17 ezer diák sorsa dől el ma: mutatjuk, kiket érint a döntés!

A mai napon kiderül, kit vettek fel és kit nem a szeptemberben induló képzésekre a pótfelvételi eljárásban, amire összesen több mint 17 ezren jelentkeztek. Akinek sikerült, SMS-t kap!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.08.29.
Módosítva: 2024.08.29.
ez lesz ma pótfelvételi Michael Jackson

Ma kihirdetik a pótfelvételi ponthatárait

A szeptemberben induló képzések pótfelvételi-eljárásában összesen több mint 17 ezren vettek részt – ebből 74%-uk az alapképzést, 15%-uk pedig a mesterképzést jelölte meg. A tavalyi évhez hasonlóan az állami ösztöndíjas képzésekre a felvételizők 44%-a adta be jelentkezését. Tovább erősödtek az egyházi intézmények is: a jelentkezők 23%-a választott egyházi fenntartású intézményt. A pótfelvételi során egy intézmény egy szakjára lehetett jelentkezni, és idén 32 egyetemen és főiskolán nyílt lehetőség állami ösztöndíjas formára jelentkezni. A pótfelvételi ponthatárait várhatóan 2024. augusztus 29-én délután hirdetik ki, és azok elsőként a felvi.hu-n lesznek elérhetők. Azok, akik megadták a mobilszámukat, SMS-ben is értesítést kapnak az eredményükről, de a közzététel után az E-felvételiben is megnézhető – olvasható a felvi.hu-n.

diák tanuló felsőoktatás egyetem fiatal folyosó
Akinek sikerült, SMS-t kap, ha leadta a telefonszámát! Fotó: ORION PRODUCTION / Shutterstock

Legyőzték a magyarokat Mohácsnál

A mohácsi csatában a török szultán legyőzte a II. Lajos király vezette magyar hadsereget. A király is életét vesztette a csatában 1526-ban, így a Jagellók magyar–cseh ága kihalt. Az augusztus 29-ei csatában egy hozzávetőlegesen 25 ezer főnyi magyar sereg állt szemben a közel 60 ezres, jól szervezett török sereggel. A csata alig két órát tartott, a vesztett csata utáni csapások pedig sok tekintetben évszázadokra meghatározták az ország sorsát, a mohácsi vész a független magyar királyság pusztulásának és az ország hanyatlásának szimbólumává vált.

Janus Pannonius is ezen a napon született

Eredeti nevén Csezmiczei János humanista, latin nyelven alkotó költő, a magyar világi líra első jelentős képviselője 1434. augusztus 29-én született. Latin nyelvű verseiben ő írt először a testi szenvedésről és az élni akarásról. Már a XV. századtól kötetei jelentek meg Magyarországon és külföldön egyaránt.

Egy másik híres magyar író pedig ezen a napon hunyt el

Karinthy Frigyes író, műfordító, kritikus, újságíró, humorista, a kabaré nagy mestere 1938-ban ezen a napon távozott az élők sorából. A sikert, a népszerűséget az 1912-es év hozta meg számára. Öt kötete jelent meg, novellák, karcolatok, humoreszkek és Így írtok ti címen irodalmi paródiái, amely felkeltette a széles közönség érdeklődését az akkor még nem oly közismert írók és költők iránt. Jelentős két verseskötete is. A magyar nyelv bűvésze volt, csodálatosan tudott játszani a szavakkal, így születtek meg közismert szójátékai: az anagramma, az intarzia, az eszperente, a kecskerím és még sok más.

Ma lenne 66 éves a pop királya

Michael Jackson amerikai popénekes, zeneszerző 1958-ban ezen a napon született. Karrierje során tizenhárom Grammy-díjat kapott, tizenhárom alkalommal volt kislemeze listavezető az Amerikai Egyesült Államokban szólókarrierje alatt, és több mint 750 millió eladott lemezével méltán érdemelte ki a World Music Awards legtöbb felvételt eladó szólóelőadó díját. A pop királya 2009. június 25-én halt meg Los Angelesben.

US-JACKSON-CONCERT
Michael Jackson
Ma lenne 66 éves Michael Jackson – Fotó: AFP

Augusztus 29-e a magyar fotográfia napja

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége kezdeményezésére. Ezen a napon készült Magyarországon először nyilvános rendezvényen fénykép (dagerrotípia). Minden fotótörténeti forrásmunka egybehangzóan állítja, hogy 1840. augusztus 29-én, a Magyar Tudós Társaság ülésén Vállas Antal bemutatta, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon.

Folytatódik a kánikula

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint csütörtökön többnyire napos és száraz időre van kilátás, helyenként gomoly- és fátyolfelhők jelenhetnek meg, de csak néhol fordulhat elő egy-egy zápor vagy zivatar. Az északkeleti, északi szél sok helyen megélénkül. Délután 30-36 fok lesz.

Ingyenes filmvetítés lesz a Magyar Zene Házában

Az Ennio Morricone című dokumentumfilmet vetítik, ami egy 2021-es olasz film a 2020 nyarán, 91 évesen elhunyt zeneszerzőről. Rendezője az a Giuseppe Tornatore, aki többek között az Oscar-nyertes Cinema Paradisót is készítette. Az esemény további részletei itt olvashatók.

Kezdődik a Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál

Augusztus 29. és szeptember 1. között igazi nyárbúcsúztató programkavalkáddal várja az érdeklődőket a Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál a Klebelsberg Kultúrkúria mesés területén. Az esemény részletei itt olvashatók.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás