RETRO RÁDIÓ

Hazai csúcsaszú lett dobogós Moszkvában

Különleges díjban részesült a tokaji Király Furmint.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.04.19.
Különlegesség

A mádi Demetervin Pincészet dűlőszelektált, 2013-as évjáratú Király furmint aszúja nagyaranyérmet nyert a Moszkvában április 13–15 között megrendezett Eurázsiai Bor és Párlat Versenyen. A nemzetközi megmérettetésen mindössze 3 bort értékelt ilyen magas címmel a világ szakértőiből álló zsűri, amelyek közül az egyiket hazánk tokaji borvidéke hozta el.

Az Eurázsiai Bor és Párlat Verseny (EAWSC) a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) együttműködésével és szabályrendszere szerint került megrendezésre a moszkvai VDNH-ban, április 13–15 között. A zsűri nemzetközi, elismert szakértőkből állt, akik 100 pontos rendszerben informatikai háttérrel, vakkóstolással bíráltak. A versenyen a világ számos szőlőtermő tájáról nevezett borok mindössze 30 százaléka kaphatott díjat, és mindössze 3 nagyaranyérmet osztottak ki.

Elismert külföldi kóstolók az úgynevezett vakkóstolással választották ki a díjazni kívánt borokat (Fotó: Metropol)

Dr. Demeter Endre szőlész-borász a díjról elmondta, hogy igazán örömteli az elismerés, hiszen szigorú bírálati rendszerben, komoly nemzetközi zsűri és minták közt állt helyt a tétel. Ez egyrészt jelentheti azt, hogy a cári idők hagyományai újraelevenednek, Oroszország és Eurázsia újra felfedezi és megkedveli a csúcs tokaji borokat, másrészt pedig a települési eredetvédelmi egyesület, a Mádi Kör törekvése is visszaigazolást nyert, amely szerint az egyedi geológiával rendelkező, 1730 óta klasszifikált szőlőterületeket érdemes kompromisszummentes, komoly borokkal bemutatni, ezzel a világörökségi hagyományainkat fenntartani.

Dr. Demeter Endre (Fotó: Metropol)

A regisztrált bioművelést folytató pincészet csak a kiemelkedő évjáratokban készíti el a csúcsborát, a Király-hegyen található 3 hektárnyi, fél kilogrammos tőketerhelésű furmintültetvényeiről az aszúbort. Ez 2013-ban egy 1376 palackos tételt jelentett, 200 gramm feletti természetes maradékcukor-tartalommal, amelyet a 8 grammos savtartalom, valamint az andezites, riolitos ásványosság tart feszes, elegáns egyensúlyban. Ez a bor Angliában, és a Távol-Keleten örvend nagy népszerűségnek, a rendelések jelentős része export, elsősorban csúcséttermek és borklubok kínálatában található meg Európa- és világszerte.

A díjnyertes Király aszú (Fotó: Metropol)

 

Ezeket olvastad már?
Elképesztő csavar: így készíti az új-zélandi gasztromágus a magyar lángost

Elképesztő csavar: így készíti az új-zélandi gasztromágus a magyar lángost

Nincs kedved főzőcskézni? Ezeket a fogásokat neked találták ki!

Nincs kedved főzőcskézni? Ezeket a fogásokat neked találták ki!

Csöröge fánk, amit együtt csinálnak az unokák a mamával

Csöröge fánk, amit együtt csinálnak az unokák a mamával

Ellenállhatatlan ez a mentes Raffaelo torta!

Ellenállhatatlan ez a mentes Raffaelo torta!

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás