1991-ben tűnt fel a Forma-1-ben a későbbi hétszeres világbajnok Michael Schumacher. A német pilóta megkérdőjelezhetetlen tehetségével és erős személyiségével azonnal felkavarta az állóvizet, ami nem tetszett az akkori nagymenőknek.

Gerhard Berger akkoriban már rutinos versenyzőként a McLarennél volt Ayrton Senna csapattársa, mielőtt még visszatért volna a Ferrarihoz. Az osztrák F1-sztár elmondása szerint a Jordan, majd a Benetton újonca láttán rögtön látták, hogy Schumi óriási tehetség. Riválisként ennek megfelelő volt az első reakciójuk is.

Fotó: AFP

Michael és én eleinte ki sem állhattuk egymást. Ebben talán az is közrejátszott, hogy az akkori csapattársamnak, Sennának is voltak vele problémái. Rögtön szövetkeztünk ebben, talán csak azért, mert az ösztönünk azt súgta: itt jön egy igazán kellemetlen fickó, aki nagyon jó pilóta. Gondoltuk, lássuk, hogyan tudjuk sakkban tartani a srácot” – idézte Bergert a Speedweek.

Idővel rendeződött Berger és Schumacher viszonya

Az évek során aztán jó barátok lettünk, és csak jókat mondhatok róla. Még akkor is, ha a versenyautóiban kellemetlen ellenfél maradt– emlékezett vissza az osztrák expilóta, aki ma már sok hasonlóságot lát egykori vetélytársa és 22 éves fia, Mick Schumacher között. Az F1-ben idén újonc Haas-pilóta szerinte testbeszédében és nyilatkozataiban is kiköpött apja, legfeljebb kevésbé agresszív stílusú, mint anno Michael Schumacher volt.