Kétségkívül bravúrra lesz szüksége a magyar válogatottnak szerda este a Franciaország elleni negyeddöntőben. Riválisunk eddig valamennyi meccsét megnyerte a vb-n, ráadásul uralta az elmúlt évtizedet a sportágban.

Stefan Sunajko (zöldben) és társai a franciák ellen folytatják Fotó: Kovács Anikó/MKSZ

Hat vb, négy aranyérem

A francia válogatott az utóbbi hat vb-n négyszer az első helyen végzett. Az olimpiákon is remekelt, 2008 óta két arany-, és egy ezüstérem a mérlege. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az elmúlt évtizedben kétszer az Európa-bajnoki címet is elhódította, akkor kijelenthető, a közelmúlt legsikeresebb válogatottjával játszik ma este a magyar válogatott. Rutinos klasszisok sora szerepel a franciáknál, Michaël Guigou például a két olimpiai aranyérem, és a négy világbajnoki elsőségnek is részese volt. Luc Abalo szintén kétszeres ötkarikás győztes, és ott van a keretben a magyar játékosok jó ismerőse, Kentin Mahé, a Veszprém sztárja, aki kétszeres világbajnok.

A lehetetlen nem létezik

Nagy László, a magyar válogatott csapatvezetője az Instagramon üzent a franciák elleni meccs előtt. A 2011-ben a világ legjobb kézilabdázójának választott korábbi klasszis írásából kiderül, nem tartja lehetetlennek a mai bravúrt.

A lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kis emberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a változtatásra. A lehetetlen nem tény, hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás, hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik.

Vereséggel melegítettünk

A magyar válogatott sorrendben öt győzelem után szenvedett vereséget az egyiptomi vb-n. Szerencsére a spanyolok elleni hétfői kudarcnak már nem volt tétje.

– Látszott a csapaton, hogy nem olyan önbizalommal lépett pályára, amilyennel kellett volna – mondta Balogh Zsolt, a magyar csapat átlövője. – Nem így szerettük volna befejezni ezt a szakaszt, de tapasztalatszerzésre jó volt ez a mérkőzés. Megyünk tovább, jön a következő, számunkra nagyon fontos mérkőzés.

Kézilabda-vb, negyeddöntő

Magyarország-Franciaország

ma, 20.30, tv: M4 Sport