RETRO RÁDIÓ

Ma lenne 93 éves a divatikon, Audrey Hepburn





Audrey Hepburn 1929. május 4-én született, majd nehéz gyerekkora ellenére az egyik legbájosabb és jószívűbb stílusikonná vált világszerte.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.05.04.
bájos

A mai napon lenne 93 éves Audrey Hepburn Oscar-díjas amerikai filmszínésznő, akit sokan a mai napig a világ legszebb és legnépszerűbb színésznőjeként tartanak számon. Sőt Audreyt ezeken kívül a bájossága, a kedvessége és a határozottsága miatt sokan példaképüknek tartják. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy Audrey hamar, mindössze 39 évesen hátat fordított a színészi karrierjének, ami után a családjával és a UNICEF-fel töltött munkájával foglalkozott leginkább.

Audrey Hepburn Fotó: Getty Images

Ahogy egyre idősebb leszel, megtanulod, hogy két kezed van: az egyik, hogy magadon segíts, a másik pedig azért, hogy másokon” – nyilatkozta egyszer a színésznő.

Nehéz fiatalkor

Audrey Hepburn, gyerekkori nevén Edda van Heemstra Hepburn-Ruston Belgiumban született 1929. május 4-én. A második világháború kitörésekor Hollandiában éltek, akkoriban nagybátyját és unokatestvérét kivégezték, ráadásul az egyik féltestvérét koncentrációs táborba hurcolták. Ebben az időszakban az akkor még kiskorú lány különféle magánházakban rendezett titkos összejöveteleken zongorakísérettel amatőr táncelőadásokat tartott. Így szeretett volna némi adományt gyűjteni a holland ellenállás javára. Az élelmiszer-tartalékok elkobzása után azonban alultápláltság, vérszegénység és felső légúti betegségek alakultak ki nála, amelyek egész életében kísértették. A háború alatt átélt éhezés, félelem és a folyamatos bizonytalanság egész életére hatással volt.

Hollywood imádta őt

A háború után Audrey tovább folytatta a balett-tanulmányait, majd kóristalányként számos darabban feltűnt, és az ötvenes évek legelején pedig már kisebb-nagyobb filmszerepek is megtalálták. A nagy fordulat 1951-ben jött el, amikor a Monte Carlo Baby című filmet forgatta. Ekkor fedezte fel Colette, aki szerette volna, hogy a Gigi című elbeszélése alapján készült Broadway-darabban Audrey szerepeljen. A közönség imádta a fiatal lányt a darabban, innentől pedig beindult a filmes karrierje is. 1952-ben megkapta Anna hercegnő szerepét a Római vakáció című filmben, amiért aztán a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat is bezsebelte.

Audrey Hepburn: „Soha nem hittem az istenadta tehetségben. Imádtam a munkámat és megtettem mindent, ami tőlem telt” Fotó: Getty Images

„Olyan filmsztár vagyok, aki azzal tűnik ki, hogy a logika törvényei szerint sohasem lehetett volna belőle filmsztár. Pályafutásom egyetlen pillanatában sem volt meg bennem az ehhez szükséges tapasztalat. Igaz viszont, hogy sohasem állítottam: meg is tudom csinálni, amit rám bíztak” – mondta egy másik alkalommal.

A divatikon

A színésznő stílusa örökre megváltoztatta a divatot, amiben nagy szerepe volt annak is, hogy 1953-ban megismerkedett Hubert de Givenchy francia divattervezővel, akinek aztán a múzsájává vált. Hepburn finom eleganciájának köszönhetően 1961-től kezdve még a legjobban öltözöttek listájának is visszatérő neve lett.

Audrey Hepburn a „Funny Face” film forgatásán, 1956-ban

 





Ezeket olvastad már?
Elárulta magát az imádnivaló magyar énekesnő? Kislányt hordhat a szíve alatt

Elárulta magát az imádnivaló magyar énekesnő? Kislányt hordhat a szíve alatt

„Soha életedben nem csillogtál még így!” – Tóth Gabi fotóval jelentette be a váratlan örömhírt, záporoznak a gratulációk

„Soha életedben nem csillogtál még így!” – Tóth Gabi fotóval jelentette be a váratlan örömhírt, záporoznak a gratulációk

„Én nem bírom ezt tovább csinálni” – kamerák előtt omlott össze zokogva a TV2 sztárja – videó

„Én nem bírom ezt tovább csinálni” – kamerák előtt omlott össze zokogva a TV2 sztárja – videó

Tolvai Reni: Meztelenül érkeztem

Tolvai Reni: Meztelenül érkeztem

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás