Gulácsi elővette Ronaldo ketchupos köcsögét

Gulácsi Pétert a Lipcse akadozó támadójátékáról faggatták. Legendás, Cristiano Ronaldótól eredő párhuzamot porolt le.



Megosztás
Szerző: LL
Létrehozva: 2024.09.28. 10:56
Gulácsi Péter Dárdai Pál Szalai Ádám Cristiano Ronaldo ketchup

Ahhoz képest a játék és az eredmények szintjén is nyögvenyelősen kezdte a 2024/25-ös labdarúgószezont az RB Leipzig, hogy a megszokottnál sokkal kisebb volt a változás a játékoskeretben. Ennek tudatában már a rég áhított német Bundesliga-bajnoki címről is újra álmodozni kezdtek Gulácsi Péter és Orbán Willi klubjának hívei. A „salátástálhoz” azonban nem olyan eredményekkel vezet az út, mint az utóbbi két 0-0-s bajnoki (otthon az Union Berlin, idegenben a St. Pauli ellen), ráadásul a Bajnokok Ligájában ponttal sem sikerült rajtolni (1-2 az Atlético Madrid ellen). Az akadozó támadójáték okairól valamiért a maga posztján parádézó magyar kapust faggatták, aki frappáns választ adott.

Gulácsi Péter szerint apróságok kellenek, hogy beinduljon a lipcsei csapat: mint a ketchup esetében
Gulácsi Péter szerint apróságok kellenek, hogy beinduljon a lipcsei csapat: mint a ketchup esetében (Fotó: Anadolu via AFP)

Gulácsi leginkább azt hangsúlyozta a Bild interjújában, hogy a negatívumok mellett vannak pozitívumai is a lipcsei csapat szereplésének (például a bajnokságban a veretlenség, a kevés kapott gól, de ide sorolhatjuk a bajnok Leverkusen hosszú hazai veretlenségi sorozatának megtörését is). Szerinte nincs gond sem a hozzáállással, sem az elvégzett munkával. Azt ugyanakkor a magyar klubikon is elismeri, hogy elsősorban támadásban egyelőre akadozik a gépezetük. Hol a koncentráció hibádzik, hol a fiatal játékosoknál természetes hullámzó teljesítmény okoz gondot. De minden egy csapásra megváltozhat.

„Jobb döntéseket kell hozni, ezek a dolgok apróságokon múlnak. Legutóbb is csak a szerencse hiányzott elöl a győzelmünkhöz.

Itt jutunk el a ketchup-effektushoz, amire szükségünk van

Egy góllal, bepattanóval minden sokkal egyszerűbbé válik” – magyarázta Gulácsi Péter.

Ketchupos köcsög Ronaldótól, Szalain át Gulácsiig

A felemlegetett ketchup-párhuzam a 2010-es világbajnokság óta vissza-visszatérő téma a futballban. Akkor Cristiano Ronaldo a Portugália–Elefántcsontpart csoportmeccs (0-0) előtt válaszolt úgy a 16 hónapja tartó góltalanságát firtató kérdésekre, hogy „a gól olyan, mint a ketchup: néha erőltetni kell, de aztán egyszeriben megindul”.

A 2016-os Európa-bajnokság magyar-portugál mérkőzése (3-3) előtt aztán Szalai Ádámnak szegezte ezt a hasonlatot felemlegető kérdést egy külföldi újságíró.

A szinkrontolmács belezavarodott a fordításba („Önök szerint Ronaldónak ugyanúgy kell továbbra is nyilatkoznia, mint a gólos köcsög a ketchupos üvegből?”), mire a magyar csatár mosolyogva válaszolt: „Ezt a kérdést meghallgattam volna eredeti nyelven inkább. Cristiano Ronaldo többször átélte ezt a ketchupos dolgot, maximálisan egyetértek vele, remélem, igaza lesz, és ketchupos lesz a végén mindenki, akkor leszünk a legboldogabbak.”

Tavaly aztán Dárdai Pál egyik Hertha-játékosa dobta föl újra a témát. Florian Niederlechner sokáig gólképtelen volt, aztán egymás után két meccsen is eredményes volt, mire azt mondta: „Remélem, ez olyan, mint egy ketchupos üveg, és mostantól minden kijön, ami bennem van”. Erre a magyar edző nevetve figyelmeztette: "De vigyázz, egy ketchupos flakon nagyon hamar ki is ürül!”

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás