Elárulták a nyugdíjasok: ez a 10 kőkemény dolog vár a mai fiatalokra időskorukban!

Őszintén meséltek a nyugdíjasok: nem árt felkészülni!



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.08.01.
fiatalok idős kor felkészülés

Szépkorú, mondjuk az idős emberre. Ám most nyugdíjasok sora vallotta be, mik azok a kőkemény dolgok, amik nem annyira szépítik meg az életüket, s amikre nem árt felkészülni a mai fiataloknak sem! A Redditen tették fel a kérdést az érintetteknek: melyek a legkeményebb igazságok az idős korról? A Buzzfeeden megjelent összeállítás legerősebb válaszaiból válogattunk.

Sok idős számára kihívást jelentek napjaink technikai vívmányai
 Fotó: Pexels/Andrea Piacquadio/Képünk illusztráció

1. Hihetetlenül nehéz elveszíteni a külsődet

„Fiatalból időssé válni nem éppen szép látvány. Látod a kedvezőtlen változásokat magadon, miközben belül még mindig fiatalnak érzed magad” – írja egy idős hölgy.

2. Lekőröz a technikai fejlődés

„Óriási változások történnek, melyekkel idősként nehéz lépést tartani. Van, ami túl bonyolultnak, más meg kifejezetten értelmetlennek tűnik. Ez pedig feldühít, mert úgy érzem: eljárt felettem az idő” – vallja meg fájdalmát más. 

3. Kiürült a fészek

„Az egykori gyerekzsivajnak nyoma sincs. A gyerekek felnőttek és kirepültek, saját családot alapítottak. Ez az élet rendje, miközben végtelenül hiányzik az a család, ami évtizedekig mi voltunk” – sóhajtja egy nyugdíjas.

4. Jönnek a fájdalmak

„Hol itt fáj, hol ott fáj. A kínnál pedig csak a félelem aggasztóbb: ez most már örökké így marad vagy idővel elmúlik? Szintén nyugtalanító azzal szembesülni, hogy a velem egykorú, hasonló életmódot folytatók közül többnek nincsenek ilyen gondjai. Jobbak a génjeik?” – teszi fel a költői kérdést a témához hozzászóló nyugdíjas.

5. Alig látni

„Összementek volna a betűk? Egy csomó terméken lehetetlenség elolvasni a feliratokat, hasznos információkat!” – figyelmeztet egy idős ember.

6. Fogy az erő

„Csökkent az állóképességem. Miért olyan fárasztó bármit is elvégezni az én koromban?” – hangzik az őszinte, a fiatalok számára talán most még nehezen értelmezhető felvetés.

7. Egyre kevesebb a barát, ismerős

„Örök barátok, ismerősök – ebből indulunk ki és ez egy darabig működik is. Ám ahogy az ember idősödik, azt veszi észre, hogy egyre kisebb a baráti társasága. Egyre-másra családot alapítanak, lekopnak a számunkra egykor oly’ fontos emberek” – sóhajtja egy társaságkedvelő.

8. Csal az emlékezet

„Változást vettem észre a rövid távú memóriámban az elmúlt hónapok során, és ez aggaszt” – vallja meg őszintén egy nyugdíjas.

9. Rég elmúlt

„Az események és kulturális utalások, amelyek élénken élnek benned, valójában sokkal régebbiek, mint gondolnád. Sok esetben a fiatalabbak nem tudják, nem értik, hogy miről beszélsz!” – árulja el fejcsóválva egy idős ember.

10. Szembesülés a múlandósággal

„Azok az emberek, akiket szeretünk, akikkel fontosak vagyunk egymásnak, nem lesznek velünk örökké!” – osztja meg ijesztő felismerését egy nyugdíjas.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás