9/11 tragédiájának nyomait azóta is az egész világ viseli





A World Trade Center ikertornyai 22 éve omlottak össze.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.09.11.
World Trade Center Pentagon ikertorony ez lesz ma

A World Trade Center ikertornyainak leomlására az egész világ emlékszik. Többségünk azt is meg tudja mondani, hogy mit csinált akkor, amikor a tragédia megtörtént.

A World Trade Center egykori ikertornyai. Fotó: Thomas Svensson / Pexels

2001. szeptember 11-én terroristák egyidejűleg négy utasszállító repülőgép felett vették át az irányítást az Amerikai Egyesült Államokban. A négy gép közül az első New York-i idő szerint 8:46-kor, a második 9:03-kor a World Trade Center (Világkereskedelmi Központ) ikertornyaiba, a harmadik Washingtonban az USA hadügyminisztériuma, a Pentagon épületébe csapódott (ezt eredetileg a Fehér Házba vezették volna bele, ám az utolsó pillanatban a gép tett egy közel 270 fokos fordulatot, ezzel a Pentagonba irányítva azt); a negyedik, amelyet valójában akartak a Pentagonnak vezetni a terroristák, Pennsylvania államban lezuhant. Hivatalos adatok szerint 2819-en halnak meg. A terrorcselekmények kitervelőjét, Oszáma bin Ládent csaknem tízévnyi üldözés után, tűzharc során ölték meg, amelyet Barack Obama amerikai elnök jelentett be.

A World Trade Center a filmművészetben

Rengeteg filmben feltűnt az ikertorony, ha másképp nem, hát kívülről, háttérként vagy vágóképként használva. A tornyon belül forgatni tetemes költséggel járt, de néhány filmben feltűnnek a WTC belső részei is. Az ismertebbek közül néhány: Woody Allen Manhattane (1979), a Menekülés New Yorkból című klasszikus akciófilm 1981-ből, az 1987-es Tőzsdecápák, valamint az 1988-as Dolgozó lány, melyben az ambiciózus Melanie Griffith vágyakozva tekint fel a törekvést jelképező ikertornyokra. Az 1992-es Reszkessetek, betörők! 2. – Elveszve New Yorkban című karácsonyi filmben, Kevin McCallister (Macaulay Culkin) felmegy az ikertornyok egyike tetejére és onnan fényképezi a kilátást. Az 1998-ban bemutatott Godzillában az ikertorony ismét egy sci-fi mű szereplője. Szintén láthatjuk Steven Spielberg A. I. – Mesterséges értelem című sci-fijében. A filmet hat héttel a katasztrófa előtt mutatták be. A jövőben játszódó filmben szerepelnek az ikertornyok, sőt egy jelenetben, amely időszámítás után 12 000 körül játszódik, még mindig állnak. A kritikusok és viták ellenére Spielberg a DVD-változatban is benne hagyta a tornyokat. A 2007-es Postal The Movie című film első jelenete a terrortámadást teljesen abszurd módon mutatja be (a repülő pilótafülkéjébe betörnek, és eltérítik a gépet, amelyet a terroristák a Bahamákra akartak eltéríteni).

A King Kong (1976) című film legismertebb jelenetében az óriásmajom, mancsában Jessica Lange-gel átugrik az egyik toronyról a másikra, mielőtt levetné magát a mélységbe.

A 2006-ban bemutatott World Trade Center című filmben tűnik föl, amely két rendőrtiszt romok alóli megmenekülését dolgozza fel. 2010-ben az Emlékezz rám című film végkifejletében látható.

A 2015-ben bemutatott Kötéltánc című filmben bemutatják Philippe Petit életét, többek között azt, ahogyan egyensúlyozik a World Trade Center két tornya között.

A leomlott ikertornyok helyére épült One World Trade Center. (középen) Fotó: Vlada Karpovich / Pexels

Már második napja tart a II. kerületi lomtalanítás

A II. kerületben szeptember 10. óta tart a lakossági lomtalanítás, és egészen szeptember 17-ig tart majd. Az egyes ingatlanokra vonatkozó lomkikészítés pontos időpontjáról a lakosok a postaládájukba eljuttatott hírlevélből, valamint az FKF honlapjára feltett térképről tájékozódhatnak.

Budapest közterületi rendjének és tisztaságának megóvása érdekében kérik, hogy a lomokat csak a címükre vonatkozó napon, 18 óra után készítsék ki. A nem a megjelölt időpontban történő lomkikészítés közterület-szennyezési szabálysértésnek minősül.

Lomtalanítás alkalmával kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagy darabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki a ház elé.

Mutatjuk a mai véradási pontokat!

Szeptember 11-én az alábbi helyszíneken adhatsz vért Budapesten:

  • 7 órától 19 óráig a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.),
  • fél 9 órától 14 óráig a MÁV Székházban (1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54–60.),
  • déltől 18 óráig az Újpesti Ifjúsági Házban (1042 Budapest, István út 17–19.),
  • déltől 17 óra 30 percig a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.).

A további részleteket és helyszíneket a véradás.hu oldalon találod! Ne feledd, egyetlen véradással is akár több ember életét megmentheted!

Folytatódik a nyárias idő

Hétfőn folytatódik a derült, szikrázóan napos, száraz, nyárias idő. A hőmérsékletben sem lesz jelentős változás. A délután folyamán 30 Celsius-fok körüli hőmérséklettel számolhatunk az ország nagy részén – írta meg a Köpönyeg.





 





Ezeket olvastad már?
Szörnyen nagy és ultra erős: ezt ette meg két perc alatt Csabi, az evőversenyek királya

Szörnyen nagy és ultra erős: ezt ette meg két perc alatt Csabi, az evőversenyek királya

Megrázó részletek: 2 éves kislánya szeme láttára fojtogatták a fiatal édesanyát

Megrázó részletek: 2 éves kislánya szeme láttára fojtogatták a fiatal édesanyát

„Jó hír” – Varga Mihály üzenete minden nyugdíjast érint

„Jó hír” – Varga Mihály üzenete minden nyugdíjast érint

Egymás mellett halt meg a két pici gyermek: a 6 éves saját testével pajzsként védte öccsét

Egymás mellett halt meg a két pici gyermek: a 6 éves saját testével pajzsként védte öccsét

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás