Az előző négy összecsapásukon nem nyertek a szaúdiak az argentinok ellen. A Copa America-győztes dél-amerikaiak 1990-ben kezdték vereséggel a vb-t, azóta viszont – hat győzelemmel és egy döntetlennel – veretlenek voltak a nyitómeccseiken. Az argentin válogatott 2019. július eleje óta 36 mérkőzést vívott meg veretlenül – 25 győzelemmel és 11 döntetlennel –, és egy mérkőzésre volt attól, hogy beállítsa az olaszok 37-es rekordját, melyet 2018 és 2021 között állítottak fel. Lionel Messi a várakozásnak megfelelően csapatkapitányként ott volt az argentin együttesben, a hétszeres aranylabdás az ötödik világbajnokságán lépett pályára, ezzel beérte a csúcstartó négyest: a német Lothar Matthäust, az olasz Gianluigi Buffont, valamint a mexikói Antonio Carbajalt és Rafael Márquezt.

Egy kirohanásnál úgy megsérült egy arab játékos, hogy hordágyon kellett levinni a pályáról Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

Az első félidőben egy korai tizenegyest követően az argentinok vezettek, Messi pedig a büntetőjével az első argentin futballistává vált, aki négy vb-n is eredményes tudott lenni. A második játékrészben a szaúd-arábiai csapat két gólt is szerzett 5 percen belül, és ezután nem engedték ki a kezükből a vezetést. Igyekezett az argentin csapat, de lassan, körülményesen szövögette támadásait, így nem sok veszélyt tudott teremteni a közel-keletiek kapuja előtt. Ezzel a vb első nagy meglepetése született meg. A ráadásban a szaúdiak kapusa egy kifutásnál letarolta csapattársát, Jasszer al-Sahranit, akit hordágyon vittek le a pályáról, ezért végül 13 perces hosszabbítással fejeződött be a mérkőzés.