Azok a gyerekek, akik megélhetik a 130 éves kort, ma már megszülettek, míg néhány évvel ezelőtt a szakemberek nagyjából 115 évben határozták meg azt a maximumot, ameddig az ember élhet – állítja a Harvard TH Massachusetts-i Chan Közegészségügyi Intézet kutató csoportja, amelynek tagjai arra voltak kíváncsiak, hogy az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás milyen szerepet játszanak a várható élettartam meghosszabbításában.

Azok a vizsgálatukban résztvevő, alacsony kockázati tényezővel élő 50 évesek kapták a magas pontszámot, akik soha nem dohányoztak, naponta legalább 30 perc fizikai aktivitást végeztek, kevés alkoholt fogyasztottak és közepes volt a testtömeg indexük. Az eredmény szerint azok a nők, akiknek az életvitelére a felsorolásból legalább 4 jellemző volt, még átlagosan 34 évre számíthatnak – krónikus betegségek nélkül.

A férfiak esetében, akinél legalább 4 szempont egyezett, ez plusz 31 évet jelentt. Az újabb és újabb orvosi kutatások segítségével minden egyes hónappal, amit túlélünk, körülbelül egy további hetet nyerünk az életünkhöz. A hosszú élettartam mellett azonban az sem mellékes, hogy milyen életminőségben tudjuk azt élvezni.

Fontos, hogy élvezzük is az életet (Fotó: Metropol)

Tikk-takk, ketyeg a biológiai Horvath óra!

A sejtjeinkben ketyegő biológiai órát egy Steve Horvath nevű amerikai kutató fedezte fel. A Horvath óra (Horvath’s Clock) azt mutatja, hogy mennyi időt töltöttünk eddig el az életben. Gyakorlatilag pontosabban öregedésszámláló, mint az éveink száma. A Nobel-díjas japán kutató, Jamanaka Sinjai pedig már továbblépett: arra szeretne rájönni, hogyan lehetne ezt az órát teljesen átállítani.

Időszelídítő tippek

egészséges étrend: sok zöldség, gyümölcs, magvak, gabonafélék, egészséges zsírok, kevés feldolgozott élelmiszer.
fizikai aktivitás: minden nap 30 perc közepes intenzitású mozgás.
• egészséges testtömeg: 18,5-24,9 BMI-tartományban.
tiltólista: dohányzás- és alkoholmentes élet
folyamatos tanulás: a magasabb iskolai végzettség lassabb öregedéssel jár.