Ezen a napon született a legendás Aranycsapat jobbszélsője – te tudod, ki ő?

Budai László, a „Púposként” emlegetett focista 20 évesen igazolt a Fradiba, majd a Budapesti Honvédhoz került.



Megosztás
Szerző: Bagó Bernadett
Létrehozva: 2024.07.19.
ez lesz ma Somló Tamás Budai László (Aranycsapat)

Budai László 1928. július 19-én született Rákospalotán, az Aranycsapat jobbszélsőjeként kiemelkedő sikerekre tett szert: 39 válogatott mérkőzésen tíz gólt rúgott. A kiváló focista olimpiai bajnok is lett és edzőként is dolgozott. 1948-ban igazolt a Ferencvároshoz, ahol 1949-ben tagja volt az 50 éves jubileumi csapatnak. A Fradiban összesen 84 mérkőzésen szerepelt, ebből 60 bajnoki, 15 nemzetközi, 9 hazai díjmérkőzésen volt fontos szerepe, ugyanis ezeken 37 gólt szerzett, amelyek közül 25 bajnokit és 12 egyebet. A kommunisták sportpolitikája miatt 1950-ben a Bp. Honvédhoz kényszerítették őt. Az 1952. évi olimpiai tornán arany- és az 1954-es világbajnokságon ezüstérmet nyert, valamint az 1958. évi világbajnokságon szerepelt magyar csapatot erősítette. Csapattársával, Kocsis Sándorral egy összeszokott duót alkottak, egyes elmondások szerint a focisták egymás gondolatait is ismerték. „Behunyt szemmel” is tudta, hogy Kocsis mikor és hová íveli vagy lövi eléje a labdát, amellyel azután villámgyorsan elszáguldott – akár az alapvonalig. Pontos beadásaival – amelyekből társai, főleg Kocsis, sok gólt értek el – mesterien értett a támadások eredményes befejezéséhez – írja a Magyarfutball.hu. 1983. július 2-én elhunyt, emlékét máig őrzi a róla elnevezett Rákospalotai EAC stadionja, amit tiszteletére Budai II. László Stadionnak neveznek.

Budai László portré  Fotó: Fortepan-Farago-Gyorgy

8 éve halt meg az egyik legnagyobb magyar rockzenész

Somló Iván Tamás, a Locomotiv GT énekese 1947. november 17-én született Budapesten. Az énekes több dal sikeres szerzője volt, de nemcsak énekesként vagy dalíróként tevékenykedett, hiszen basszusgitáron és szaxofonon is tudott játszani, zongorázni és hegedülni is tanult általános, majd középiskolájában, de ezek mellett jogász végzettséget is szerzett 2004-ben az ELTE-n. A művész elmondása szerint egy betegségnek köszönheti, hogy 1956-ban családja vele együtt nem emigrált, de nem bánja. Somló Tamás elmondása szerint félzsidó családban nevelkedett (apja és édesanyjának az anyukája részéről), amely fontos tényező volt az életében. Az LGT előtt az Omega, a Kex, az Atlas, és a Non-Stop együttes tagja volt. Mivel az LGT nem turnézott, így 1986-ban kiköltözött Dániába, és ott folytatta zenészi tevékenységeit. 1992-es hazaköltözését követően sikeres szólózenészi pályába kezdett. 2016. július 19-én, türelemmel viselt, hosszú, súlyos betegség következtében halt meg Budapesten. Zenésztársai a tiszteletére 2016. július 20-án emlékkoncertet rendeztek a Tabánban.

c100310-02-BS
8 évvel ezelőtt hunyt el Somló Tamás  Fotó: Bors

55 évvel ezelőtt lépett először ember a Holdra

Szombaton lesz 55 éve, hogy 1969. július 20-án, közép-európai idő szerint 21.17 órakor Neil Armstrong és Edwin Aldrin az Apollo–11 Eagle leszállóegységén a Holdra ért. A hidegháború alatt az űrverseny könyörtelen tempót diktált a két versenyző világhatalomnak: mindketten azon versenyeztek, hogy végül ki fogja tudni megtenni azt a bizonyos első lépést a Holdon. Azon a bizonyos napon csaknem 500 millióan nézték a televíziók képernyőjét. „A sikeres holdra szállás az emberiség legnagyszerűbb tudományos eredményei közé sorolt, máig ható teljesítmény, emellett a hidegháborús katonai szembenállás idején az egész emberiség eggyé válását elősegítő, szimbolikus esemény volt, amely rövid időn belül elvezetett a nagyhatalmak világűrbeli együttműködéséhez és a katonai enyhüléshez” – írja a Wikipédia.

51 éve vesztettük el a színészt, a kung-fu művészetek alakját

Máig tisztázatlan körülmények között, 51 évvel ezelőtt, 1973. július 20-án Hongkongban meghalt Bruce Lee harcművész, színész. Bruce Lee édesapja révén kínai származású, bár 1940. november 27-én az Egyesült Államokban született, de Hongkongban nevelkedett. Lee kínai harcművész, színész, rendező, producer és forgatókönyvíró, a jeet kune do harcművészeti iskola létrehozója. A Time a 20. század legfontosabb személyei közé sorolta, a Variety pedig a 20. század 100 ikonja között tartja őt számon. Lee alakja széleskörűen elfogadott, hiszen nagy hatást gyakorolt a populáris kultúrára. Csillaga van a hollywoodi hírességek sugárútján és a hongkongi hírességek sugárútján, utóbbin szobrot is emeltek a tiszteletére. A színész legismertebb filmjei között szerepel: A sárkány közbelép, Tomboló ököl, A Sárkány útja, Halálos játszma, A nagyfőnök és a Bruce Lee visszatér.

77 éve született Lukács Sándor

Lukács Sándor vasárnap tölti a 77. életévét, ugyanis a színész 1947. július 21-én született Miskolcon. 1972-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, de ekkor már régen a Vígszínház tagja volt, ahol rengeteget szerepelt különböző darabokban. 1981-ben szerepelt Szabó István Oscar-díjas Mephistójában, de számos más filmben is, ugyanis filmszerepeinek száma negyven feletti. Legismertebb alakításait láthattuk  a Kisváros, A Hídember és a Magyar vándor című alkotásokban is. 2017-től a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, majd 2019-től a rendes tagja. Nős, felesége Maráczi Mária, házasságukból egy fiuk, Lukács Máté született.

Ezeken a helyeken adhatsz vért Budapesten

A Véradás.hu szerint pénteken három, míg vasárnap egy helyen tudunk vért adni Budapesten.

Pénteken:

  • Reggel 7-től este 7 óráig vár a Közép-magyarországi RVK Intézet (1113 Budapest,
    Karolina út 19–21)
  • 12 órától 17:30-ig lesz lehetőség a véradásra a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest,
    Örs vezér tere 24.)
  • 13 órától pedig egészen 17:30-ig az Esernyős-Óbudai Kult. és Sport Nonp. Kft. épületében (1033 Budapest,
    Fő tér 2.)

Vasárnap:

  • 10 órától egészen délután 16 óráig vár a Sziklakórház & Budapesti Történeti Múzeum (1014 Budapest,
    Szent György tér 2.)

Hétvégére még marad a kánikula

Nem ér még véget a forróság a hétvégén, ugyanis marad a 35 fok körüli időjárás, ezzel szemben a hajnali órákban egy enyhébb, 20 fokos hőmérséklettel számolhatunk. A Köpönyeg.hu jelentése szerint pénteken viharra és heves esőzésekre számíthatunk, amelyet a szombati nap 34, míg a vasárnapi nap 35 fokkal és napsütéssel kísér. Az UV-sugárzás erős lesz, így a hosszú távú bőrkárosodás elkerülése érdekében ajánljuk a fejfedők és a naptej használatát.

Forgalomkorlátozás a II. és a V. kerületben

A Police.hu beszámolója szerint, delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz 2024. július 18-án és július 19-én Budapest II. és V. kerületében.

  • A II. kerületben tilos lesz megállni 6 órától 16 óráig a Ganz utca páros oldalán a Fő utca és a Bem rakpart között.
  • Az V. kerületben pedig 11 órától 15 óráig lesz tilos megállni a Balassi Bálint utca Olimpiai park felőli oldalán a Stollár Béla utca és a Markó utca között.

Folytatódik a lomtalanítás a IV. kerületben

Vasárnap Újpest második körzetén lesz a sor. Az FKF munkatársai kérik, hogy Budapest közterületi rendjének és tisztaságának megóvása érdekében a lomokat csak a címükre vonatkozó napon, 18 óra után készítsék ki. A nem a megjelölt időpontban történő lomkikészítés közterület-szennyezési szabálysértésnek minősül. Felhívták arra is a figyelmet, hogy a lomokat a lakóház előtti, hulladékgyűjtő járműveikkel jól megközelíthető közterületre helyezzék ki úgy, hogy a gyalogos- és autósforgalmat ne akadályozza az. Kérik, hogy az úttestre, bicikliútra, zöldterületre ne helyezzenek ki lomot. Lomtalanítás alkalmával kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki a ház elé. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a lakosok a fahulladékok közé ne helyezzenek kerti zöldhulladékot, nem lapra szerelt bútort, kárpitozott bútort, egyéb anyagot tartalmazó fahulladékot (pl. rászögelt szövet, ráragasztott tükör), MDF/HDF lapot, fa nyílászárót.

Szingliest a Scrutonban

Szingli vagy, de szeretnél ismerkedni? Akkor ezt a programot neked találták ki! Akár tudsz táncolni akár nem, menj és salzázz július 19-én, pénteken Yulaysi Mirandával, ismerkedj és érezd jól magad! Az esemény ingyenes, de a korlátozott férőhelyek száma miatt regisztrációköteles. A hangulatot 20:00 órától biztosítja latin zenékkel: Yulaysi Miranda és Révész Richárd. Helyszínül a 11. kerületben található Tas vezér utca 3. szám alatti Scruton MCC biztosítja.

Bércesi Robi a házban

A gitáros-énekes immáron több mint harminc éve foglalkozik dalszerzéssel, és ezúttal július 20-án, szombaton akusztik performanszával tölti meg a Dürer Kert színpadát. Robi zene- és szövegvilága tökéletesen tükrözi az élethez való teljesen egyedi hozzáállását és gondolkodásmódját. Most sem lesz ez másképp: szólóban érkezik egy gitárral, várhatóan teljesen magával ragadva a közönséget. A belépés ingyenes, viszont a hely befogadóképessége limitált, emiatt a létszámstopot követően csak a távozók függvényében fogunk tudni beengedni új vendégeket – írják a szervezők.

Buli a budai Várban

Július 20-án, szombaton a Col:lab csapata a budai Vár panorámás teraszára, a Savoyai teraszra hozza a bulihangulatot. Délutántól egészen este 10-ig szól majd a garage, liquid, deep és a neurofunk drum & bass, amiről a műfaj elismert képviselői és a Col:lab crew rezidensei gondoskodnak. A Savoyai terasz a budai Vár egyik legszebb része, az innen nyíló kilátást Budapest legszebbjeként emlegetik, így itt egy felejthetetlen buli részesei lehettek.

Ismét Sunday Sundown

A lelazulás melegágyába, a Lánchíd tövébe invitál a Pontoon július 21-ére, vasárnapra. Búcsúztasd a hétvégét a Duna-part egyik legmenőbb part menti teraszos szórakozóhelyén. Az esemény ingyenes, de csak 18 éven felettiek látogathatják 22 óra után. Vasárnap a pult mögött Stereostrip, Ratkay, Viktor Bondar és Banh fognak fellépni.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás