Ő volt a dívák dívája, ezeket tudtad Marilyn Monroe-ról?





Augusztus 5-én volt 60 éve, hogy Marilyn Monroe meghalt. Az ünnepelt, körberajongott színésznő, aki mára a popkultúra ikonja lett, halálakor éppen csak betöltötte a 36. életévét.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.08.07.
Popikon

Néhány kevéssé ismert tény a szőke bombázóról, amit nem biztos, hogy tudtál:

  • Marilyn Monroe 1926 júniusában született Norma Jeane Mortenson néven harmadik gyermekként Los Angelesben. A mai napig találgatják, ki volt az édesapja.
  • Édesanyja Gladys Pearl Baker nem volt felkészülve nem csupán a gyermeknevelésre, de a gyermekvárásra sem, ezért szinte azonnal nevelőszülőkre bízta a lányát.
  • Édesanyját paranoid skizofréniával diagnosztizálták, majd idegösszeomlást kapott, ezért élete hátralévő részét kórházban töltötte. Az akkor 11 éves Marilynnek nem mondták el, hogy mi történt, így azt hitte, hogy anyja meghalt.
  • Édesanyja kórházba kerülése után újra nevelőszülőkhöz került, ahol legalább hárman molesztálták. Anyja legjobb barátnője és annak férje vették magukhoz, a férfi pedig többször bántalmazta a 11 éves kislányt. Később rokonoknál lakott, ahol az egyik fiú zaklatta, majd másik rokonhoz költözött, akinek a fia szintén szexuálisan bántalmazta őt. Mindezek az okok oda vezettek, hogy felnőtt korában komoly mentális problémákkal küzdött.
  • Összesen háromszor ment férjhez: elsőként, az édesanyjához hasonlóan menekülésként, 16 évesen lett a szomszédban lakó 21 éves fiú felesége. Másodszor a neves baseballsztár, Joe DiMaggio volt a szerencsés, és mint utóbb kiderült, Marilyn a szerencsétlen, a férfi ugyanis többször is megverte.
  • Még folyamatban volt a válópere, de már sűrűn randizott hol Marlon Brandóval, hol Arthur Miller drámaíróval. A „meccset” utóbbi nyerte meg, ő lett Monroe harmadik férje. Kevesen tudják, de Miller miatt felvette a zsidó vallást. Kettősük olyannyira furcsa volt, hogy az egyik korabeli képeslap ezzel a címmel jelent meg: „A tojásfej feleségül veszi a homokórát.”
  • Állandó önbizalomhiány gyötörte, ami maximalizmussal párosult, szorongott és alvásproblémái voltak. Önbizalomhiányának egyik okozója súlyának gyakori váltakozása volt. Megesett, hogy egyetlen filmhez többféle méretű ruhát is varrtak számára. A problémái enyhítése miatt fordult a barbiturát és az amfetamin felé, de az alkoholt sem vetette meg.
  • Nagy áttörést jelentett, amikor 1952. április 7-én felkerült a nagy hírű Life magazin címlapjára, onnantól kezdve Amerikában mindenki megtanulta a nevét.
  • Egy magyar származású fotós, Dienes Andor sok felvételt készített róla.
  • 1953-ban Hugh Hefner elindította a Playboyt és természetesen Monroe-t tette a címlapra. Bár sohasem találkoztak személyesen, de Hefner olyannyira rajongott a szőke szépségért, hogy 75 ezer dollárért megvásárolta magának a Monroe melletti sírhelyet
  • A legismertebb fotója a szoknyalibbentős volt, a Hétévi vágyakozás című film forgatása alatt készült. New Yorkban, a metró szellőzőrácsánál készítették, s a kiáramló levegő libbentette fel a szoknyáját. A szoknya 2011-ben 4,6 millió dollárért cserélt gazdát egy árverésen. Nem mellesleg ez a fotó, ami erősen hozzájárult ahhoz, hogy első férje Joe DiMaggio még betegebben legyen féltékeny.
  • Tom Ewell és Marilyn Monroe a Hétévi vágyakozás című film egyik jelenetében.
    Fotó: Getty Images

  • Hiába tartották a világ legszebb nőjének, két műtétet is végeztek az arcán, az orrát és az arccsontját is megigazították kicsit.
  • Nagyon szeretett volna úgymond rendes családot, de ez soha nem adatott meg számára. Kétszer is teherbe esett, de mindkét alkalommal elvetélt.
  • Ott volt John F. Kennedy születésnapi ünnepségén New Yorkban, ő énekelte a Boldog születésnapot, elnök úr! című dalt. Nagy feltűnést keltett a hegyikristályokkal tűzdelt, testhez tapadó ruhája, ami az elnököt is lenyűgözte… A ruhát 1999-ben 1,26 millió dollárért adták el egy aukción. Az elnök olyannyira le volt nyűgözve, hogy viszonyba is keveredtek.
  • 1962. augusztus 5-én kora hajnalban találták holtan a házában. Halálát egyértelműen barbituráttúladagolás okozta. Olyan mennyiséget vett be, hogy öngyilkosságként zárták le a nyomozást. Csupán 36 éves volt.
  • Temetésén kizárólag a barátok vehettek részt a Westwood Village Memorial Parkban.
  • Végezetül oszlassunk el három rendre visszatérő tévhitet vele kapcsolatban: nem volt buta, nem volt törékeny és nem volt tehetségtelen.




  • Ezeket olvastad már?
    „Amikor nem tudod, melyik fotót válaszd” – Fürdőruhában fotózták Jason Statham csaját

    „Amikor nem tudod, melyik fotót válaszd” – Fürdőruhában fotózták Jason Statham csaját

    „Nem bírtam ki, hogy ne sírjak...” – Döntött a Házasság első látásra párja

    „Nem bírtam ki, hogy ne sírjak...” – Döntött a Házasság első látásra párja

    Ungár Anikó: Ez az örök fiatalság titka

    Ungár Anikó: Ez az örök fiatalság titka

    Hoppá! Lékai-Kiss Ramóna elszólta magát a Hazatalálsz befejező epizódjáról?

    Hoppá! Lékai-Kiss Ramóna elszólta magát a Hazatalálsz befejező epizódjáról?

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás