A királynő nemcsak azt közölte a herceggel, hogy megfosztják tisztségeitől, hanem azonnali hatállyal megvonta katonai titulusait és a brit királyi családban betöltött pozícióját. A 95 éves királynő azt is elmondta fiának, hogy egyszerű közemberként kell végigvinnie az Egyesült Államokban ellene folyó pert – írja a Bors.

Az is kiderült, hogy a királynő nem támogatja többé anyagilag sem András herceget, aki így eléggé megszorult (Fotó: YouTube)

Egy bennfentes szerint András elsírta magát a királynő előtt amiatt, mert rádöbbent, hány embert hagyott cserben, köztük az édesanyját is.

A yorki herceg – Károly trónörökös öccse-, 22 évig volt a brit királyi haditengerészet helikopterpilótája, és a Falkland-szigetekért Argentínával 1982-ben megvívott véres háborúban tényleges és veszélyes bevetéseken vett részt. András herceg 2015 óta altengernagyi rendfokozatot viselt, emellett a brit királyi légierő (RAF), illetve a szárazföldi hadsereg nyolc különböző egységének volt tiszteletbeli vagy tényleges parancsnoka.

A királynő döntésének előzménye volt, hogy a RAF, a királyi haditengerészet és a szárazföldi hadsereg 150 veteránja nyílt levélben kérte fel a királynőt, hogy fossza meg András herceget tiszteletbeli katonai címeitől. Mint nyílt levelükben írták:

„A brit fegyveres erők tisztjeinek a feddhetetlenség, a becsület és a tisztességes életvezetés legmagasabb követelményeinek kell megfelelniük. Olyan követelményeknek, amelyeknek András herceg nem felel meg.”