Hozzávalók:

5-6 dl tej

3 dkg élesztő (friss)

1 kg liszt

15 dkg vaj

5 tojás sárgája

1 nagy kanál cukor

csipet só

Forró olajban kell sütni Olvasói fotó

Megyesi Schwartz Lúcia

Lúcia fánkja Olvasói fotó

Elkészítés:

Bögrényi (2-3 nagykanálnyi) cukrozott langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A „langyos” lisztbe beleteszem a tojás sárgáját, az olvasztott vajat, csipet sót és a cukrot. Ehhez hozzáadva a maradék langyos tejet (3-4 dl), szépen kidolgozom a tésztát. Amikor már leválik a kézről, akkor meleg helyen kelesztem kb 1,5 órát. Ha duplájára megkelt, akkor jó. Ezek után a nem hideg, lisztezett deszkára kicsúsztatom a tésztát a kelesztőtálból, majd alányúlva óvatosan széthúzkodjuk. Pohárral szaggatjuk, én mindig 8 darabot egyszerre, mert akkora a serpenyőm, amiben sütöm. Közben a tészta mindig letakarva marad a konyharuhával, hogy ne hűljön ki a szaggatástól. Forró, bő olajban sütjük, hamar fordítjuk. Az első felét lehet fedő alatt sütni. Porcukorral tálaljuk.