Hivatalosan még nem jelentették be, de a mértékadó L’Equipe szerint az eredeti tervek alapján rendezik meg a 2021-es Eb-t. A francia sportnapilap szerint az Európa Labdarúgó Szövetség négy forgatókönyvet dolgozott ki arra vonatkozóan, hányan nézhetik meg a helyszínen a mérkőzéseket.

A magyar válogatott hazai környezetben léphet pályára az Eb-n fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István

Oroszország bejelentkezett

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke korábban úgy nyilatkozott, ha nem sikerül 12 országban megrendezni az Eb-t, akkor egyetlen helyre vihetik. A Le Parisien november elején azt írta, normális esetben is nagy kihívás lenne ennyi házigazda, de a járvány megfékezését célzó szigorú intézkedések mellett szinte lehetetlennek tűnik. Oroszország azonnal jelentkezett, kész lett volna egyedüli házigazdaként fogadni a csapatokat. A L’Equipe úgy tudja, erre nem lesz szükség.

Négy forgatókönyv

Az UEFA tartja magát az eredeti tervekhez, és négy forgatókönyvet dolgoz ki arra vonatkozóan, hogy hányan nézhetik meg a helyszínen a meccseket. Az első azt feltételezi, hogy az Eb kezdetére ellenőrzés alatt lehet tartani a vírust, és telt házak előtt rendezhetik a meccseket. A második verzió 50-100 százalék közötti kihasználtságot feltételez, a harmadikban körülbelül egyharmaddal számolnak, a negyedikben pedig zárt kapukkal. Minden rendező várossal – így Budapesttel – két-három változatot választanak ki a négy közül. A döntést az egyes Eb-stadionokkal kapcsolatban március 5-ig hozzák meg.

Négy meccs Budapesten

Az Eb-nek 2021. június 11. és július 11. között Budapest mellett Amszterdam, Baku, Bilbao, Bukarest, Koppenhága, Dublin, Glasgow, London, München, Róma és Szentpétervár ad otthont. A magyar fővárosban három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek. A magyar válogatott 2016 után ismét szerepel a kontinensviadalon, miután sikerrel vívta meg a Bulgária és Izland elleni pótselejtezőt. Marco Rossi együttese a németekkel, a világbajnok franciákkal és a címvédő portugálokkal szerepel egy csoportban az Eb-n, utóbbi kettővel a Puskás Arénában csap össze.