RETRO RÁDIÓ

Itt a medvehagyma szezonja: ezt a rakottkaraj-receptet muszáj kipróbálnod!





Ez a fűszernövény számtalan formában hasznosítható a konyhában. Készíthetünk vele pogácsát, tehetjük salátákhoz ízesítőnek, ehetjük vajjal, illetve olívával kikeverve pestokrémnek, de levesekhez és húsos vagy zöldséges sültekhez is kiváló. Ezúttal rakott karajhoz ajánljuk, de tetszés szerint szárnyas vagy marhahúsból is csinálhatjuk.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.04.10.
finom falatok

Hozzávalók 4 személyre

Medvehagymás rakott karaj rizsgömbbel (Fotó: Szerző felvétele)

8 szelet karaj

egy csokor friss medvehagyma

2 dl olaj

25 dkg savanyított káposzta

20 dkg mozzarella sajt

2,5 dl főzőtejszín

só, bors

A reszelt mozzarellára még egy réteg friss medvehagymalevél-réteget teszünk (Fotó: Szerző felvétele)

Elkészítés

A karajszeleteket kicsit kiklopfoljuk, besózzuk, borsozzuk. Egy felforrósított (öntöttvas) serpenyőben kb 1 dl olaj felhasználásával megpirítjuk a hús mindkét oldalát úgy, hogy a medvehagyma leveleit mindig a felül lévő oldalra tesszük.

Öntötvas serpenyőben előpirítjuk a hússzelet mindkét oldalát (Fotó: Szerző felvétele)

Ha a hús kész, ennek a szaftjában átforgatjuk a savanyított káposztát is a serpenyőben.

A szaftban átpirítjuk a savanyított káposztát is (Fotó: Szerző felvétele)

Ezek után egy fedeles sütőedény aljára elterítjük a pirított káposzta felét, ebbe belefektetjük a karajszeleteket, tetejét medvehagyma-takaróval borítjuk. Erre kerül a káposzta másik fele egyenletesen elosztva, majd a reszelt mozzarella, aminek a tetejére még teszünk pár friss medvehagymalevelet, ezt öntjük le a maradék olajjal összekevert tejszínnel.

Pirított karaj, medvehagyma, rajta a pirított káposzta (Fotó: Szerző felvétele)

Rátesszük a sütőedény fedelét (vagy alufóliával letakarjuk), és mehet alsó-felső sütéssel, közepes hőfokon a sütőbe. Ha a hús megpuhult (kb. 40 perc, a csirke kevesebb, a marha több), a fedelet levéve aranybarnára pirítjuk a tetejét. Rizzsel vagy igazi medvehagyma-funként medvehagymás burgonyapürével tálaljuk. Ebben az esetben a krumplipüréhez egyszerűen hozzákeverjük az olívaolajba aprított friss medvehagymát (ízlés szerinti dózisban).

Kész a rakott sült (Fotó: Szerző felvétele)

Tuti Tipp

Amikor a nyers hússzeleteket pirítjuk, mindig az adott szelet felső részére is tegyünk medvehagymát, hogy átjárja az íze. Arra vigyázzunk, hogy a levél ne kerüljön pirításkor a hús alá, mert akkor megég.

A köretet is medvehagymásíthatjuk! (Fotó: Metropol)

+1Tipp

A tavaszi friss medvehagyma légmentesen, dobozba zárva egy hétig is eláll a hűtőben, de mosva, aprítva mélyhűtőben vagy a sima hűtőben, befőttes üvegben tárolva úgy, hogy ellepje az olaj, hosszabb időre is bespájzolhatunk belőle.

Medvehagyma

Medvehagyma: alaposan nézzük meg, mit szedünk le, mert nagyon hasonlít a mérgező gyöngyvirág levelére! (Fotó: Shutterstock)

Ennek a vadon termő fűszernövénynek az illata és az íze leginkább a fokhagymára emlékeztet. Ilyenkor tavasszal például Budapesthez legközelebb a a Gerecsében juthatunk hozzá, ahol az erdő alját szőnyegként borítják a levelei. (Vigyázat: ha nem ismerjük jól, vigyünk növényhatározót, mert a medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetők a gyöngyvirágéval, ami MÉRGEZŐ!) A medvehagyma méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, jót tesz érelmeszesedés ellen, fertőtleníti a gyomrot és serkenti a bélműködést.





Ezeket olvastad már?
A sportos nagyi tortája

A sportos nagyi tortája

Zöldségsaláta nagyhétre – Itt a böjt fináléja, felkészülés a húsvétra

Zöldségsaláta nagyhétre – Itt a böjt fináléja, felkészülés a húsvétra

Kávé Kiflivel? – Ahol királypiton társaságában kortyolgathatjuk kedvenc italunkat!

Kávé Kiflivel? – Ahol királypiton társaságában kortyolgathatjuk kedvenc italunkat!

Csirketorta tökmagliszttel – Nem csak gluténmentes!

Csirketorta tökmagliszttel – Nem csak gluténmentes!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás