Orbán Viktor miniszterelnök ma ünnepli 60. születésnapját!





Orbán Viktor magyar jogász és politikus, 1998-tól 2002-ig, valamint 2010 óta Magyarország miniszterelnöke.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.05.31.
Módosítva: 2023.05.31.
ez lesz ma Orbán Viktor dohányzás testvérek

A 2023. május 31-én 60 éves Orbán Viktor miniszterelnök 1982-ben a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen kezdte meg jogi tanulmányait, ahol 1987-ben jogi doktori oklevelet szerzett.

Orbán Viktor miniszterelnök
Orbán Viktor miniszterelnök Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

1983-ban a Jogász Társadalomtudományi (1988-tól Bibó István) Szakkollégium megalapításában, 1984-ben folyóiratának, a „Századvég”-nek a megindításában és szerkesztésében vett részt.

1987–88-ban szociológusgyakornokként a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Vezetőképző Intézetének munkatársa volt és továbbképzéseket szervezett.

1988. 03. 30-án több társával együtt megalapította a Fiatal Demokraták Szövetségét (Fidesz), áprilisban a Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa lett.

Nagy Imre és mártírtársai 1989. júniusi temetésén mondott beszédével vált országosan ismertté, amelyben követelte a szovjet csapatok kivonását és a szabad választások megtartását. Pártja képviselőjeként részt vett az alkotmánymódosítással foglalkozó albizottság munkájában.

Szeptembertől ösztöndíjasként az oxfordi Pembroke College-ban tanult, de 1990 januárjában – a közelgő parlamenti választások miatt – megszakította ösztöndíját, hogy részt vegyen a rendszerváltás folyamatában.
1990 áprilisában az első szabad választásokon bejutott a parlamentbe a Fidesz Pest megyei területi listájáról, 1993. májusáig a Fidesz-frakció vezetője volt.

1993-ban megválasztották az újjászervezett Fidesz elnökévé, az 1994. évi országgyűlési választásokon a Fidesz Fejér megyei listáján szerzett képviselői mandátumot, 1998-ig az Országgyűlés európai integrációs ügyek bizottságának elnöke, 1995 szeptemberétől novemberig a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságának is tagja volt.

Az 1998. évi választások után, július 8-án a Fidesz – Magyar Polgári Párt, az FKGP és a Magyar Demokrata Fórum részvételével megalakult koalíciós kormány miniszterelnöke lett, tisztségét 2002. májusáig töltötte be. Ezután 8 évet töltött ellenzékben, a jobboldali-konzervatív közösség építésével, majd 2010. május 29-től ismét Magyarország miniszterelnöke,  miután pártja élén fölényesen, kétharmados többséggel megnyerte a választásokat – majd ezt 2014-ben, 2018-ban és 2022-ben is megismételte.

112 éve bocsátották vízre a Titanicot

A Titanic brit Olympic-osztályú utasszállító hajó, amely egy jégheggyel történt, 1912. április 14-i végzetes ütközéséről és 1912. április 15-i elsüllyedéséről vált ismertté.

Egy óceánjáró hármas, második hajójaként, a Titanicot és testvéreit heti három járat kiszolgálására és a transzatlanti forgalom dominálására tervezték a White Star Line társaság számára. A hajót a Harland and Wolff hajógyárban építették az észak-írországi Belfastban, és elsüllyedésének időpontjában a Titanic volt a legnagyobb utasszállító gőzhajó a világon.

Első útján (az angliai Southamptonból a franciaországi Cherbourgba, onnan az írországi Queenstownba (1921-től Cobh), és végül az Egyesült Államokba, New York Citybe), 1912. április 14-én, vasárnap 23.40-kor a hajó jéghegynek ütközött, és április 15-én, hétfőn 02.20-kor, az ütközés után alig több mint két és fél órával kettétörve elsüllyedt.

Az 1514 halálos áldozat között hivatalosan nem volt magyar, de az egyik utas mégiscsak Magyarország fia lehetett – hívta fel a figyelmet a Ripost.

A Titanicot a konkurens Cunard Line hajózási társaság két óriáshajója, a Lusitania és Mauretania vetélytársának szánták. A Titanic és testvérhajói, az Olympic és a Gigantic lettek volna a leghosszabb óceánjárók, melyek egyben a legnagyobb luxussal is szolgálnak (a Gigantic nevét a Titanic katasztrófája után Britannicra változtatták).

Május 31. a kihívás napja

A kihívás napjának célja, hogy kedvet teremtsen a sportoláshoz.

A kezdeményezés Kanadából származik, ahol még 1982-ben két város egész napos versenyt hirdetett, hogy megvizsgálják, hogy a jeles napon, hol végeznek többen minimum 15 percig tartó folyamatos mozgást. Ezen a napon 1991 óta Magyarország is részt vesz, számos sporteseménnyel, sportolók támogatásával.

37 éve tartunk dohánymentes világnapot

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) 1986-tól május 31-ét dohánymentes világnappá nyilvánította, bízva abban, hogy a dohányzással kapcsolatos halál megelőzhető. Minden nyolcadik percben meghal valahol valaki a világban a dohány ártalmai miatt. Ezt megelőzendő a WHO különböző programokat, kampányokat, felhívásokat indított, s ennek jegyében tartják minden évben a dohánymentes világnapot is.

Május 31., a testvérek napja

A testvérek napja nem más, mint a testvérünk, a testvéreink iránti odaadás és a szeretet ünnepe. A nap programjai hangsúlyozzák a testvérekkel való együttélés szépségeit, a több testvér előnyét, a testvérek közötti egységet, különbségeket, toleranciát és odaadást. Emellett ezen a napon különösen buzdítjuk a fiatal párokat, hogy vállaljanak egynél több gyermeket.

Az emberiség története során sokszor fordult már elő, hogy nagy teljesítményeket testvérek vittek véghez. Erre mutatunk most néhány példát.

Gyurity Milán "Mi ez a cirkusz?" című alkotása, mely a grafikusművész kiállításán tekinthető meg.
Gyurity Milán „Mi ez a cirkusz?” című alkotása, mely a grafikusművész kiállításán tekinthető meg. 
Fotó: Gyurity Milán grafikusművész

Különleges kiállítással várja látogatóit a Vízivárosi Galéria

Május 31-én 18 órakor Golub Xénia művészettörténet nyitja meg Gyurity Milán „Képeslapok a fejemből” elnevezésű kiállítását, mely július 16-ig várja a látogatókat.

The Anahit akusztikus koncert

Az ironikus popot játszó The Anahit zenekar dalszövegei pillanatnyi érzelmi állapotok, élethelyzetek lenyomatai. Olykor húsba vágóan mélyek, máskor viccesek és ironikusak, s azt üzenik: mindannyian voltunk már hasonló helyzetben, senki sincs egyedül. A május 31-ei akusztikus koncertjükre a K11 Laborban kerül sor.

Forgalomkorlátozás az V. kerületben

Rendezvény miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz május 31-én Budapest V. kerületében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesítette a járművezetőket, hogy tilos megállni május 31-én 18 órától június 3-án 24 óráig a ​Nádor utca 9. szám előtt 20 méter hosszon. Tilos megállni továbbá május 31-én 18 órától június 4-én 24 óráig a Szabadság téren, a volt MTV székház előtti szervizút teljes területén, a Sas utca 28. és 29. számok előtt.

Forgalomkorlátozás a II. és az V. kerületben

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz május 31-én Budapest II. és V. kerületében. Tilos megállni május 30-án 19 órától, június 1-jén reggel 7 óráig a Kossuth Lajos utcában, a Matild Palace Luxory Hotel oldalában. Tilos megállni emellett május 31-én 6 órától 15 óráig a Ganz utca páros számozású oldalán, a Bem rakpart és a Fő utca között.

Ments életet! Adj vért!

Május 31-én reggel 7 órától a Közép-magyarországi RVK Intézet, valamint a Sugár Üzletközpont II. emeletén található véradási helyszíneken adhatsz vért. Az előbbi esetében 19 óráig, míg az utóbbi esetében 18 óráig várják az embereket. A további részletekről, valamint a fővároson kívüli véradási lehetőségek helyszíneiről a véradás.hu oldalon tudhatsz meg többet.





 





Ezeket olvastad már?
Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás