23 éve ezrek haltak meg egy terrortámadásban: ez történt azon a pokoli napon

Az egész világot lesújtó események következtében nemcsak a Kacsamesék szakadt félbe, hanem az emberek egymásba vetett bizalma is. Azóta a terror időszakát éljük, ez a terrortámadás volt a kiváltó ok.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.11.
Módosítva: 2024.09.11.
ez lesz ma terror szeptember 11.

Ezrek haltak meg a 2001-es terrortámadásban

2001. szeptember 11-én egy terrortámadás következtében összeomlott a világ egyik legmagasabb épülete, a New York-i World Trade Center, egy másik gép pedig a Pentagon épületébe csapódott. Ekkor kezdődött a terror időszaka, nem csak a tengerentúlon, Európában is. De mi is történt 09. 11-én? Az al-Kaida terrorszervezet összehangolt öngyilkos merényletsorozatot hajtott végre az Egyesült Államok ellen. 

US-ATTACKS-EDWARD FINE-WTC SURVIVOR-COMBO 9/11, szeptember 11
A terrortámadásnak rengeteg áldozata volt Fotó: AFP

Azon a reggelen 19 al-Kaida gépeltérítő szállt fel amerikai utasszállító repülőgépekre, hogy az USA fő jelképeinek számító épületekbe vezessék bele a gépeket. A New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba egy-egy repülőgép csapódott be, az épületek kigyulladtak, és két órán belül mindkettő összeomlott. Ezt követően több épület is az ikertornyokhoz hasonlóan összedőlt, vagy megrongálódott a környéken. A harmadik repülőgép a Pentagon Virginia állambeli arlingtoni épületébe repült. A negyedik eltérített gépet egyes feltételezések szerint a terroristák a Fehér Házba irányították volna, de az utasok visszafoglalták, azonban már nem tudták megmenteni a lezuhanástól. Ez a gép Washingtontól mindössze 15 percnyire, Pennsylvania államban, Shanksville mellett csapódott a földbe. A repülőgépek egyetlen utasa sem élte túl a támadásokat. A terrorakció folyamán a géprablókkal együtt összesen 2996 (más források szerint 2974) ember vesztette életét. Az áldozatok túlnyomó többsége civil volt – olvasható a Wikipédián. A szeptember 11-ei eseményekről nemrég egy soha nem látott felvétel is előkerült:

Ezen a napon született a világhírű órásmester is

Carl Zeiss német mechanikus 1816-ban ezen a napon látta meg a napvilágot. 1846-ban műhelyt létesített Jénában, amelyben optikai és finommechanikai műszereket gyártott. Ezzel a műhellyel lefektette a világhírű Zeiss Művek alapjait. A vállalatnak ma számos telephelye van Németországban és száznál több képviselete a világ különböző országaiban, és ma is világhírűek a gyárában készült órák, finommechanikai cikkek.

Az egyik magyar király ezen a napon hunyt el

Dömösi kúriájában rászakadt a trónépítmény és súlyosan megsebesítette I. Béla magyar királyt, aki ennek ellenére csatába indult, de útközben meghalt. Béla herceget 1060. 12. 6-án koronázták királlyá, addig testvérével, az 1047 óta uralkodó I. Andrással osztozott a hatalmon. I. András örökösévé és a Magyarország 1/3 területén létrehozott dukátus (hercegség) urává tette. A két testvér között 1057-ben romlott meg a kapcsolat, amikor I. András kiskorú fiát, Salamont királlyá koronáztatta és örökösévé tette. 1059-ben Béla herceg lemondott a koronáról. Lengyelországba menekült, ahol sereget gyűjtött és hazatérve 1060-ban háborút indított a trónért.

Egy korábbi köztársasági elnökünk ezen a napon született

Szűrös Mátyás közgazdász, politikus 91 évvel ezelőtt született Püspökladányban. 1989. október 23-tól 1990. május 2-ig az általa kikiáltott Magyar Köztársaság ideiglenes köztársasági elnöke volt. 1985–2002-ig országgyűlési képviselőként tevékenykedett, 1994–2002-ig pedig az Interparlamentáris Unió (IPU) Magyar Nemzeti Csoportjának elnöke volt.

napsütés, nap, időjárás
Várhatóan ilyen lesz a mai időjárás Fotó: unsplash.com/Illusztráció

Napos időre van kilátás

A köpönyeg.hu szerint szerdán sok napsütésre lehet számítani, amelyet gomolyfelhők tarkíthatnak. A felhőképződés főként keleten és a nyugati határ mentén lesz erőteljesebb, ezeken a területeken helyenként záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Az északnyugati szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon pedig a déli óráktól délire vált az áramlás. A hajnali hőmérséklet 9 és 17 fok között alakul, míg délután 21 és 28 fok közötti maximumokra lehet számítani.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás