Mindenki ártalmatlan ételnek gondolja, pedig valójában rengeteget ártunk vele az egészségünknek. Ha van rá mód, mindenképpen kerüljük!
A 21. században a reggeli mindig nehéz kérdés. Korán kell kelnünk, hogy beérjünk a munkahelyünkre, ahol általában egészen az ebédidőig nincs is megállás. Nagyszüleinktől jól megtanultuk, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, ugyanakkor sajnos rohanó világunkban egyre kevesebb időt tudunk rá szánni, az odafigyelésről nem is beszélve.
Jobban befolyásolja ugyanis egészségügyi állapotunkat a reggelizési szokásunk, mint gondoltuk. Arról persze egy átlagos ember álmodni sem mer, hogy reggelente asztalhoz ülve bőséges villásreggelit fogyasszon, no de akkor mi van helyette? Helyette virágoznak a pékségek. Csak beszaladunk a sarki pékségbe, és reggelik bőséges választéka áll előttünk: vehetünk kakaós csigát, muffint, croissant-t vagy buktát, minden földi javat megtalálhatunk egy illatozó üzletben.
Lisa Richard táplálkozási szakértő szerint azonban nem is tehetnénk rosszabbat a szervezetünkkel, mint hogy reggel valamilyen cukros péksüteménnyel indítjuk a napunkat. Így ugyanis már korán cukorsokkot kap a szervezetünk, hosszú távon pedig tönkretesszük vele az anyagcserénket és a fehérjeháztartásunkat.
„A cukorfogyasztást nem csak akkor érdemes mérsékelni, ha fogyni szeretnénk, hanem akkor is, ha csupán egy kiegyensúlyozott energiaszintre van szükségünk a nap folyamán. Ha egy cukorbombával indítod a napodat, akkor arra tekints bátran úgy, hogy azonnal sokkolod a szervezetedet, amire természetes módon válaszként megugrik az inzulin, és hirtelen tele leszel energiával. Ám a gyorsan jött lendület hamar el is illan, hiszen a vércukorszint nagyon hamar le fog esni, így nemsokára éhes is leszel” – magyarázza a szakértő, amit a Joy emel ki.
S hogy a rendszeres cukor- és pékárufogyasztás hova vezethet? Hosszú távon inzulinrezisztencia alakulhat ki, emellett komoly emésztési problémákkal, akár bélgyulladással is szembe kell néznünk. Nem ritka az émelygés, hasmenés és puffadás sem.
Fontos tehát, hogy a reggeli tápláló legyen, de lehetőség szerint ne valamilyen cukros péksüteményt együnk. Arra persze a legtöbb embernek nincs ideje, hogy tükörtojást és virslit készítsen magának, ugyanakkor gondolkodhatunk előre. Előző este darabolhatunk fel zöldséget, vagy készíthetünk chiapudingot. A joghurt és a zabkása is gyorsan elkészül, de számtalan helyen már elvitelre is lehet kapni egészséges reggeliket. Inkább preferáljuk ezt a pékség helyett.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre