Több évtizede láthatják a nézők a színházban, televízióban és a hazai filmekben Liptai Claudiát, aki már tinédzserként is biztos volt abban: a színészmesterséget választja hivatásául. Bár a Színművészetire nem vették fel azonnal, elhatározásában mindvégig biztos volt.

(Fotó: Metropol/Szabolcs László)

Már egészen kisgyerekként is rajongtam a színészekért. Mindig odavoltam értük, a munkájukért. Így, amikor először dolgozhattam azokkal, akikért addig magam is csak messziről rajongtam, az maga volt a csoda” – árulta el férjének a 95.8 Sláger FM-en hallható „ÉdesKettes”-ben Liptai Claudia, aki több színjátszókörben is megfordult a főiskola előtt.

„Először a Harlekin, majd a Miranda színjátszókörhöz csatlakoztam. Az utóbbinál már biztos voltam benne, hogy szeretnék felvételizni a főiskolára. Anyukám szegről-végről ismerte Pécsi Ildikót, elmentünk az Úrhatnám polgár előadására, aztán találkoztunk vele. Kérte, hogy szavaljak valamit, én pedig ott helyben előadtam Antigoné monológját. Azt mondta, hogy nagyon tehetséges vagyok, és ha lesz lehetősége, meg is rendezi a darabot. Így is lett, csodálatos darabot vitt színre, fantasztikus társulat jött össze a darabra” – emlékezett vissza Liptai Claudia, aki Pécsi Ildikó tanácsát követően felvételizett a Színművészetire. Ám első alkalommal nem járt sikerrel.

Nem vettek fel, így Gór Nagy Mária Színitanodájában folytattam. Majd jött a Grease. Utána ismét megpróbáltam a Színművészetit, ahol mindhárom rostán átmentem és végül felvettek” – emlékezett vissza az „ÉdesKettes”-ben Liptai Claudia.

December 5-én, gödöllői otthonában elhunyt Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, Gödöllő város díszpolgára. A legendás színésznő nyolcvan éves korában hunyta le örökre szemét.

Pécsi Ildikó tavaly nyáron vesztette el imádott férjét, a labdarúgó Szűcs Lajost. (Fotó: Metropol/Markovics Gábor)