Hozzávalók 4 személyre

Medvehagymás rakott karaj rizsgömbbel (Fotó: Szerző felvétele)

8 szelet karaj

egy csokor friss medvehagyma

2 dl olaj

25 dkg savanyított káposzta

20 dkg mozzarella sajt

2,5 dl főzőtejszín

só, bors

A reszelt mozzarellára még egy réteg friss medvehagymalevél-réteget teszünk (Fotó: Szerző felvétele)

Elkészítés

A karajszeleteket kicsit kiklopfoljuk, besózzuk, borsozzuk. Egy felforrósított (öntöttvas) serpenyőben kb 1 dl olaj felhasználásával megpirítjuk a hús mindkét oldalát úgy, hogy a medvehagyma leveleit mindig a felül lévő oldalra tesszük.

Öntötvas serpenyőben előpirítjuk a hússzelet mindkét oldalát (Fotó: Szerző felvétele)

Ha a hús kész, ennek a szaftjában átforgatjuk a savanyított káposztát is a serpenyőben.

A szaftban átpirítjuk a savanyított káposztát is (Fotó: Szerző felvétele)

Ezek után egy fedeles sütőedény aljára elterítjük a pirított káposzta felét, ebbe belefektetjük a karajszeleteket, tetejét medvehagyma-takaróval borítjuk. Erre kerül a káposzta másik fele egyenletesen elosztva, majd a reszelt mozzarella, aminek a tetejére még teszünk pár friss medvehagymalevelet, ezt öntjük le a maradék olajjal összekevert tejszínnel.

Pirított karaj, medvehagyma, rajta a pirított káposzta (Fotó: Szerző felvétele)

Rátesszük a sütőedény fedelét (vagy alufóliával letakarjuk), és mehet alsó-felső sütéssel, közepes hőfokon a sütőbe. Ha a hús megpuhult (kb. 40 perc, a csirke kevesebb, a marha több), a fedelet levéve aranybarnára pirítjuk a tetejét. Rizzsel vagy igazi medvehagyma-funként medvehagymás burgonyapürével tálaljuk. Ebben az esetben a krumplipüréhez egyszerűen hozzákeverjük az olívaolajba aprított friss medvehagymát (ízlés szerinti dózisban).

Kész a rakott sült (Fotó: Szerző felvétele)

Tuti Tipp

Amikor a nyers hússzeleteket pirítjuk, mindig az adott szelet felső részére is tegyünk medvehagymát, hogy átjárja az íze. Arra vigyázzunk, hogy a levél ne kerüljön pirításkor a hús alá, mert akkor megég.

A köretet is medvehagymásíthatjuk! (Fotó: Metropol)

+1Tipp

A tavaszi friss medvehagyma légmentesen, dobozba zárva egy hétig is eláll a hűtőben, de mosva, aprítva mélyhűtőben vagy a sima hűtőben, befőttes üvegben tárolva úgy, hogy ellepje az olaj, hosszabb időre is bespájzolhatunk belőle.

Medvehagyma

Medvehagyma: alaposan nézzük meg, mit szedünk le, mert nagyon hasonlít a mérgező gyöngyvirág levelére! (Fotó: Shutterstock)

Ennek a vadon termő fűszernövénynek az illata és az íze leginkább a fokhagymára emlékeztet. Ilyenkor tavasszal például Budapesthez legközelebb a a Gerecsében juthatunk hozzá, ahol az erdő alját szőnyegként borítják a levelei. (Vigyázat: ha nem ismerjük jól, vigyünk növényhatározót, mert a medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetők a gyöngyvirágéval, ami MÉRGEZŐ!) A medvehagyma méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, jót tesz érelmeszesedés ellen, fertőtleníti a gyomrot és serkenti a bélműködést.