Fél percet késett az Eb-ről a címvédő: túlélték az olaszok a villámcsapást

Rekordgóllal hozta a frászt Albánia az olasz válogatottra, de hamar magához tért a sokkból és fordított a 2021-es Európa-bajnokság győztese.



Megosztás
Szerző: LL
Létrehozva: 2024.06.15.
Olaszország foci Eb 2024 Albánia rekord

A címvédő olasz labdarúgó-válogatott hátrányvól fordítva, 2-1-re legyőzte Albániát a németországi Európa-bajnokság második játéknapjának utolsó meccsén. 

Barella góljával gyorsan fordítottak a 22 másodperc után hátrányba került olaszok
Barella góljával gyorsan fordítottak a 22 másodperc után hátrányba került olaszok         Fotó: AFP

Pedig Luciano Spalletti szövetségi kapitány csapata villámgyorsan hátrányba került. A dortmundi stationban óriási létszámfölényben lévő albán szurkolók már 22 másodperc múltán ünnepelhettek: Dimarco rossz bedobása után a Sassuolóban légióskodó Nedim Bajrami lőtt a rövid felső sarokba (0-1). 

Szoboszlai Dominiké és Lamine Yamalé után újabb tehát máris újabb rekordot hozott az Eb, hiszen ez volt minden idők leggyorsabb gólja a kontinenstorna 1960 óta íródó történetében!

Az Eb-ről tehát szűk fél percet késő olaszok is gyorsan magukhoz tértek az albán "villámcsapásból". Dimarco hibáját interes klubtársai tették jóvá: a 11. percben Alessandro Bastoni egyenlített szöglet utáni fejesből (1-1), öt perccel később pedig már fordított is a címvédő Nicoló Barella lövésével (2-1). Centik híján negyedik klubtársuk is összehozott egy gólt a szünetig, de Frattesi csak kapufáig jutott...

A második félidő már közel sem hozott olyan viharos perceket. Az olaszok jobbára tartották a labdát és támadgattak – már nem olyan nagy meggyőződéssel. Az albánok pedig keresték a labdát és ha nagyritkán elcsípték, gyors ellentámadásokkal próbálkoztak, de az ellenfél tizenhatosáig is alig jutottak el – kivéve a 90. percben, amikor Donnarumma védett Manaj helyzeténél.

A csoport másik meccsén Spanyolország 3-0-ra legyőzte a helyzetei sorát elpuskázó, még 11-esből is gólképtelen horvátokat.

A B csoport állása: 1. Spanyolország 3 pont (3-0), 2. Olaszország 3 (2-1), 3. Albánia 0 (1-2), 4. Horvátország 0 (0-3).

NB I-es ismerősök az albán keretben

Az albánok brazil szövetségi kapitánya, a korábbi Arsenal- és Barcelona-sztár Sylvinho meglepetésre kihagyta az Eb-keretéből a Fradi egykori csatárát, Myrto Uzunit. Pedig a spanyol Granada házi gólkirályánál csak négy értékesebb focistája van. Bekerült viszont a keretbe, sőt az olaszok elleni kezdőcsapatba is az a Jasin Asani, aki 1,5 éve Kisvárdáról igazolt Dél-Koreába, és bár Kvangdzsuban idén csak 8 percet játszott, a válogatottban 3-3 gólja és gólpassza volt az Eb-selejtezők során. Kezdett a korábbi MTK-s Ylber Ramadani (Lecce) is, míg kispadozott a Honvédból a Voluntarihoz hazatért Naser Aliji.

 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás