Rossi legnehezebb választása jön, segít az olimpiai bajnok legenda





A kapitány nincs könnyű helyzetben, maga is elismerte, Gulácsi Péter és Dibusz Dénes is kiváló formában van.



Megosztás
Szerző: (s)
Létrehozva: 2024.03.26.
Módosítva: 2024.03.26.
labdarúgás Gulácsi Péter választás dibusz dénes

Napok óta élénk vitatéma, vajon a nyári németországi Eb-n a hosszas kihagyása után visszatért Gulácsi Péter vagy Dibusz Dénes őrizze-e a magyar hálót? A törökök ellen Gulácsi parádézott, kedden pedig Dibusz Dénes kap esélyt Koszovó ellen (M4 Sport, 19.00). Marco Rossi maga is elismerte, nincs könnyű helyzetben, mivel mindkét játékos világklasszis formában van.

Dárdai (balra) figyeli, ahogy Yildiz ziccerét bravúrral védi Gulácsi: a védő és a támadó is a német válogatottság ellenében döntött
Gulácsi óriási ziccert fogott meg Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport

A kapusokról kérdeztük olimpiai bajnok legendánkat, Szentmihályi Antalt. Neki már van ötlete, hogyan kellene dönteni.

Árnyalatnyi előnyt Gulácsi oldalán látok, tudniillik rutinosabb

– kezdte a lényeggel a Vasas és Újpesti Dózsa 84 éves korábbi olimpiai bajnok kapuvédője. – Súlyos sérülését követően, hosszas kihagyás után a törökök elleni 90 percben bizonyította, hogy csúcsformában van. Gólnak látszó lövéseknél mentett, magabiztosan zárta le a kapuja felé tartó labdák útját. Ami persze nem jelenti azt, hogy Dibusznak ne jutna további igen fontos szerep.

Szentmihályi aláhúzta, az utóbbi egy évben Dibusz óriásit fejlődött. Az európai kupaküzdelmek során kiemelkedően bizonyított, különösen az Olympiakosszal Pireuszban játszott Európa-konferencialiga-találkozón parádézott, és összességében a Ferencváros-védelem legmegbízhatóbb pontja.

Ha a szögleteknél és magas beíveléseknél még labdabiztosabbá válik, ledolgozná minimális hátrányát Gulácsival szemben. Marco Rossi szövetségi kapitány érdekes helyzetben lesz, ha majd az Eb-csoportmeccsekre kapust kell jelölnie, ekkor döntő tényező a pillanatnyi forma. A Lipcse kapusaként Gulácsi előnyt élvez a nemzetközi rutinjának köszönhetően. A magyar válogatott történetében örvendetes tény, hogy Grosics Gyula előtt és az azt követő időszakban rendre bizonyított 3-4 olyan egyéniség, akikre bizton lehetett számítani a kapuban.

Szentmihályi felidézte a hatvanas éveket, amikor Gelei Józseffel rivalizált. Baróti Lajos szövetségi kapitány inkább Szentmihályiba vetette bizalmát, az olimpiai együttest felkészítő dr. Lakat Károly Geleit részesítette előnyben. 

– Ebből vita az 1966-os angliai vb-n nem támadt. Baróti engem jelölt a manchesteri Old Traffordban játszott, portugálok elleni találkozóra. Balszerencsémre a bemelegítésnél ütköztem Rákosi Gyulával, rövid időre az eszméletemet vesztettem. A pályára történt kivonulásnál a portugálok közé soroltam be, és Eusébióék küldtek át Albert Flóriánék sorába...

A magyar szakvezetés igyekezett gyors cserét eszközölni, de ez idő hiányában sikertelen maradt. Szentmihályi két gólban is ludas volt, és máig vallja: a meccs eseményeiből több részlete kiesett.

 





 





Ezeket olvastad már?
Évek óta gyötri a fájdalom: súlyos árat fizetett sikereiért a síkirálynő

Évek óta gyötri a fájdalom: súlyos árat fizetett sikereiért a síkirálynő

Letolta a bugyit csupasz szeméremdombjáról a bevállalós röpis bombázó

Letolta a bugyit csupasz szeméremdombjáról a bevállalós röpis bombázó

„Generációs tehetség” – Szoboszlai újra szárnyalhat a Liverpoolban

„Generációs tehetség” – Szoboszlai újra szárnyalhat a Liverpoolban

Dárdai Pál nem maradhat! Szalai Ádám korábbi edzőjével tárgyal a Hertha

Dárdai Pál nem maradhat! Szalai Ádám korábbi edzőjével tárgyal a Hertha

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás