és sikereit megalapozták.

„Fantasztikus eredménynek lehettünk tanúi a tenisz szentélyében, ahol Marci egyszer már bizonyította, hogy kivételes tudású játékos. Akkor a juniorok között hódította el a győztesnek járó trófeát, most három mérkőzésnyire került attól, hogy ugyanezt tegye a felnőtt mezőnyben” – áll a közleményben, amely emlékeztet rá: Asbóth és Kehrling Béla (1929) után Fucsovics a harmadik magyar férfi játékos, aki negyeddöntőbe jutott Wimbledonban. Asbóth Józsefet minden idők legjobb magyar játékosaként emlegetik.

A legjobb kell Djokovics ellen

Magyar teniszező legutóbb Szávay Ágnes révén a 2007-es amerikai nyílt bajnokságon játszhatott negyeddöntőt Grand Slam-tornán, a férfiaknál Gulyás István 1971-ben, Taróczy Balázs pedig 1976-ban és 1981-ben a Roland Garroson jutott egyesben a legjobb nyolc közé. Fucsovicsra a nyolc között a világelső Novak Djokovics vár szerdán: a nyíregyházi játékos ezzel kapcsolatban azt mondta, próbálja majd a legjobbját nyújtani, és ha ez sikerül, akkor nyerni fog három szettben.

Valami azért simán közbejöhet, például, hogy ő is a legjobbját nyújtja. Akkor viszont nem tudom mi lesz” – jegyezte meg tréfásan Fucsovics.

127 milliónál jár

Az ATP honlapjának számítása szerint Fucsovics Márton eddig nagyjából 127 millió forintnak megfelelő összegnél jár a jelenlegi wimbledoni versenyen. Ha ma legyőzi Djokovicsot, és bekerül a legjobb négy közé, akkor további 191 millió forintot zsebelne be. Bármi is lesz a mai meccs eredménye, Fucsovics pályafutásának eddigi legnagyobb egyösszegű pénzdíját szerzi meg.