Hozzávaló

1/2 kg sertéshús

1/2 kg marhahús

4 gerezd fokhagyma

só, bors,

1 kávéskanál szódabikarbóna

Házi csevapot tessék, tutira az van benne, ami kell! Fotó: Metropol/FE

Egy falat a frissen sültből Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A finomra darált (én úgy szeretem) húsokat összekeverjük, befűszerezzük. A szódabikarbónát fél deci vízben felkavarva beleöntjük a húsmasszába és jól átgyúrjuk. Egy éjszakára letakarva eltesszük a hűtőbe pihenni. Másnap kis (vagy amilyen tetszik) kolbászkákat formálunk belőle, és parázson vagy tűzhelyen, serpenyőben megsütjük. Akár házi szalszával is kínálhatjuk. (ld. +1 Tipp)

Tetszés szerinti méretű kolbászkákat formálunk Fotó: Metropol/FE

Zöldségsaslikot a csevapcsicsihez! Fotó: Metropol/FE

Tuti Tipp

Ha a csevapot tűzhelyen készítjük, elég éppen csak egy kevéske zsiradékot kenni a serpenyő aljára, és úgy átsütni a kolbászkákat. A grillen sült házi húsrudacskákhoz zöldségsaslikot ajánlunk. Ha nincs mód parázson készíteni, akkor kiváló mellé a fetás olaszos zöldsaláta köret.

Ez parázson készül Fotó: Metropol/FE

Fetás zöldsaláta és a házi szalsza Fotó: Metropol/FE

+1 Tipp

A házi szalszát úgy készítjük, hogy 2-3 tv-paprikát, 2-3 db piros színű édes paprikát, 2-3 db paradicsomot és ízlés szerint 1, 2 vagy 3 csilipaprikát egészben grillen megsütünk, állandó forgatással. Ne égessük el, de az nem baj, ha a héja megfeketedik. Amikor már a paradicsom is „feltrottyosodik” és magától leválik a hártyahéj, akkor egy hideg vizes öblítés után a paprikákról és a paradicsomról is lefejtjük a héjat, kiszedjük a magokat és olívaolajjal, sóval, borssal szósszá keverjük.