Szerencsétlen szám: 13 vármegyére adtak ki riasztást

Nem könyörül rajtunk az időjárás.



Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2023.11.05.
időjárás veszélyjelzés zivatar

Az országos, kiadós eső után a Dunántúl irányából szűnik a csapadék, vasárnap estefelé már csak keleten eshet. Éjjel nagyrészt derült lesz az ég, de maradhatnak erősebben felhős tájak is. Párásság, köd főként a szélcsendes nyugati, délnyugati tájakon lehet, amelynek feloszlása után hétfőn a nap nagyobb részében napos idő várható, kevés felhővel.

Fotó: Pixabay

Helyenként azonban több lehet a gomolyfelhő, amelyből kialakulhat zápor, zivatar. Az Országos Meteorológiai Szolgálat arról ír, hogy hétfőre az ország 13 vármegyéjére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a helyeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, de emellett esetenként szélerősödés és jégeső is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 13 és 19 fok között alakul, éjszaka viszont 4 és 9 fok közé hűl a levegő, és a szélvédett részeken még ennél is hűvösebb lehet. 

Grafika: met.hu

A Köpönyeg orvosmeteorológusa szerint kettős fronthatás terheli szervezetünket. A melegfrontra érzékenyekre gyakorol kifejezettebb stresszt az időjárás. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük. A szív- és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (agyvérzés) és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások (szívinfarktus). A hidegfrontra érzékenyeknél pedig a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki, valamint a sztrók kialakulásának kockázata is fokozottabb lehet – figyelmeztet Pukoli Dániel.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás