RETRO RÁDIÓ

Botrányos fotók Ferencvárosból: a szökőkútban mossák a kukákat

Egészen elképesztő akcióra lettünk figyelmesek Ferencvárosban, ami komoly kockázatot jelenthet a lakosságra nézve. Baranyi Krisztina, Ferencváros baloldali polgármestere ezt hagyja?Megosztás
Szerző: M.
Létrehozva: 2023.09.18.
Ferencváros járvány kuka szökőkút

Különös módját választotta a spórolásnak Ferencváros! A IX. kerületi Markusovszky tér közelében elhelyezett kukákat a közterületen található kút vízében mossák ki. Ennek komoly járványügyi kockázata van. Tudja vajon a baloldali polgármester, Baranyi Krisztina, mi folyik a kerületében?

 Dr. Bense Tamás háziorvos a Metropolnak elmondta, hogy milyen veszélyei vannak, ha a szemeteskukákat közterületen, a szökőkútban mossák ki, amivel az emberek is érintkezhetnek.

Budapest IX. kerületében a kukákat a szökőkútba mossák – Fotó: BS / Metropol

A szemeteskuka kimosása elkülönülten kell hogy történjen, tekintettel arra, hogy abba nagyon sok minden kerülhet bele.

– hangsúlyozta dr. Bense Tamás a Metropolnak.

A háziorvos felhívta a figyelmet, hogy ebbe a „nagyon sok mindenbe” olyan dolgok is beletartoznak, ami miatt egészségügyi, járványügyi kockázata van annak, ha valaki a közterület ilyen jellegű részén mossa ki a kukákat. Arról nem is beszélve, hogy akkor sem helyénvaló ez, ha zacskókban dobjuk ki a szemetet. A zacskó ugyanis nagyon könnyen sérülhet, kiszakadhat vagy átázhat.

A nagyon sok mindenbe az emberi, valamint az állati ürülék is beletartozik. Vegyük például csak a pelenkázást vagy azt, hogy nem mindenhol található kutyaürülék tartó szemetes. Vagy belekerülhetnek például gyógyszermaradványok is

– tette hozzá a háziorvos.

Az, amit a Markusovszky téren csinálnak, járványügyi kockázatot jelent – Fotó: BS / Metropol

A háziorvos szerint csak olyan helyen szabad kitakarítani és kimosni a szemeteskukákat, ahol a földbe nem tud beszívódni az a víz, ami a mosás során lefolyik róla. Erre valamilyen lebetonozott felületre van szükség. Fontos, hogy ez egy olyan lebetonozott gyűjtőfelület legyen, ahol rendelkezésre áll folyóvíz és zárt elvezetése van. Ez aligha mondható el egy nyilvános szökőkútról.

Ez azért jelent már önmagában óriási fertőzési lehetőséget, mert aki érintkezésbe kerül a baktériumokkal – például a gyerekek, akik a vízbe tudnak nyúlni, ahhoz a felülethez hozzá tudnak érni, ahol a kukákat mosták előtte vagy a földről felvesznek valamit –, ott sok betegség várható. Ez általában a gyomrot és a bélcsatornát érinti, tehát hányás, hasmenés jelentkezhet, mely akár több héten át is tart és kiszáradáshoz, kórházi kezeléshez vezethet

– jegyezte meg dr. Bense Tamás, majd hozzátette:

Lehet, hogy ott van a közelben a szökőkút, valószínűleg egyszerűbb nekik ott kimosni a kukákat és nem foglalkozni a következményekkel, de ez valóban veszélyes helyzetet teremthet.

A sárga láthatósági mellényen az áll: „Ferencváros tisztaságáért” – Fotó: BS / Metropol

Kérdés, hogy vajon utasítást kaptak erre a munkások a feletteseiktől a takarékosság jegyében, vagy csak lustaságból választották ezt a megoldást. A kukák mosását mindenesetre egy olyan láthatósági mellényben végezték, melyen a következő szöveg áll: „Ferencváros tisztaságáért”. Ha így képzelik el Ferencvárosban a tisztaságot, az elég nagy baj!

Baranyi Krisztina polgármester kerületében a szökőkútban mossák a kukákat. Ki rendelte el ezt a „spórolást”? – Fotó: Havran Zoltán

Megkérdeztük a baloldali vezetésű önkormányzatot, szerintük rendjén van-e a kukák efféle tisztán tartása, spórolás miatt adták ki erre az utasítást, vagy önhatalmúlag választották ezt a módszert a munkások és ha ez utóbbi, akkor ki ellenőrzi őket, ki a felelős ezért? – válaszukkal frissítjük cikkünket.

 

Ezeket olvastad már?
Emlékszel még Bélára, mindenki kedvenc magyar sztárkutyájára? Megható összefogás az emlékéért

Emlékszel még Bélára, mindenki kedvenc magyar sztárkutyájára? Megható összefogás az emlékéért

Visszatér a csapadékos idő: még hó is eshet ma

Visszatér a csapadékos idő: még hó is eshet ma

Letartóztatása napjáig hordta a nadrágövet, amellyel megfojtotta a kislányt

Letartóztatása napjáig hordta a nadrágövet, amellyel megfojtotta a kislányt

Az ország legnagyobb karácsonyfájává változott a Megyeri híd – videó

Az ország legnagyobb karácsonyfájává változott a Megyeri híd – videó

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás