Korda György A hétköznapok kapaszkodói címen futó podcastsorozatban mesélt először arról, hogy az utóbbi időben egyre többet foglalkoztatja az elmúlás gondolata. Szó sincs arról, hogy valamilyen fizikai probléma árnyékolná be a hétköznapjait, de mindig nagyon megrendíti, amikor arról olvas, hogy egy közeli barátját, pályatársát vagy ismerősét elragadta a koronavírus.

Megdolgozik a jó kondiért (Fotó: Bors)

Száz évre vagyok kalibrálva

„Az ember nem tudja ez alól kivonni magát. Rögtön a saját sorsunkra asszociálunk, ezért megmondom őszintén, hogy a lelkiállapotom most nem a legjobb„ – mondta őszintén, s megnyugtatta a hallgatókat, hogy az orvosa szerint még hosszú évekig jó egészségnek fog örvendeni. „Nemrégiben egy általános orvosi kivizsgáláson vettem részt, az eredményeket látva a doktornő azt mondta nekem, hogy száz évre vagyok bekalibrálva. Amikor egy ember ennyi idősen másfél órát tud tekerni a szobabiciklin anélkül, hogy lihegne, az adjon hálát a jóistennek.”

A saját bevallása szerint fiatalon még nem kímélte önmagát és ahogyan az általában a művészeknél lenni szokott, ő is belevetette magát az éjszakába, nem vetette meg az alkoholt és a cigarettát sem.

„Gyakran megesett, hogy reggel ötig ott voltam a Budapest Táncpalotában, amikor hazamentem, jól bekajáltam, utána pedig másnap délután kettőig aludtam.„

Harc a kilókkal

Ennek az életmódnak köszönhetően gyorsan felkúsztak rá a kilók, volt olyan időszak, amikor a mérleg száz kilót mutatott. Ahogy mondja, folyamatosan ezzel küzdött, ötvenéves kora körül pedig már komoly nehézséget okozott neki a fogyás.

„Világéletemben egy állandó harc volt ez nekem. Egy alkalommal bementem a rádióba, és találkoztam Hofi Gézával. Beszélgettünk és elpanaszoltam neki, hogy gondok vannak a súlyommal. Akkor azt mondta nekem: „Tudod, hány sovány énekes van, akik senkit nem érdekelnek?” Igaza volt, valóban láttam példát erre az énekesek és a színészek között is” – tette hozzá Gyuri bácsi, aki máig odafigyel arra, hogy formában tartsa magát, hiszen tudja, jó erőnlétre van szüksége ahhoz, hogy végigcsináljon egy koncertet.

Kondiban tart, felfrissít

„Naponta 2-3 órát ülök a gépen, és imádom„ – mondta a Bors megkeresésére, Korda György. „Az én egészségi állapotomnak és koromnak ez a legmegfelelőbb sport. Ezt a két- három órát úgy kell elképzelni, hogy félórás etapokra bontom. Filmet nézek vagy zenét hallgatok, közben szoktam tekerni. Ez a mozgásforma ideális nekem, kondiban tart, felfrissít” – magyarázta Korda György, majd hozzátette: „A másik sport az szellemi aktivitás, az agytekervényeimet a kártyával tartom fitten. Nem akarok dicsekedni, de a kártyaasztalnál olyan vagyok, mint egy 25 éves, azokat a cseleket, amiket Ronaldo vagy Messi megcsinál a focipályán, azokat én az asztalnál vagyok képes hoz­ni. A kártya elképesztő mértékben megmozgatja az agyamat.„

Már kezd megtelni a naptár

Korda György azt mondja, hogy a szakmája miatt elengedhetetlen, hogy fizikailag jó karban legyen. Alkalmanként egy vagy két órát állnak Balázs Klárival a színpadon, ami komoly igénybevétel a testnek.

„Legnagyobb örömünkre elkezdett megtelni a naptárunk” – mondta Korda György. „Június­ban már indulnak a bulik, ha csak egy hétre is elengedtük volna magunkat, most nagyon nehéz lenne a visszatérés. Örömhír – folytatta az énekes –, hogy jó pár élő zenekaros koncertünk lesz, amit nagyon szeretünk Klárikámmal. Ezeknek a buliknak egészen más a hangulata, felemelő négy-öt zenésszel közösen alkotni. Privát bulikat egyébként egyáltalán nem vállaltunk el a vírus óta, jobbnak láttuk, ha óvatosak vagyunk. Ott fizikailag nagyon közel lettünk volna a közönséghez, ami járványügyi szempontból nem szerencsés. Remélem – tette hozzá Korda –, ez a mögöttünk lévő másfél év olyan lesz nemsokára, mint egy rossz álom, ami elmúlt. Visszagondolni sem akarok rá.„