„Kizárt a vereség” – üzent a Fradi BL-hőse

Huszonkilenc éve egyszer már sikerült a bravúr az Anderlecht otthonában. A Fradi a belgák otthonában kezdi az Európa-liga csoportkörét.



Megosztás
Szerző: Szabó Sándor
Létrehozva: 2024.09.19. 09:00
Módosítva: 2024.09.19. 11:01
labdarúgás európa liga Hajdu Attila Ferencváros

Brüsszelben, az Anderlecht ellen kezdi meg az Európa-liga csoportkörét a Ferencváros labdarúgócsapata. Az ellenfél kellemes emlékeket idéz, 1995-ben ugyanis éppen a belgák elleni két BL-selejtező eredményezte a Fradi történelmi szereplését a BL-főtáblán.

Fradi-Újpest
A Fradi nyolc meccset játszik az Európa-liga főtábláján / Fotó: Vasvári Tamás

Huszonkilenc éve Lisztes Krisztiánék BL-selejtezőn 1-0-ra nyertek a belga fővárosban, a visszavágó Budapesten 1-1 lett, így jöhetett az akkor 16 csapatos főtábla a Bajnokok Ligájában. Ezúttal az Európa-liga főtáblája csoportküzdelmeinek nyitó találkozójára utazik Pascal Jansen edző együttese. A Metropol azt a Hajdu Attilát kérte emlékidézésre, aki az Anderlecht ellen kiválóan őrizte a Fradi kapuját.

Nem volt egy kapusidegőrlő találkozó, mert Novák Dezső edző kiváló taktikával küldött gyepre bennünket. Jobbára a mezőnyben teltek a percek, így elmaradt a belga tűzijáték. Azon a nyáron kerültem vissza két év csepeli szereplést követően az Üllői útra, és amikor Zoran Kuntics egy kontra után az Anderlecht hálójába talált, egyszeriben halotti csend ülte meg a  stadion nézőterét. A belga drukkerek biztosak voltak abban, hogy kedvenceik azon a Bajnokok Ligája-selejtezőn legyőznek bennünket. Fordítva történt, 1-0-ra nyertünk, előnnyel vártuk a budapesti visszavágót, mely idegőrlő körülmények közepette 1-1-gyel zárult. Továbbjutottunk, onnantól beindult a csapat, és a dicsőséges BL-főtáblás meneteléssel örök emléket állítottunk

– sorolja Hajdu, aki felhívja a figyelmet rá: akkoriban a Fradi erőnléti állapota a mostani magyar bajnokéval összevetve legfeljebb 70 százalékos volt, a későbbi csoportfázisban mégis megverte Zürichben 3-0-ra a Grasshopperst, vagy éppen 1-1-t játszott az Üllői úton a Real Madriddal.

Nem kaphat ki a Fradi

A korábbi kiváló kapus optimista az esélyeket illetően, szerinte jól mutatkozik be a főtáblán a Fradi az El-ben.

– Ma már minden adott Pascal Jansen vezetőedző kezében egy emlékezetes El-kezdéshez, ezért jövő szerdán Brüsszelben kizárt a vereség, sokkal jobb az esélyünk a döntetlenre. Az Anderlecht megkönnyítené a Fradi helyzetét, ha mindent egy lapra feltéve rohamozna, ez esetben Varga Barnabás vagy Adama Traoré képes megugrani, és Kuntics módjára gólt szerezni.

A lehetséges pontszerzés kedvező feltételt teremtene a jó folytatáshoz – véli a 10-szeres válogatott Hajdu, aki maga is hallott a belgák dán edzője, Brian Riemer esetleges menesztéséről, miután csapata 2-0-ra kikapott bajnoki meccsen a Genktől. 

– Ha marad, ha mennie kell, a döntetlen a miénk lesz – szögezi le Hajdu.

Huszonkilenc éve nyert a Fradi Belgiumban

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás