A 150 éves cukrászdinasztia családi receptje alapján készült klasszikus bejglit mi már meg is kóstoltuk, de nem tudtuk eldönteni, melyik a finomabb, szerintünk egyiket sem kéne kihagyni! Sebaj, rendelhetünk mindkettőből!

Íme, a készítés folyamata:

Auguszt József: A mézeskalácsháztól a csokimikuláson át a szaloncukorig mindent készítettünk a fa alá (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Az Auguszt Fény utcai műhelyében óriási a sürgés-forgás, Auguszt József maga áll oda a pulthoz, hogy megmutassa, hogyan nyújtja vékonyra a tésztát, és keni szét egyenletesen a tölteléket, majd tekeri fel a rudat.

Vékony tészta, sok töltelék (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

-A cukrászat nehéz fizikai munka, a bejgli-készítés pedig különösen nem tartozik az egyszerű sütemények közé. Szívesen elmondom a receptet, de mivel én nem szoktam kis mennyiségben nekiállni, csak az adott sütéshez való arányok vannak a fejemben. Ki-ki ossza el magának, ha otthon próbálkozna, de ha biztosra akar menni, vigye tőlünk a karácsonyi bejglit – mondja a Metropolnak Auguszt József, aki a klasszikus diós és mákos mellett gesztenyés és aszalt szilvás változatot is készít.

A bejgliből nem kell vastag szeletet vágni, és szabad kézzel enni! (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Auguszt bejgli tészta

8 kg búzaliszt 2 kg rétesliszt 4 kg vaj 50 dkg élesztő 1 kg porcukor 10 dkg só 25 darab tojás

Koldustallér a keleti sarokban (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

A lisztet az élesztővel és vízzel kalácstésztává gyúrjuk, majd jön hozzá a többi összetevő. A tésztát összedolgozzuk, és hűtőbe pihentetjük. Ha pénteken begyúrtuk, vasárnap süthetjük.

Mi nem tudtunk választani (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

1 rúdhoz 20 dkg tészta kell, ebbe kerül 32 dkg töltelék

  Auguszt dió/mák töltelék 16 kg dió vagy mák 8 kg cukor 1 kg mazsola 3 kg darált citromhéj 12 dkg fahéj (a mák töltelékbe belefőzzük, a diónga csak a végén tesszük bele) cukrozott gyümölcs Kb 3,5 l víz A cukrot a vízzel és citromhéjjal felforraljuk, így tesszük bele a diót, mákot, összekeverjük, megfőzzük. Hagyjuk kihűlni, majd újra átgyúrjuk a tölteléket is, hogy könnyen kenhető legyen.

Mézeskalács házikó, kuglóf és adventi koszorú (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

-Mi már meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún, készen állunk a süteménnyel terített ünnepi asztallal – mutatja Auguszt József az Auguszt Fényből rendelhető mesés ínyencségeket: a bejglin kívül habcsókkal, óriási házi csokimikulással, mézeskalács házikóval, diós puszedlivel, kuglóffal, stollerrel, koldustallérral, hókiflivel, vaníliás karikával, mandulás linzertortával és teasüteményekkel ajándékozhatjuk meg magunkat vagy szeretteinket.