A zellerőrület 3 éve robbant be a köztudatba és máig is az egyik legnépszerűbb zöldség, amit csodaszerként tartanak számon. Nézzük, mi mindent tud ez a gyógynövényként regisztrált fűszernövény.

A zellerléből naponta nagyjából félliternyi mennyiséget érdemes fogyasztani ébredés után (Fotó: Shutterstock)

Már őseink is ismerték

Az egyik legrégebbi emésztésserkentő gyógynövények egyike a zeller. Méregtelenítő, salaktalanító hatása miatt már az ókorban is használták szorulás kezelésére, sőt még a gyanús mérgezések megállítására is. A görögök gyógyító erejében hittek, Kínában pedig ma is a leghatásosabb fiatalító szérumnak tartják.

Gyógynövény és fűszernövény (Fotó: Shutterstock)

Szorongásra és pattanásra

A zellermagból méz hozzáadásával vérnyomáscsökkentő házi erősítőszert készíthetünk. A zellermagból nyert illóolajokat az ízületi gyulladások kezelésére használják. B1-, B2-, B6-vitamin-tartalma miatt csökkenti a stresszt, segít megnyugodni szorongás esetén. Menstruációs görcsök esetén érdemes naponta tíz kanál zellerlevet fogyasztani, előtte a leveleket turmixgépben aprítsuk fel.

Naomi Campbell testének is ez a titka

A zellerlé segít a fogyásban és a kívánt álomalak megőrzésében. Naomi Campbell is hisz a zellerkúrában, még a reggeli kávéját is lecserélte zellerlére, amiből naponta nagyjából félliternyi mennyiséget érdemes fogyasztani ébredés után úgy, hogy ezt követően legalább fél óráig nem eszünk. A növény préselt levét ízesítés nélkül és hígítatlanul érdemes lassan elkortyolgatni.

Naomi Campbell is hisz a zellerkúrában (Fotó: AFP)

A halványító zeller nem is halványít

A fajták a termesztés-nemesítés hatására különültek el az utóbbi 2000 évben: a görögök még vadzellert használtak, és azt a petrezselyemmel csereszabatosnak tekintették. Szerte a világon termesztik három változatban, ezek közül nálunk a gumós terem.

  • Gumós zeller – Neve arra utal, hogy egyedül ez a változat növeszt szárgumót. A húsleves elengedhetetlen kelléke.
  • Szárzeller – A szárzeller gumója kicsi és tele van gyökérrel, ezért étkezésre nem alkalmas. Levelei 30–40 cm hosszúra is megnőnek, a levélnyél 3–4 cm széles. Salátának használják, vagy összeturmixolva leves, koktél készülhet belőle. Tévesen halványító zellernek is nevezik, pedig semmit sem halványít.
  • Metélő zeller – A metélő zeller lombja ásványi sókban és olajokban egyaránt gazdag. Külsőre eltér a másik két zellertől.

Virág helyett és vágygerjesztőnek is jó

Az ókorban a görög atlétikai versenyek győzteseit virágcsokor helyett néhány zellerlevéllel jutalmazták. Rómában zellerből font koszorút hordtak a nyakukban a másnaposságtól tartó férfiak. Illóolaj formájában azonban az ősidők óta dicsérik csodálatos potencianövelő hatását. Igazán népszerűvé a XVII. században vált, amikor a francia király szeretője ragaszkodott hozzá, hogy az uralkodó étrendjének része legyen.

A húsleves elengedhetetlen kelléke (Fotó: Shutterstock)

Így építsük be a hétköznapokba

  • Készítsünk leveléből vagy magjából gyógyteát: 3 dl vízbe tegyünk 2 teáskanálnyi összeaprított és szárított zellerlevelet, forraljuk fel, majd 3–5 perc elteltével szűrjük le.
  • Pürésítsük vagy préseljük együtt almával és répával, citrommal, naranccsal.
  • Nagyon finom a vékony hasábokból készített sült vagy rántott zeller.
  • A szárított levelek összemorzsolásával, sóval ízesítve napi szinten használhatjuk fűszernek.