RETRO RÁDIÓ

Mire figyeljünk a strandolás alatt, hogy ne kapjunk el semmilyen fertőzést





A természetes vizek és medencék nyáron remek pihenést és kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak, de egészségügyi veszélyeket is tartogathatnak. Egyes kórokozók előfordulása gyakoribb ezeken a helyeken, ám a fertőződés esélye egyszerű óvintézkedésekkel csökkenthető. Az egeszsegvonal.gov.hu összegyűjtötte, hogyan.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.08.10.
egészség

A vizes közeg és a meleg időjárás kedvez a kórokozók terjedésének. A fertőződés megakadályozása érdekében különösen fontos a megfelelő higiéniai szabályok betartása.

Pancsolás közben figyeljünk arra, hogy ne nyeljük le a vizet Fotó: Vas Népe

A fertőzések tünetei

A sokféle kórokozó többféle szervrendszert érintő betegséget és tünetet okozhat. A leggyakoribb tünetek emésztőszerviek, ezt követik a bőrt érintő és a légzőszervi problémák.

Emésztőszervi tünetek

Az emésztőszervi tüneteket okozó kórokozók leggyakrabban a fertőzött víz lenyelésével kerülnek a szervezetbe. A Cryptosporidium parazita súlyos hasmenést, hányást, lázat és émelygést okoz, amit hasi görcsök kísérhetnek. Hasonló problémákat okoz a Giardia parazita is. A baktériumok közül a Campylobacter, a Shigella és az E.coli okoz hasmenéssel és más hasi tünetekkel járó fertőzést. Szintén emésztőrendszeri megbetegedést okoznak a norovírusok, melyek hatására heves hányás is kialakulhat.

Bőrfertőzések

A strandokon, uszodákban gyakori bőrgombás fertőzések viszketést, hámlást okoznak. A női nemi szervek külső részén és a hüvelyben a Candida albicans gomba okozhat tüneteket.

Az uszodaszemölcs uszodákban, strandokon gyakran fordul elő, elsősorban gyerekek között, de könnyen továbbadható. Okozója egyfajta poxvírus.

Húgyúti fertőzések

Nőknél az E.coli baktérium húgyúti fertőzést is okozhat, amely fájdalmas, gyakori vizeléssel és más húgyúti tünetekkel, esetleg lázzal is járhat.

Nőgyógyászati problémák

A vizekben jelen lévő Trichomonas vaginalis parazita a nőknél trichomoniázist, hüvelyi folyással járó betegséget okozhat.

Légzőszervi betegségek

Egyes kórokozók (Legionella, Pseudomonas) köhögést, fülgyulladást is okozhatnak, ha a strandoláskor a szervezetbe jutnak.

Szemproblémák

A fürdés utáni kötőhártya-gyulladást, amely a szem vörösségével, váladékozásával, viszketésével jár, okozhatja kórokozó vagy a fertőtlenítésre használt vegyszer is.

 

 





Ezeket olvastad már?
Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás